Hoe schuim je plantaardige melk op?

Een cappuccino met havermelk of een espresso macchiato met een vleugje kokos: koffies met plantaardige ‘melk’. De havercappu’s zijn niet meer van Instagram en TikTok weg te denken en hebben plantaardige melk een echte trend gemaakt. Ook op het kantoor van LeRine worden ze op z’n tijd gedronken. Maar wat is plantaardige melk nou precies, waarom drinken mensen het en hoe schuim je plantaardige melk op? 

Hoe schuim je plantaardige melk op?

Plantaardige melk opschuimen in het kort:

  • Plantaardige melk is vegan en wordt gemaakt van haver, kokos, amandel, etc.
  • Plantaardige melkvervangers zijn ook op te schuimen!

Wat is plantaardige melk?

Plantaardige melk is eigenlijk een plantaardig alternatief voor melk. Deze vervangers zijn veganistisch, wat betekent dat het geen dierlijke producten en van dieren afkomstige producten bevat. Melk is per definitie geproduceerd door een zoogdier, denk aan geitenmelk of koeienmelk. Een plantaardige vervanger voor melk kan op basis van noten, bonen, erwten of granen gemaakt worden. Zo is er amandelmelk, erwtenmelk, sojamelk, havermelk en kokosmelk. Deze ‘melk’ wordt gemaakt door het basisproduct te mengen met of te weken in water en daarna te zeven. 

Waarom plantaardige melk drinken?

Een reden waarom mensen plantaardige melk drinken kan zijn dat ze geen van dieren afkomstige producten willen drinken. Een andere reden voor het drinken van bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk, is lactose-intolerantie. Mensen met deze aandoening kunnen lactose, ook wel melksuiker, niet goed verteren. Het nuttigen van melkproducten kan dan vervelende klachten geven. Er zijn ook mensen die liever geen plantaardige melk drinken omdat er relatief veel kunstmatige toevoegingen aan zijn gedaan om de melkachtige substantie te krijgen.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Welke plantaardige melk schuimt het best op?

Hoe goed ‘gewone’ melk opschuimt, heeft onder andere te maken met de verhouding tussen vetten en eiwitten. De eiwitten binden bij het opschuimen aan de lucht die de melk ingeblazen wordt en de vetten zorgen voor de romige, volle structuur. In plantaardige melkvervangers zitten andere voedingsstoffen waardoor deze dranken geen mooi schuim geven. Er zijn speciale barista uitvoeringen van plantaardige melksoorten waar bepaalde toevoegingen aan zijn gedaan zodat ze wel mooi opschuimen. De samenstelling van  ‘gewone vegan melk’ en ‘vegan barista melk’ verschilt echter niet altijd van elkaar. Tip: test beide uit of vergelijk de ingrediënten op de achterkant van het pak en trek je conclusie zelf. 😉 

Zo schuim je plantaardige melk op

Het opschuimen van plantaardige (barista) melk doe je op dezelfde manier als koemelk. Het is vaak alleen wat moeilijker om microschuim te maken met vegan melk. Dit komt door de eerder genoemde samenstelling van deze melkvervangers. Je wil graag microschuim krijgen omdat je hiermee mooi kunt schenken. Dit schuim heeft heel kleine belletjes die je bijna niet ziet. Latte art schenken met microschuim gaat heel makkelijk. Door de ideale consistentie schenk je gemakkelijk door de cremalaag heen om een canvas te creëren voor je latte art. Verder bereikt plantaardige melk, in tegenstelling tot koemelk, vrij plotseling een temperatuur piek. Als je over deze piek heen bent, wordt de melk te heet, smaakt deze niet meer lekker en ontstaat stug schuim met grote bellen. Wil jij een echte latte art pro worden of kun je nog wat hulp gebruiken bij het opschuimen met plantaardige melk of microschuim? Dan is onze latte art workshop misschien wat voor jou!