Zo maak je latte art

Wil jij ook iedere dag een cappuccino kunnen drinken met een mooi hartje erin? Dat snappen we! Met je eigen espressomachine, een beetje geduld en onze tips & tricks kun je ook zelf de mooiste figuren in je espresso maken. Hieronder vind je alle informatie voor een vliegende start!

Zo maak je latte art

Latte art in het kort

  • Start met het oefenen van de basis figuren in deze volgorde: hart, tulp, slowsetta, rosetta. Heb je deze onder de knie? Dan kun je door met de complexe figuren.
  • Focus je naast het mooie schuim ook op een verse, goede espresso. Een espresso die uit balans is heeft invloed op je latte art.

Wat heb je nodig voor perfect melkschuim?

Om mooi, egaal melkschuim te kunnen maken heb je een aantal tools nodig:

Microschuim is belangrijk voor mooie latte art figuren. Dit is schuim waar je geen grote luchtbellen in ziet, maar hele kleine belletjes die de melk lobbig en glad maken. Hier heb je een stoompijp voor nodig die met voldoende druk de melk in een soort tornado kan laten rond gaan. Zo worden de grote bellen kapot geblazen en creëer je zijdezacht schuim. Met dit schuim kun je met de juiste techniek verschillende figuren schenken in je verse espresso. Volle melk is hier het meest geschikt voor, omdat deze de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten bevat.

Veelgemaakte latte art fouten

1. Magere melk gebruiken in plaats van volle melk

Natuurkundig gezien schuimt magere melk veel beter dan volle melk. Dit komt doordat in magere melk veel eiwit zit, maar geen vet. De eiwitten zorgen er namelijk voor dat melk kan opschuimen. De stoompijp stuwt lucht in de melk en de eiwitmoleculen omarmen deze luchtmoleculen als het ware. Hierdoor verdubbelt de melk in hoeveelheid. Het in volle melk aanwezige vet zorgt voor de zijdezachte structuur. De vetmoleculen gaan tussen de eiwitmoleculen zitten en verstoren eigenlijk de verbinding van de eiwit- en luchtmoleculen. Door de destabiliserende werking wordt het schuim zachter. Aangezien magere melk geen vet bevat, zal de melk zich alleen verdubbelen in hoeveelheid en een harde schuimlaag creëren. Wanneer je magere melk wil schenken, zal de schuimlaag in één blob op de koffie vallen, waardoor een mooi latte art figuurt gewoon niet mogelijk is.

Volle melk bevat 2,5-4% vet en ongeveer 3,5 gram eiwit. Doordat volle melk veel vet bevat, zal de structuur van het schuim veel zachter worden en de melk langer één geheel blijven. Ook de glans die je op volle melk ziet na het schuimen, komt door de vetmoleculen.

2. De melk te lang stretchen

Stretchen is het oprekken van de melk. Dit is het sissende geluid dat je hoort wanneer je de stoompijp iets boven het melkoppervlak houdt. Dit geluid kun je vergelijken met het scheuren van papier. Het stretchen van de melk moet je heel goed reguleren. Stretchen doe je tot 40 graden (handwarmte), want de binding van de eiwitten stopt na 40 graden, waardoor je hierna alleen nog grote luchtbellen in de melk zult creëren.

3. De melk te kort stretchen

Te kort stretchen zegt het eigenlijk al, je creëert te weinig schuim. Met te weinig/geen schuim kun je geen latte art schenken. Stretch de melk dus tot de temperatuur van handwarmte is bereikt en verhit hierna alleen nog de melk. Het doel is een textuur die iets dunner is dan yoghurt.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


4. Te hard schenken

Het kopje van een cappuccino is ongeveer 150 ml groot. Dit is niet veel ruimte voor de tijd die je misschien nodig hebt, zeker niet als je veel te hard schenkt. Je mag jezelf best wat tijd gunnen om het kopje te vullen met melk, want de melk zal zich niet zo snel scheiden. Als je ervoor zorgt dat de melk eerst onder de cremalaag van de koffie belandt, kun je door rustig rond te draaien de koffie en melk mengen. Snel schenken veroorzaakt juist alleen maar vlekken in de koffie.

