| |

Verschillende smaken herkennen in koffie

Koffie is helemaal niet alleen bitter of zuur, er zijn honderden smaken te ontdekken in goed gebrande koffiebonen. Van vanille tot misschien wel crème brûlée. Als je nog niet veel ervaring hebt met het herkennen van verschillende smaken in koffie, is het erg lastig om de aanwezige aroma’s te onderscheiden. Dus hoe leer je dit? Is het een kwestie van veel proeven, of moet je toch echt een professional zijn? We vertellen je hier meer over hoe je de verschillende smaken in koffie kan herkennen.

Verschillende smaken herkennen in koffie

Leer smaken in koffie herkennen door te vergelijken

Koop ten eerste altijd twee/drie verschillende uiteenlopende koffiebonen. Je zult dan een stuk sneller het verschil in zoete, zure en bittere smaken herkennen. Dit is ook hoe veel cuppers (koffie proevers) verschillende koffiebonen proeven. Door meerdere koffiesoorten naast elkaar te zetten, zul je sneller bepaalde aroma’s van elkaar kunnen onderscheiden. Als je maar één koffie proeft, heb je niks om de smaak mee te vergelijken en dat maakt het herkennen van aroma’s zeer lastig.

Filter vs espresso proeven

Smaken herkennen in een espresso is ontzettend lastig, zeker als de afstellingen van deze espresso niet kloppen. Zet dus altijd filterkoffie van de koffie die je wil proeven. Filterkoffie heeft over het algemeen een heldere smaak. Dit maakt het makkelijker verschillende aroma’s van elkaar te onderscheiden. Gebruik een French press of V60. Maal de koffie grof en begin met een brew ratio van 1:15. Laat de koffie afkoelen, hete koffie is namelijk veel lastiger te proeven dan lauwwarme koffie. Proef de koffie dan nog eens wanneer deze helemaal afgekoeld is. De smaken worden intenser en eenvoudiger te herkennen.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Kook met verschillende kruiden en ingrediënten voor betere smaakontwikkeling

Iets dat je nooit geproefd hebt, zul je ook nooit in koffie herkennen. De aroma’s die aanwezig zijn in koffie zijn ook ingrediënten die je kunt gebruiken tijdens het koken. Om je smaak te ontwikkelen is het dus belangrijk dat je veel verschillende ingrediënten gebruikt in je dagelijkse maaltijden. Het is niet alleen gezonder, maar maakt het ook een stuk makkelijker om aroma’s te herkennen in koffie.

Gebruik het SCA Flavorwheel tijdens het proeven van koffie

Het SCA Flavor wheel bevat de meest voorkomende smaken in koffie. Het makkelijke van dit flavor wheel is dat je de aroma’s in stapjes kunt opbreken. Je leest het flavor wheel van binnen naar buiten. Start bijvoorbeeld eerst met de aroma’s die je niet proeft, zo houd je alleen de aroma’s over die het dichtst in de buurt komen en werk dan langzaam naar de tweede en derde ring. Het kan natuurlijk ook dat je smaken proeft die niet in het flavor wheel staan. Wij hebben ook wel eens koffies geproefd die smaakten naar perenijs en aardbeienlolly’s. Daarnaast blijft smaak heel persoonlijk. Misschien proef ik wel chocola en jij tabak, het is maar net wat jij associeert bij de smaak die je proeft.

Koffie proeven kun je leren

Tijdens onze basis barista workshop en de gevorderde barista workshop leren we je verschillende koffie soorten te proeven. Ook gaan we filterkoffie en espresso vergelijken. Je leert veel verschillende aroma’s te herkennen en hier de bonenmaler op af te stellen. Zo drink je ook thuis altijd de beste koffie.