| |

De perfecte maalgraad voor espresso

Grof, fijn, of iets daar tussenin, wat is nou de perfecte maalgraad voor espresso? Het is erg frustrerend wanneer je een mooie espressomachine hebt staan, maar de koffie er nog steeds als slootwater uitloopt. Het is namelijk niet gezegd dat een dure machine te allen tijde lekkere koffie zet. De maler is eigenlijk het belangrijkste apparaat in het hele proces. Zonder goede maler, kan jouw dure espressomachine nooit goede koffie zetten. Wij vertellen je hier hoe dat kan.

Koffie brew ratio

Helaas bestaat er geen dezelfde perfecte maalgraad voor alle soorten koffie. Wel heeft elke koffie zo zijn eigen perfecte afstelling. Het gaat namelijk om de verhouding tussen water, maling en druk. Een espresso heeft doorgaans een brew ratio van 1:2 (1 deel koffie, 2 delen water). Dit wijkt echter af per koffie. De ene koffie is namelijk ontzettend lekker met een brew ratio van 1:2, de ander is perfect met een brew ratio van 1:2,5. Verwarrend hè? De twee liggen misschien erg dicht bij elkaar, maar maken ontzettend veel verschil voor de uiteindelijke smaak. Je kunt er maar op één manier achterkomen wat de perfecte afstelling voor jouw boon is en dat is proeven!

Koffiebonen afstellen door te proeven

Op de bonenmaler zit een maalschijf, met deze maalschijf kun je de fijn-/grofheid van de koffieboon afstellen. Bij de meeste malers kun je er vanuit gaan dat hoe hoger het getal, hoe grover de boon gemalen wordt. Een espressoboon wil je eigenlijk nooit heel grof malen. De druk kan dan niet voldoende opgebouwd worden en krijg je hele zure en/of hele slappe koffie uit de machine. In de basis kun je uitgaan van het volgende:
– smaakt de espresso zuur? Maal de boon dan iets fijner, of voeg meer koffie toe als er nog ruimte is;
– smaakt de espresso bitter? Dan is de boon waarschijnlijk te fijn gemalen, of zit er te veel koffie in het filterbakje.

Bestel onze handige infographic in de webshop.

Branding van de koffieboon

De branding van de koffieboon maakt ook veel verschil. Een goede brander kijkt altijd naar waar de boon vandaan komt en welke smaken de groene boon al bevat. Koffiebonen uit Afrika bijvoorbeeld zijn over het algemeen heel fruitig en bloemig. Een brander zal deze bonen dus niet donker branden, maar juist iets lichter, om de frisse smaken naar boven te laten komen. Licht gebrande bonen zijn minder goed bestand tegen heet water en kunnen dus beter iets grover gemalen worden. Donker gebrande bonen daarentegen, kunnen beter fijner gemalen worden, zodat de intense smaken onttrokken worden.

Koffiebonen afstellen als een pro

Is het nog steeds abracadabra voor je? Dat is heel logisch. Je leert namelijk pas echt goed bonen afstellen wanneer je dit veel doet. Tijdens onze gevorderde barista workshop leren we je verschillende koffiebonen afstellen op de espressomachine. Je leert de verschillende stappen te snappen en kunt onze tips ook toepassen op alle andere koffiebonen. Heb je eerst nog wat vragen? Stel je vragen dan gerust via onze Whatsapp button, links onderin.