Latte art tips

Het leren schenken van mooie latte art figuren kost tijd en een heleboel geduld, maar met de volgende tips maak je in ieder geval een vliegende start!

  1. Gebruik de juiste maat RVS schenkkan. Je vult ieder kannetje, ongeacht de grootte, tot de onderkant van de bolling van de tuit. Heb je minder melk nodig? Kies dan voor een kleinere kan. Wanneer je maar een klein laagje probeert op te warmen in een grote kan, zul je zien dat het erg moeilijk is om hier een draaikolk in te krijgen. Er is te weinig weerstand en dit creëert alleen maar grote bellen.
  2. Zet een goede espresso. Het is de basis van iedere koffiesoort met melk. In een zwarte koffie of filterkoffie gaat het je niet lukken om hier mooie figuren in te maken, want deze zijn te waterig. In een goede espresso met een mooie crema kun je de mooiste latte art figuren schenken.
  3. Kies het juiste kopje met een brede diameter. In een heel smal kopje kun je met je kannetje niet diep genoeg in het kopje. Wanneer het kopje bijna vol is, wil je heel dichtbij komen met je kannetje om het figuurtje er als het ware op te leggen.
  4. Begin met het oefenen van de basisfiguren. Een hart, tulp, slowsetta en rosetta zijn, in deze volgorde, de basisfiguren. Heb je deze onder de knie? Dan kun je ze gaan stapelen en andere vormen creëren zoals een zwaan en zeepaardje.

Latte art stap-voor-stap

Wat heb je nodig?

  • Een goede espresso met crema
  • Stoompijp
  • Barista melkkan
  • Verse volle melk (onze favoriet is de biologische volle melk van Arla)
  • Kopje met (bij voorkeur) een brede diameter
  • Schenk je kannetje tot aan de bolling van de tuit (bij de meeste kannen is dit tot de helft) vol met melk.
  • Zet je stoompijp eerst aan zonder de kan eronder te zetten, anders zit het oude water in de melk.
  • Zet je stoompijp recht naar voren (is dit niet mogelijk, dan naar de zijkant) en schuif hier de melkkan onder. Hou de melkkan altijd aan het handvat vast zodat je handen niet verbranden. Houd de melkkan iets schuin, zodat er een mooie kolk in de melk gemaakt kan worden.
  • Zorg ervoor dat de stoompijp eerst net iets onder de melk zit. Dit hoeft niet helemaal op de bodem te zijn, iets onder het oppervlak is voldoende.
  • Zet de stoompijp aan en beweeg de kan iets naar beneden. Wanneer je een soort papier scheurend geluid hoort, ben je schuim aan het maken. Dit doe je totdat de melk lauwwarm is. Zie je geen kolk? Verplaats de kan totdat je dit wel ziet.
  • Is de melk lauwwarm? Beweeg de kan dan weer iets naar boven, de gaatjes onder de stoompijp hoeven maar iets onder het oppervlak te zitten, zo blijf je de draaikolk zien.
  • De melk is klaar wanneer de onderkant van de kan heet aanvoelt. Gebruik je een thermometer? Laat de melk dan niet heter dan 65 graden worden.
  • Zet de kan één keer hard neer, zodat grote bellen kapot geslagen worden. Meng de melk vervolgens door de melk te walsen.
  • Wals de espresso ook in het kopje voordat je de melk erin giet.
  • Laat de melk in de espresso vallen en meng de melk met de espresso om een canvas te creëren, dit doe je door de melk in een cirkelbeweging in het kopje te gieten. Wanneer je bijna bij de rand bent, breng je de tuit van de kan heel dicht naar de koffie en blijf je in het midden van het kopje hangen om een rondje te maken. Is het kopje tot de rand gevuld? Maak het hartje dan af door de kan in één beweging naar boven te bewegen.

Eerste hulp bij latte art

Wil je van een professional leren hoe je de mooiste latte art figuren schenkt? Onze barista’s geven je graag alle tips & tricks. Tijdens onze barista training thuis en latte art workshop op onze locatie leer je 2 uur lang verschillende figuren te schenken.