LeRine koffiebonen
02. Ethiopië
De tweede LeRine Specialty koffieboon, en wat voor één! Onze 02. Ethiopië verrast je met de romige smaak van Frou Frou koekjes, chocolade tonen en om ‘m af te maken frisse aardbei. De combinatie van vanille wafeltjes en aardbei maakt de Ethiopië perfect voor de zomer, maar is het hele jaar door heerlijk.
Specificaties
Zetadvies Aeropress
Deze lichte branding komt het beste tot zijn recht in een filterkoffie. Je kunt deze op verschillende manieren zetten, waaronder met een Aeropress. Deze zetmethode maakt gebruik van luchtdruk om koffie mee te zetten. Je gebruikt een fijne maling voor de Aeropress, omdat de doorlooptijd van deze zetmethode relatief kort is. Omdat je een zeer fijn filter gebruikt, hoef je niet bang te zijn dat de fijne maling door het filter heen komt. De volgende verhoudingen zijn een voorbeeld van hoe je de Ethiopië kunt zetten met de Aeropress en het recept is afkomstig van Aeroprecipe, waar je een uitgebreider stappenplan vindt.
10 gram in
Doe 10 gram zeer fijngemalen koffie in de koker die fungeert als filterbakje. ‘Schud’ de koker een beetje om de koffie te verdelen.
140 mL water
Schenk 30 mL water van 89°C op de gemalen koffie en laat ‘bloomen’ voor 30 sec. Schenk nog 85 mL op en laat 30 sec staan.
60 seconden
Plaats de zuiger op de koker. Wacht 20 sec en ‘invert’ de Aeropress. Druk in 15 sec naar beneden en schenk nog 25 mL water bij de extractie.
Zetadvies V60
Een Hario V60 is makkelijk mee te nemen en makkelijk te gebruiken. Wij gebruiken de V60-01* met bijbehorende filters om 1-2 kopjes filterkoffie mee te zetten. Het onderstaande recept is bedoeld voor warme filterkoffie, maar onze Ethiopië koffieboon is ook echt een aanrader als cold brew. Het recept daarvoor vind je onderaan deze pagina.
17 gram in
Weeg 17 gram grof gemalen koffie af. Zet de V60 op je kopje, maak het filter een beetje nat, giet water uit kopje, doe de koffie in het filter.
300 mL water
Gebruik heet, niet gekookt, water en giet dit in een cirkel op de koffie van binnen naar buiten. Eerst een klein beetje, wat je laat ‘bloomen’.
3 min en 30 sec
Schenk in dezelfde beweging de helft van het resterende water op de koffie en laat doorlopen. Daarna de andere helft.
Zetadvies Espresso
Dat onze Ethiopië erg lekker is als filter, betekent niet dat je hem niet kunt drinken als espresso. Wij vinden ‘m alleen het aller lekkerste als filterkoffie waarin de smaken het beste naar voren komen. Wil je deze boon als espresso zetten? Dat kan gewoon! We raden dan deze verhoudingen aan, maar experimenteer ook vooral met wat jij lekker vindt:
17 gram in
Gebruik 17 gram gemalen koffie voor twee shots espresso. Wij zetten altijd twee shots voor zo veel mogelijk consistentie.
29 seconden
De extractie heeft ongeveer 29 seconden nodig om helemaal door te lopen. Na deze tijd heb je een gebalanceerde espresso in je kopje.
55 gram uit
Je kunt twee kopjes onder de uitloop zetten voor twee enkele shots, of één kopje voor een subbel shot van ongeveer 55 mL.
Cold brew Frou Frou koekjes met aardbei en chocolade
Zin in een koffie met onze LeRine koffiebonen met een verfrissende twist? Probeer dan ons recept voor cold brew eens. Eigenlijk de betere versie van een ijskoffie: gezond en ook nog eens lekker zoet.
Veelgestelde vragen over LeRine Ethiopië koffiebonen
*affiliate link