| |

Hoe zet je de perfecte koffie met V60?

De filtermethode V60 is één van de goedkopere manieren om thuis barista-waardige koffie te zetten. Je moet echter wel goed letten op de maling en de verhouding tussen koffie en water. Gebruik je te veel water, dan is je koffie te slap. Gebruik je te weinig water, dan is je koffie te sterk. Er moet een mooie balans zitten tussen de hoeveelheid water en koffie. Helaas kun je niet dezelfde ratio bij elke soort koffie toepassen. Dit komt bijvoorbeeld door de branding, de soort koffieplant, de bodem waar deze groeide, etc. Wij geven je hier een aantal tips voor de perfecte V60 koffie!

Welke koffie gebruik je voor V60?

In principe wordt tegenwoordig op alle specialty coffee verpakkingen vermeld of de koffie gebrand is voor filter of espresso. Een filterkoffie wordt namelijk minder donker gebrand dan een espresso koffie. Wanneer een koffieboon donkerder gebrand wordt, zullen heldere fruitige smaken minder naar voren komen. De fruitige, bloemige en zoetere smaken zijn juist ontzettend lekker met filter, dus daarom worden de koffiebonen minder donker gebrand.

Welke koffie je uiteindelijk kiest ligt aan je eigen smaak. Houd je meer van nootachtige en chocolade ondertonen? Kies dan voor een koffie uit Zuid-/Midden-Amerika. Houd je van fruitige en bloemige ondertonen? Kies dan voor een koffie uit Afrika. Houd je van aardse en kruidige ondertonen? Kies dan voor een koffie uit Azië.

Hoe gebruik je een V60?

Wanneer je koffie zet met een V60 heb je bijna niks nodig, alleen een V60, kannetje, kopje en filterpapiertje. Als je hele koffiebonen hebt gekocht zul je deze wel nog zelf moeten malen, dit kan doormiddel van een handmaler of laat je bonen bij de verkoper malen.

Houdt in het begin een ratio van 1:15 aan. Dit betekent 1 deel koffie en 15 delen water, oftewel 13 gram koffie en 200 ml water. Later kun je je eigen recept fine tunen. Wanneer de koffie te sterk smaakt, voeg je de volgende keer meer water toe. Gebruik geen gekookt water, dan verbrand de koffie. 92 graden is de perfecte temperatuur.

  1. Vouw het filterpapiertje open en leg deze in je V60. Schenk heet water over het papiertje, zodat het hele papiertje nat is. Laat het water er uit druppen en zet de V60 op een kopje.
  2. Voeg de gemalen koffie toe aan de V60 en schenk het hete water van binnen naar buiten op de koffie. Alle koffie wordt op deze manier meegenomen.
  3. Laat al het water uit de V60 druppen en je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie!