10 Tips voor een perfecte espresso

Barista’s zijn tegenwoordig in bijna elke lunchroom te vinden. Ieder gewenst drankje kan gemaakt worden en je hebt ook nog eens de talloze melk-, koffie- en siroop soorten om uit te kiezen. De prijs van een normale cappuccino is de afgelopen jaren dan ook flink gestegen. Niet zo gek, want de barista steekt ontzettend veel werk en liefde in jouw kopje koffie. Maar als je daarna thuis koffie zet, smaakt deze een stuk minder lekker en dat is jammer. Gelukkig kun je tegenwoordig met een aantal tips & tricks ook thuis barista-waardige koffie maken. Maar, hoe doe je dat? Wat heb je nodig en waar moet je op letten? Wij geven je hier 10 tips voor een perfecte espresso!

10 tips voor een perfecte espresso

Perfecte espresso in het kort:

  • Houd alle omgevingsfactoren (zoals tampen en bewaren van de koffiebonen) consistent, dan hoef je je alleen nog maar druk te maken over de koffiemolen.
  • Wanneer je goed leert proeven, heb je geen weegschalen en timers nodig om de espresso perfect af te stellen.

1. Kies voor kwalitatieve koffiebonen

Vaak zie je advertenties van grote zakken koffie voorbij komen voor ‘killoknaller-prijzen’. Als je het hele proces van koffieboon tot espresso bekijkt, kun je nagaan dat het geen eerlijke prijzen zijn. De boer, coöperatie, vervoerders, havenmeester, brander, opslag en de supermarkt moeten de kleine opbrengst van de bonen verdelen. Van dat bedrag blijft er het minste over voor de boer en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de koffie. Als de boer meer geld per kilo krijgt, kan hij betere kwaliteit koffie afleveren. Dit merk je direct in de smaak. Kwalitatieve koffie is heel veelzijdig in smaken en daar kan de brander zijn brandprofiel op kan aanpassen om zo de diverse smaken te accentueren. Uit een goede Arabica boon kun je diverse smaken proeven, zoals bijvoorbeeld blauwe bes, pure chocola, earl grey, of zelfs bitterkoekjes.

Kun je dit dan alleen zien aan de prijs? Zeker niet, transparantie is het belangrijkst. Op de zak moet direct te zien zijn waar de bonen vandaan komen, wanneer de koffie is gebrand, in welke omstandigheden de koffieboon groeit en welk wassings-/droogproces is toegepast. Daarnaast kun je ervoor kiezen de bonen bij een kleinere brander te kopen bij jou in de buurt. Er zijn veel koffiebranders in Nederland die je maar al te graag vertellen waar hun producten vandaan komen. 

2. Verander niet dagelijks van koffieboon

We snappen het, je wil al die verschillende smaakjes proeven. Maar wil je even snel een kop koffie zetten? Gooi dan niet iedere keer een andere koffie in de molen. Het afstellen van de machine op een nieuwe boon kost vaak tijd. Door dezelfde koffiebonen voor een langere periode te gebruiken, hoef je de afstelling van de koffiemolen maar af en toe aan te passen. Zo behoudt je een goede extractie, zonder dat je hier weer uren mee bezig bent. 

3. Bewaar bonen in de originele verpakking

Nadat je de koffiezak hebt geopend, worden de bonen blootgesteld aan hun grootste vijanden: lucht, licht, vocht en temperatuur. Deze factoren beïnvloeden de smaak en geur van de koffiebonen. Koffie bewaren in een glazen pot is dus niet een heel goed idee. Glas biedt geen filter tegen temperatuur en licht. Ook een blik, zilverfolie en een plastic zak zijn geen goede verpakking voor koffiebonen. De originele verpakking daarentegen wel. Deze verpakkingen zijn ervoor gemaakt koffiebonen te bewaren. De meeste specialty coffee verpakkingen hebben aan de bovenkant een strip, zodat je de zak weer eenvoudig kunt sluiten en het ventiel niet verwijderd of geblokkeerd wordt. Het ventiel zorgt ervoor dat de gassen die nog uit de koffiebonen komen, de zak uit kunnen maar dat er geen lucht in de zak kan komen.

