| |

Het verschil tussen ristretto en espresso

Sommige koffiesoorten lijken zo op elkaar, dat je je afvraagt: ‘Wat is het verschil nou eigenlijk?’. Deze vraag wordt ook vaak gesteld bij ristretto en espresso. Beide koffie zijn sterk van smaak en vullen je kopje amper. Wanneer je de twee naast elkaar zet en proeft, merk je wel degelijk dat er een groot verschil zit tussen de twee koffie soorten. We vertellen je hier meer over het verschil tussen ristretto en espresso.

Het verschil tussen ristretto en espresso

Wat is een ristretto?

Een ristretto is eigenlijk een verkortte espresso. Ristretto betekent in het Italiaans ‘verkort/beperkt’. Om een ristretto te zetten gebruik je dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso, maar beperk je de hoeveelheid water. 15 milliliter is voor een ristretto voldoende (dit ligt natuurlijk wel weer aan de soort koffiebonen die je hebt). Italianen zijn gek op deze koffie. De ristretto wordt vaak in de ochtend voor 9 uur besteld en staand aan de bar gedronken.

Wat is een espresso?

Een espresso is een extractie van de koffieboon. Een goed afgestelde espresso heeft de juiste balans tussen de zuren, suikers en bitters die in de koffieboon zitten. De verhouding tussen gemalen koffie en water heeft hier invloed op. Een gemiddelde espresso is ongeveer 25 – 40 milliliter. Bijna de dubbele hoeveelheid van een ristretto.

Welke koffie is het sterkst?

Zowel een espresso als een ristretto hebben een sterke smaak. Alleen verschilt de soort smaak sterk van elkaar. Een espresso heeft de perfecte balans tussen zuren, suikers en bitters, maar zal eerder als bitter beschreven worden. Een ristretto laat je korter doorlopen, hierdoor komen er bijna geen bittere smaken vrij. Een ristretto bestaat daardoor vooral uit zuren, oliën en suikers. Veel mensen zullen een ristretto direct als heel bitter beschrijven, maar dit is in de meeste gevallen niet waar. Zuur en bitter ligt heel dicht bij elkaar en is soms lastig van elkaar te onderscheiden. In onze basis en gevorderde barista workshop leren we je espresso’s proeven en smaken te beschrijven.

Bevat een ristretto meer cafeïne dan espresso?

Heel vaak wordt gedacht dat hoe sterker de smaak van de koffie is, hoe meer cafeïne in de koffie zit. Dit is niet waar. Cafeïne is een plantenextract en heeft een bittere smaak. Wanneer je een espresso heel lang laat doorlopen, zal deze heel veel cafeïne bevatten. Cafeïne komt namelijk vrij door toevoeging van water. Het water dat langs de gemalen koffie loopt zal eerst zuren en oliën onttrekken en vervolgens de suikers. Tussen de 20 – 35 seconden komen de plantenextracten vrij. Hoe langer je water langs de gemalen koffie laat lopen, hoe meer cafeïne wordt onttrokken. Dit levert ook een hele bittere smaak op. De lungo bevat de meeste cafeïne van de zwarte koffie soorten op espresso basis.

Een ristretto bevat dus minder cafeïne dan een espresso. Laat je de ristretto echter heel langzaam doorlopen, dan zul je ook veel cafeïne uit de gemalen koffie onttrekken.