Koffie en wijn: zoek de verschillen

Je leest het goed: in deze blog vergelijken we koffie en wijn. Net als met wijn, kun je ook met koffie proeverijen doen. In een proeverij wordt ingegaan op de aroma’s die in een bepaalde wijn of koffie zitten. Bij LeRine zijn we dol op de variëteit in koffiebonen. Maar die variëteit is ook in wijn terug te vinden. Daarom zoeken we in deze blog de verschillen en overeenkomsten tussen koffie en wijn!

twee wijnglazen, eentje met wijn en eentje met koffie

Koffie en wijn in het kort:

  • Koffiebonen en wijn komen beiden uit een vrucht
  • In zowel koffie als wijn kun je smaken als kersen of peer proeven

Zo wordt koffie gemaakt

Het basisproduct van koffie is de koffieboon. De koffieboon groeit in een besje aan de koffieplant tot de bessen rijp zijn om te plukken. In de koffiebes zitten koffiebonen per twee tegen elkaar, met daaromheen verschillende vliesjes en schillen. Om de koffiebonen uit de bessen te halen, moeten ze verwerkt worden. Hiervoor zijn verschillende methodes waarvan de meest gebruikte de gewassen methode en de ongewassen/natuurlijke methode zijn. Bij de gewassen methode wordt gebruik gemaakt van water om de koffiebes ‘af te pellen’. Daarna worden de koffiebonen in water geweekt, waardoor een fermentatieproces begint. Hierna worden de bonen gedroogd. Bij de ongewassen methode ontstaat fermentatie door het vocht dat van nature in de koffieboon aanwezig is en worden de bonen met bes en al gedroogd. 

Na het drogen van de koffiebonen, worden ze gebrand. De mate van branding kan variëren van licht tot medium en donker. De branding bepaalt een deel van de smaakintensiteit van de boon. Daarnaast hangt de smaak van een boon af van het land van herkomst en de verwerkingsmethode. Het gebied waar de koffieplant groeit, wordt ook wel de coffee belt genoemd, die zich uitstrekt over een aantal landen rond de evenaar. De verschillende voedingsbodems en hoogtes waarop en de weersomstandigheden waarin de plantjes groeien, zorgen voor die verscheidenheid aan bonen en smaken. Naast smaken als chocolade en hazelnoot die je proeft in onze Guatemala koffieboon, kun je ook abstractere smaken zoals bloemig en fruitig proeven in een espresso. In onze barista workshops leren wij je nog meer over de herkomst van koffie en laten we je kennismaken met het proeven van koffie.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Zo wordt wijn gemaakt 

Zoals koffiebonen de basis van een kopje koffie zijn, zijn dat bij een glas wijn de druiven. Het hele proces van wijn maken begint bij het oogsten van de druiven. Deze vruchten groeien aan wijnstokken, ook wel wijnranken genoemd. Na het oogsten, worden de druiven gekneusd waarbij sap, met daarin de suikers, en aroma’s vrijkomen. De druiven weken nu in deze ‘most’. De van nature aanwezige gisten in de druif zetten de suikers in de most om in alcohol. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Hierna wordt deze jonge wijn gefilterd of blijft deze voor de tweede gisting staan en daarna gefilterd. Na het fermentatieproces wordt wijn in vaten opgeslagen voor een periode van weken tot maanden. Het soort vat en de tijd van opslag bepaalt hoe vol en sterk de wijn is. Een witte wijn wordt bijvoorbeeld in een roestvrijstalen vat opgeslagen en een rode wijn met diepe smaak heeft bijvoorbeeld op eikenhout gerijpt. Smaken die je in wijn tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld floraal, fruitig en kruidig.  

Overeenkomsten en verschillen koffie en wijn

Koffie en wijn komen allebei van vruchten: koffie van de koffiebes en wijn van druiven. Bij koffie worden echter de zaden van de bes gebruikt, terwijl dat bij wijn het sap van de vrucht zelf is. Het zal je misschien niet verbazen dat je in zowel koffie als wijn fruitsmaken terugvindt. In rode wijn kun je bijvoorbeeld bramen of kersen proeven en in bepaalde koffies vind je diezelfde smaken terug. Peer is een smaak die ook in zowel (witte) wijn als koffie terug kan komen. De verwerkingsmethoden van koffiebessen lijken op het proces van wijn maken, omdat beiden een proces van fermentatie doormaken. Hierbij komen suikers en aroma’s vrij die smaak aan de koffiebonen en wijn geven. Een andere overeenkomst tussen de twee drankjes, is dat de verwerkingstijd invloed heeft op de uiteindelijke smaak. Voor een wijn maakt het verschil of je deze een of twee keer laat gisten en hoe lang je ‘m op een vat laat staan voordat je gaat bottelen. Hoelang koffiebonen in het gewassen proces in het water blijven weken, heeft ook invloed op de uiteindelijke smaak. Wil je meer leren over waar koffie vandaan komt, welke smaken je kunt vinden in een boon en hoe je zelf de perfecte espresso zet? Bekijk dan eens onze barista workshops!