Hoe maak je latte art met een Sage espressomachine?

Als je een mooie espressomachine thuis hebt staan, wil je ook de mooiste koffies zelf kunnen zetten. Voor latte art moet je echter veel oefenen en je melkschuim moet mooi romig zijn. Elke machine is weer anders en geeft net even een andere druk. Een espressomachines met twee boilers bijvoorbeeld, kan direct een hoge stoomdruk geven en heb je binnen enkele seconden hete melk. Maar hoe maak je latte art met een Sage espressomachine? Lees verder voor onze tips!

Hoe maak je latte art met een Sage espressomachine?

Melk schuimen met de Sage espressomachine in het kort:

  • De druk van de stoompijp van Sage is lager dan bij een E61 machine. Dit betekent niet dat je geen mooi schuim kan krijgen, het duurt alleen iets langer en dit is voor beginners erg prettig.
  • Spuit altijd eerst het water uit de stoompijp, anders zit dit in je melk.
  • Goed op de temperatuur van de melk letten is essentieel.

Kun je mooi melkschuim maken met een Sage espressomachine?

Om mooi melk op te kunnen stomen heb je hete stoom en druk nodig. Bij hoge druk gaat het opstomen ontzettend snel, dit zie je vaak bij horeca espressomachines. De cappuccino’s, latte’s en andere melkdranken zijn binnen enkele seconden klaargemaakt. Bij de Sage espressomachines is dit niet het geval, maar dit is ook niet nodig, zeker niet voor thuis gebruik. Wel is het mogelijk om heel mooi schuim te creëeren met je Sage espressomachine, je hebt alleen wat meer geduld nodig. Eigenlijk heel fijn als je net begint met het oefenen van latte art. Je kunt namelijk heel goed zien wat wel en niet werkt en hoe je microschuim creëert.

5 stappen voor perfecte melk met een Sage espressomachine

Bij het opstomen van melk moet je je houden aan een aantal regels. Je wil namelijk grote bellen en weinig schuim voorkomen. Hoe je dit doet? Wij leggen je het uit in onderstaande stappen:

1. Stoompijp uitspuiten

In de stoompijp hopen zich altijd bacteriën op wanneer je deze even niet hebt gebruikt. Zet je de stoompijp direct in je kannetje met melk? Dan spuit de stoompijp de bacteriën zo jouw melk in. Zet daarom eerst de knop op stomen, zonder de stoompijp in je melkkannetje te steken. Vouw een doekje om de stoompijp en laat deze aanstaan totdat je stoom ziet ontstaan. Nu kun je de knop weer omzetten en je stoompijp klaarzetten voor het opstomen van je melk.

2. Zet de stoompijp in de juiste hoek

Eigenlijk hoef je de stoompijp niet meer te bewegen als je deze van te voren in de goede hoek zet. Schuif de stoompijp een beetje naar de zijkant zodat je er goed bij kan met je kannetje (zie onderstaande afbeelding). Nu hoef je eigenlijk alleen nog maar met je kannetje van boven naar beneden te bewegen.

3. Vul je kannetje met melk

De soort melk en de hoeveelheid die je in je melkkan doet bepaald het resultaat. Drink je graag magere of halfvolle melk? Dan zul je merken dat het resultaat niet zo mooi en romig is als met volle melk. Je hebt namelijk vetten nodig om er een mooie romige massa van te maken. Dit noemen we ook wel microschuim. Gebruik dus bij voorkeur volle melk.

De hoeveelheid die je in je kannetje doet heeft ook veel invloed op het resultaat. Maar hier hebben we een handige tip voor! Als je naar je kannetje kijkt, zie je het schenktuitje ook aan de buitenkant. Vul het kannetje altijd, maakt niet uit hoe groot je kannetje is, tot de onderkant van het schenktuitje. Zo heb je altijd de goede hoeveelheid om een mooie draaikolk in je kannetje te maken.

4. Stretchen tot handwarmte

Stretchen is letterlijk het uitrekken van de melk. Dit doe je door luchtmoleculen in de melk te spuiten. Dit klinkt heel lastig, maar dit doe je door je stoompijpje net iets boven het melkoppervlak te houden. Je hoort dan een soort papier-scheurend geluid. Doe dit maximaal tot handwarmte, anders krijg je veel te veel lucht in je melk en dit kunnen de eiwitten niet aan. Handwarmte is een goede indicatie van wanneer je moet stoppen met stretchen (+/- 40 graden).

5. Verhitten tot maximaal 70 graden

Na het stretchen ben je nog niet klaar met het opstomen van de melk. De melk moet nu nog op temperatuur komen. Dit doe je door de stoompijp net onder het melkoppervlak te houden. Zorg ervoor dat de melk in een draaikolk blijft gaan, dan worden de grote bellen gelijk kapot gemaakt. Verhit de melk totdat het te heet is voor je hand en dan nog ongeveer 5 – 7 seconden. Zet het kannetje na het stomen even hard neer, zo knappen alle overgebleven grote bellen en wals de melk als laatst. Met het walsen zorg je ervoor dat de vetten, eiwitten en luchtmoleculen weer mengen.

hoe maak je latte art met een sage espressomachine
hoe maak je latte art met een sage espressomachine

Latte art kost tijd

Het is heel belangrijk dat je melkschuim helemaal goed is. Focus hier eerst op. Pas wanneer je consistent melkschuim kunt maken, kun je je gaan focussen op latte art. Start eerst met een hartje en ga daarna door met een rosetta en tulp. Alle andere figuren, zoals een zwaan en zeepaardje, zijn eigenlijk overtreffende trappen van de verschillende basis figuren. Het is dus belangrijk dat je eerst de basisvormen oefent, voordat je een zwaan probeert.

Tijdens onze latte art workshop laten we je de techniek van het melk opstomen zien en gaan we daarna direct door met het schenken van melk en het creëeren van een hartje. Wil je graag oefenen op je eigen espressomachine, zoals de Sage Barista express? Meld je dan aan voor de barista workshop bij jou thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *