|

5 koffie tips van een barista

Goed koffie zetten wordt vaak onderschat. Er zijn namelijk nogal wat variabelen die de smaak van jouw espresso beïnvloeden. Je koffiebonen maler en espressomachine kunnen nog zo perfect afgesteld staan, maar wanneer jij niet de andere variabelen constant houdt, beïnvloedt dit de smaak. En dat is vervelend. Maar wees niet bang, wij hebben de belangrijkste 5 koffie tips van een barista voor jou op een rij gezet! We willen namelijk dat jij thuis altijd de lekkerste koffie drinkt.

1. Het belang van recht tampen

Even in het kort: tampen is het aandrukken van de gemalen koffie in de portafilter/piston/filterdrager.
Op de tamper zet je druk, zodat de gemalen koffie op elkaar gedrukt wordt. Hierdoor is het voor water moeilijker door de koffie te lopen en wordt alle smaak uit de gemalen koffie geëxtraheerd. Wanneer je de gemalen koffie bijvoorbeeld scheef aandrukt, ontstaat er channeling. Bij channeling krijgt het water niet de kans om alle smaken uit de koffie te extraheren, doordat het naar één kant wordt geleidt. Zorg er dus altijd voor dat je recht tampt. Dit kun je doen door op ooghoogte te gaan zitten en zo te kijken of de tamper recht zit, of te voelen met je vingers. Vind je dit lastig? Dan bestaat er ook een tamper die altijd recht tampt. Zoals deze level tamper van Joe Frex.

2. Kies kwalitatieve koffiebonen

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar eigenlijk ook één van de belangrijkste. Koffiebonen die op de juiste manier zijn gebrand en ingekocht zijn beter voor de boer en ook voor jouw machine. Lage kwaliteit koffiebonen worden heel kort op een hele hoge temperatuur gebrand. Hierdoor ontstaat er een soort olielaagje om de koffieboon en dit is schadelijk voor de maalschijven van je koffiebonen maler. Ook krijgen koffieboeren een bizar lage prijs. Koop dus zowel voor je eigen genot en die van de koffieboer, kwalitatief goede koffiebonen.

3. Bewaar koffie in de originele verpakking

Nadat je de koffiezak hebt geopend, worden de bonen blootgesteld aan hun grootste vijanden: lucht, licht, vocht en temperatuur. Deze factoren beïnvloeden de smaak en geur van de koffiebonen. Koffie bewaren in een glazen pot is dus niet een heel goed idee. Glas biedt geen filter tegen temperatuur en licht en hierin kun je koffiebonen dus niet goed bewaren. Ook een blik, zilverfolie en een plastic zak zijn geen goede opbergplaatsen voor koffiebonen. De originele verpakking daarentegen wel. Deze verpakkingen zijn ervoor gemaakt koffiebonen zolang mogelijk te kunnen bewaren. De meeste specialty coffee verpakkingen hebben aan de bovenkant een strip, zodat je de zak weer eenvoudig kan sluiten en dat het ventiel niet per ongeluk verwijderd wordt. Het ventiel zorgt ervoor dat de gassen die nog uit de koffiebonen komen de zak kunnen verlaten, maar dat er geen lucht de zak in kan komen.

4. Gebruik een naked portafilter

Een naked portafilter maakt je espresso’s nog consistenter. Dit komt doordat een naked portafilter geen uitloop heeft onder het filter. De koffie loopt direct uit het filter in jouw kopje, hierdoor zullen er minder temperatuurverschillen zijn. Temperatuur is ontzettend belangrijk voor een espresso. Je wilt de temperatuur zo consistent mogelijk houden, anders komen er veel ongewenste smaken vrij. Ook heb je met een naked portafilter geen last van opgehoopte oude koffieresten die in de uitloop zitten.

5. Schuim melk op zonder grote luchtbellen

Een cappuccino die wordt afgemaakt met te heet opgestoomde melk met grote luchtbellen is niet lekker. Die heerlijke espresso proef je niet meer terug, je proeft nu namelijk een zure melk smaak. Door de melk tot 70 graden te verhitten, proef je een zoete melk. Maar wanneer er grote luchtbellen in de melk zitten, doet dit ook afbreuk aan de smaak. Probeer dus altijd een kolk te maken in de melk tijdens het stomen. Zo worden grote luchtbellen kapot gemaakt en ontstaat er microschuim. Door melk op de juiste manier op te schuimen heb je ook geen suiker meer nodig in je koffie.

Hulp van een barista

Is de smaak van je koffie nog niet helemaal optimaal? We helpen je hier graag bij. We geven verschillende barista workshops bij ons op locatie of komen zelfs naar je toe. Met onze barista cursus thuis leren we je alle skills op je eigen machine en weet je na de barista workshop hoe je de perfecte espresso zet en natuurlijk hoe je de mooiste melk maakt.