Wat is het verschil tussen ristretto en espresso?

Sommige koffiesoorten lijken zo op elkaar, dat je niet meer weet welke koffie je nou moet bestellen. We kunnen ons voorstellen dat je denkt ‘Wat is het verschil tussen ristretto en espresso?’. Beide koffiesoorten zijn sterk van smaak en vrij klein qua hoeveelheid. Wanneer je de twee naast elkaar zet, zie je geen verschil. Maar als je proeft, merk je dat er een groot verschil zit tussen de ristretto en espresso. Wij vertellen je hoe het precies zit zodat je weet wat je bestelt in een koffiebar of lunchroom!

Het verschil tussen ristretto en espresso

Het verschil ristretto vs. espresso in het kort:

  • Een ristretto wordt gezet met minder water
  • Beide koffiesoorten worden gezet met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie

Wat is een ristretto?

De vertaling van het Italiaanse ristretto, is ‘beperkt’ of ‘verkleind’. Het is dus eigenlijk een ingekorte espresso. Om een ristretto te zetten, gebruik je dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als bij een espresso, maar laat je het water minder lang doorlopen. Voor een ristretto is 15 mL voldoende.

Wat is een espresso?

Een espresso is de extractie van de koffieboon. Een gemiddelde espresso is tussen de 25 en 40 mL, wat bijna de dubbele hoeveelheid van een ristretto is. Hij bestaat uit verschillende lagen, welke goed te zien zijn als je de espresso in een glaasje zet. Dit is mogelijk doordat de bestanddelen van de boon in verschillende fasen vrijkomen. Die verschillende lagen hebben ook verschillende smaken. Een goed afgestelde espresso heeft de juiste balans tussen de zuren, bitters en (planten)suikers die in de koffieboon zitten. De verhouding tussen gemalen koffie en water heeft veel invloed op deze balans.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Het verschil tussen ristretto en espresso

Zowel de espresso als ristretto hebben een sterke smaak. Echter verschilt de soort smaak veel van elkaar. Dit komt door het grote verschil in de doorlooptijd. Het water dat langs de gemalen koffie loopt, zal eerst zuren en oliën onttrekken aan de koffie en vervolgens het plantenextract in de vorm van suikers. Deze laatste laag van een espresso heeft een bittere smaak. Een espresso heeft de perfecte balans tussen zuren, suikers en bitters. Een ristretto laat je korter doorlopen, waardoor er bijna geen bittere smaken uit de koffie vrijkomen. Een ristretto bestaat daardoor vooral uit zuren en oliën. Zuur en bitter liggen erg dicht bij elkaar en zijn soms lastig te onderschieden. In onze barista workshop leren we je espresso’s proeven en smaken te beschrijven en zul je beter het verschil tussen ristretto en espresso kunnen proeven.

In het plantenextract bevindt zich ook de cafeïne. Vaak wordt gedacht dat een sterkere koffie meer caffeïne heeft. Dat is echter niet waar. Hoe langer je water langs de gemalen koffie laat lopen, hoe meer cafeïne er wordt onttrokken en hoe sterker de bittere smaak. Tussen de 20 en 35 seconden komen de plantenextracten vrij en daarmee ook de bittere smaak. Je laat een ristretto juist korter doorlopen dan een espresso, waardoor deze dus minder cafeïne bevat dan een espresso. Een lungo bevat de meeste cafeïne van de zwarte koffiesoorten op espresso basis.