4. De koffiemolen is belangrijker dan de espressomachine

De koffiemolen heeft meer invloed op een goede espresso dan de espressomachine. Dit komt doordat een goede espresso afhangt van de hoeveelheid druk en consistentie in het zetproces. Van een koffiemolen moet je kunnen verwachten dat deze altijd dezelfde maling geeft. Maar wil je na het kopen van een dure espressomachine besparen op de kwaliteit van de koffiemolen? Dan zul je daar na het zetten van een aantal espresso’s zeker spijt van krijgen. Lage kwaliteit koffiemolens kunnen niet consistent malen, waardoor jij iedere keer moet zoeken naar de juiste afstelling. Daarnaast is koffiebonenmolen van lage kwaliteit snel aan vervanging toe. Ga daarom voor een hoge kwaliteit koffiemolen waar je lang plezier van hebt.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


5. Recht tampen

Even in het kort: tampen is het aandrukken van de gemalen koffie in de portafilter/piston/filterdrager. Op de tamper zet je druk, zodat de gemalen koffie op elkaar gedrukt wordt. Hierdoor is het voor water moeilijker door de koffie te lopen en worden alle smaken uit de gemalen koffie geëxtraheerd. Wanneer je de gemalen koffie bijvoorbeeld scheef aandrukt, krijgt het water de kans niet om alle smaken uit de koffie te extraheren, doordat het naar één kant wordt geleid. Zorg er dus altijd voor dat je recht aandrukt. Dit kun je doen door op ooghoogte te gaan zitten en zo te kijken of de tamper recht zit, of te voelen met je vingers. Vind je dit lastig? Dan bestaat er ook een tamper die altijd recht tampt. Zoals deze level tamper van Joe Frex.

6. Gebruik een naked portafilter

Een naked portafilter maakt je espresso’s nog consistenter. Dit komt doordat een naked portafilter geen uitloop heeft onder het filter. De koffie loopt direct uit het filter in jouw kopje, waardoor er minder temperatuurverschillen zullen zijn. Temperatuur is ontzettend belangrijk voor een espresso. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden, anders komen er veel ongewenste smaken vrij. Ook heb je met een naked portafilter geen last van opgehoopte oude koffieresten die in de uitloop gaan zitten.

7. Roer je espresso

Een espresso bestaat uit 3 laagjes, welke je moet mengen omdat je anders de espresso per laag drinkt. Je lepeltje is er dus niet alleen voor de suiker. Wanneer je espresso goed staat afgesteld, loopt de espresso in een gelijke straal uit je piston. Hij begint iets donkerder en wordt steeds lichter. De zuren en oliën komen als eerste vrij, deze liggen onder in je kopje. Daarna worden de suikers onttrokken en als laatste de plantenextracten. Pas wanneer je deze laagjes door elkaar roert, proef je hoe de espresso echt smaakt.

8. Leer espresso’s proeven

Je hebt vast weleens een espresso geproefd die je ontzettend zuur vond smaken, maar was hij eigenlijk wel zuur? De smaken zuur en bitter liggen erg dicht bij elkaar. Iets dat heel zuur is, wordt door veel mensen beschreven als bitter en andersom. Je kunt de espresso afstellen op smaak, maar dan moet je wel weten wat je proeft. Tijdens onze barista workshops gaan we verschillende koffiebonen cuppen (proeven van koffie) en smaken beschrijven. Tijdens een cupping kun je heel goed leren welke smaken je proeft. Thuis kun je dit ook oefenen door iets zuurs (citroenwater) in je mond te doen en te voelen waar je dit op je tong proeft. Hetzelfde geldt voor iets bitters (paracetamol aangelengd met water).

9. Microschuim maakt je cappuccino lekkerder

Een cappuccino met veel schuim hoeft niet te bestaan uit grote luchtbellen. Microschuim is melkschuim dat hele kleine luchtbelletjes bevat, waardoor het heel lekker romig wordt. Dit doe je door de melk niet heter dan 65 graden te maken en een kolk in de melk te creëren tijdens het stomen. Zo worden grote luchtbellen direct kapotgemaakt. Je cappuccino zal nu een stuk zoeter smaken, waardoor je waarschijnlijk al snel geen suiker meer nodig hebt.

10. Barista workshop thuis

Heb je nog meer vragen en wil je alles uit je machine kunnen halen? Of wil je leren hoe je net zulke mooie figuurtjes in je cappuccino shenkt als wij dat doen? Wij komen je graag helpen! Onze barista’s komen in alle hoeken van Nederland en leren jou dé tips & tricks op je eigen machine tijdens de barista workshop.