De perfecte maalgraad voor espresso

Grof, fijn, of iets daar tussenin, wat is nou de perfecte maling voor espresso? Het is erg frustrerend wanneer je een mooie espressomachine hebt staan, maar de espresso er nog steeds als slootwater uitloopt. Het is namelijk niet gezegd dat een dure machine meteen en altijd een goede espresso zet. De molen is eigenlijk het belangrijkste apparaat in het hele proces. Zonder goede molen, kan jouw dure espressomachine nooit een goede espresso zetten. Wij vertellen je hier hoe dat kan.

de perfecte maling voor espresso

De perfecte maalgraad in het kort:

  • Elke koffieboon dien je anders af te stellen, je kunt dus niet één maalgraad aanhouden voor alle koffiebonen.
  • Je kunt heel goed proeven hoe een espresso afgesteld moet worden. Zuur? Maalgraad moet iets fijner. Bitter? Maalgraad moet iets grover.

Espresso brew ratio

Een perfecte espresso hangt af van de verhouding tussen water, maling en druk. Doorgaans heeft een espresso een brew ratio van 1:2 (1 deel koffie, 2 delen water). Maar omdat geen enkele koffieboon hetzelfde is, wijkt dit af per zakje koffie. Dit komt onder andere door de branding. Dit klinkt ingewikkeld, maar in principe kun je in het begin altijd uitgaan van een brew ratio van 1:2, bijvoorbeeld 19 gram gemalen koffie en 38 milliliter espresso. Is dit je gelukt? Dan ga je de boon verder op smaak afstellen.

Koffiebonen afstellen door te proeven

In een koffiemolen zitten maalschijven, met deze maalschijf kun je de fijn-/grofheid van de koffieboon afstellen. Op de buitenkant van de molen zie je nummers staan, hoe hoger het getal hoe grover de maalschijven staan afgesteld en vice versa. De maling voor een espresso is eerder heel fijn dan grof. De druk kan bij een te grove stand namelijk niet voldoende opgebouwd worden en krijg je hele zure en/of hele slappe koffie uit de machine. In de basis kun je uitgaan van het volgende:
smaakt de espresso zuur? Maal de boon dan iets fijner, of voeg meer koffie toe als er nog ruimte is;
smaakt de espresso bitter? Dan is de boon waarschijnlijk te fijn gemalen, of er zit te veel koffie in het filterbakje.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Branding van de koffieboon

De branding van de koffieboon maakt ook veel verschil. Een goede brander kijkt altijd naar waar de boon vandaan komt en welke smaken de groene boon al bevat. Koffiebonen uit Afrika bijvoorbeeld zijn over het algemeen heel fruitig en bloemig. De brander zal deze bonen waarschijnlijk dus niet donker branden, maar juist iets lichter, om de frisse smaken naar boven te laten komen. Een licht gebrande koffieboon is van zichzelf al iets zuurder, om dit uit te balanceren wil je de espresso een iets langere doorlooptijd geven. Dit doe je door de koffieboon bijvoorbeeld fijner te malen.

Koffiebonen afstellen als een pro

Is het nog steeds abracadabra voor je? Dat is heel logisch. Je leert namelijk pas echt goed bonen afstellen wanneer je dit veel doet. Tijdens onze barista workshop bij jou thuis leren we je verschillende koffiebonen afstellen op de espressomachine. Na de training snap je de verschillende stappen en kun je onze tips ook toepassen op alle andere koffiebonen. Heb je eerst nog wat vragen? Stel je vragen dan gerust via onze Whatsapp button links onderin, of via het contactformulier.