Mijn koffie smaakt zuur, wat nu?
Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede espressomachine, wil je ook te allen tijde een goede espresso uit je machine krijgen. Dit is echter veel lastiger dan je misschien had gedacht. Wanneer bonen uit de zak komen gaan ze namelijk in smaak achteruit. Maar, door je bonenmaler en espressomachine juist af te stellen kun je altijd de optimale smaak uit je koffiebonen halen. Koffie hoort niet zuur of bitter te zijn, er moet juist een mooie balans tussen zitten, dit wordt ook wel de ‘sweetspot’ genoemd. Wij vertellen je hier hoe je eenvoudig van de zure smaak in je koffie afkomt.
Tip! Noteer al je favoriete afstellingen in onze Barista Journal!


Hoe herken je zure en bittere smaken?
Soms zijn zure en bittere smaken moeilijk van elkaar te onderscheiden, ze lagen namelijk (al zou je het niet zeggen) erg dicht bij elkaar. Toch kun je de twee goed van elkaar onderscheiden als je weet waar op moet letten. Als je aan zuur denkt, dan denk je vast aan en citroen, of zure mat. Bij een zure smaak ga je veel speeksel produceren, je merkt het misschien al wanneer je aan een citroen of zure mat denkt.
Een bittere smaak is voor ieder anders. Het ligt er net aan hoe goed je kunt proeven. Bij koffie kun je een bittere smaak vooral herkennen aan een lange sterke afdronk.
Hoe smaakt de perfecte espresso?
Koffiebonen bestaan uit vetten, zuren, suikers en plantenvezels. Al deze smaken zou je ook terug kunnen vinden in jouw kopje koffie. De perfecte espresso loopt in een mooie, constante straal door het filterbakje heen. Dit betekent dat alle smaken worden opgenomen en een goede balans tussen de zuren en bitters in jouw kopje belanden.
Wanneer het water begint te lopen, duurt het even voordat er ook daadwerkelijk vloeistof in jouw kopje belandt. Water moet namelijk bij de juiste tegendruk moeite doen om door de koffiemassa heen te komen (+/- 9 bar). Als eerst worden de zuren uit de koffie onttrokken, dit komt doordat de vetten en zuren als eerste vrijkomen. Hierna komen de suikers in de bonen vrij en als laatst de plantenvezels, deze bevatten de bittere smaken en aroma’s.
Oorzaken zure koffie
Dat je koffie zuur uit de espressomachine loopt, kan verschillende oorzaken hebben. De espresso kan bijvoorbeeld te snel doorlopen, waardoor onderextractie ontstaat. Maar het kan bijvoorbeeld ook aan de temperatuur van het water liggen. Wij leggen je uit wat je kunt doen om zure koffie te verhelpen.
Onderextractie
Onderextractie ontstaat doordat het water geen moeite hoeft te doen om door de koffiemassa te lopen. De druk loopt niet hoog genoeg op, waardoor je binnen enkele seconden een kopje koffie hebt gezet. Dit is natuurlijk lekker snel, maar niet zo fijn voor de smaak. Wanneer water geen tijd heeft om alle smaken te onttrekken, neemt het alleen de eerste smaken op, namelijk de vetten en zuren. Je kunt dit eenvoudig oplossen door te kijken of er wel genoeg maling in je filterdrager zit. Bij te weinig maling, kan water te makkelijk langs de koffie lopen. Voeg net zoveel gemalen koffie aan je filterdrager toe, totdat de tamper even hoog staat als de bovenkant van je filter. Ligt het niet aan de hoeveelheid? Maal de espressobonen dan eens iets fijner en kijk of het water nu langzamer langs de koffie loopt.
Temperatuur van het water is te laag
Bij een te lage temperatuur van het water kan het water niet genoeg bittere smaken uit de bonen onttrekken. Hierdoor kunnen de zure aroma’s niet uitgebalanceerd worden. Stel je espressomachine dus in op de juiste water temperatuur van gemiddeld 92 graden. Het water zal nooit altijd precies 92 graden zijn, maar fluctueren tussen 90 en 94 graden.
Verkeerde timing
Als een espresso te kort doorloopt heeft het water alleen nog de zure aroma’s uit de boon onttrokken. Probeer een mooie balans te vinden. Laat de espresso iets langer doorlopen en proef de espresso weer. Je zult merken dat de espresso een stuk zoeter begint te smaken.
Heb je vragen?
Zie je nu al helemaal de bomen door het bos niet meer? Stel je vraag dan in de opmerkingen onderaan deze pagina. We helpen je graag en snel verder!
3 reacties