|

Waarom lukt latte art niet?

We kennen de frustratie; na uuuuuuren oefenen lukt dat eenvoudige hartje in je cappuccino nog steeds niet. Het maakt niet uit hoeveel video’s en tutorials je bekijkt, een hartje lukt niet. Waarom lukt latte art niet? We beschrijven hier de meest voorkomende fouten. Voor meer tips & tricks kun je je aanmelden voor onze 2,5 uur durende workshop.

Veel gemaakte latte art fouten

1. Magere melk gebruiken in plaats van volle melk

Natuurkundig gezien schuimt magere melk veel beter dan volle melk. Dit komt doordat in magere melk veel eiwit zit, maar geen vet. Eiwit zorgt ervoor dat melk kan opschuimen. De stoompijp stuwt lucht in de melk en de eiwit moleculen omarmen deze luchtmoleculen als het ware. Hierdoor verdubbelt de melk in hoeveelheid. Het in volle melk aanwezige vet zorgt voor de zijdezachte structuur. De vetmoleculen gaan tussen de eiwitmoleculen zitten en verstoren eigenlijk de verbinding van de eiwit- en luchtmoleculen. Door de destabiliserende werking wordt het schuim zachter. Aangezien magere melk geen vet bevat, zal de melk zich alleen verdubbelen in hoeveelheid en een harde schuimlaag creëren. Wanneer je magere melk wil schenken, zal de schuimlaag in één blob op de koffie vallen, waardoor latte art absoluut niet mogelijk is.

Volle melk bevat 2,5 – 4% vet en ongeveer 3,5 gram (3,5%) eiwit. Doordat volle melk veel vet bevat, zal de structuur van het schuim veel zachter worden en de melk langer één geheel blijven. Ook de glans die je op volle melk ziet na het schuimen, komt door de vetmoleculen.

2. De melk te lang stretchen

Stretchen is het oprekken van de melk. Dit is het sissende geluid dat je hoort wanneer je de stoompijp iets boven het melk oppervlak houdt, je kunt het geluid vergelijken met het scheuren van papier. Het stretchen van de melk moet je heel goed reguleren. Stretchen mag niet langer dan handwarmte (37-40 graden) bereikt is, de binding van de eiwitten stopt namelijk na 40 graden, je zult hierna alleen nog grote luchtbellen in de melk creëren.

3. De melk te kort stretchen

Te kort stretchen zegt het eigenlijk al, je creëert te weinig schuim. Met te weinig/geen schuim kun je geen latte art schenken, aangezien er geen schuim op het koffieoppervlak gelegd kan worden. Stretch de melk dus tot handwarmte en verhit hierna alleen nog de melk. Het doel is yoghurt-dikte.

4. Te hard schenken

Het kopje van een cappuccino is ongeveer 150 ml groot. Dit is niet veel ruimte voor de tijd die je misschien nodig hebt, zeker niet als je veel te hard schenkt. Je mag jezelf best wat tijd gunnen om het kopje te vullen met melk, de melk zal zich niet zo snel scheiden. Als je ervoor zorgt dat de melk eerst onder de crema laag van de koffie belandt, kun je door rustig te swirlen, de koffie en melk mengen. Door dit snel te doen, zul je grote melkvlekken krijgen.

5. Stijve pols

Swirlen en het creëren van latte art komt vanuit je pols. Net als bij het opkloppen van slagroom gebruik je (als je het goed doet) alleen je pols. Wanneer je je arm gebruikt, kun je zelfs schouder en elleboog blessures krijgen. De meest eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen is door met je pols rondjes te draaien terwijl je een kannetje met water vasthoudt. Houdt het kannetje altijd, ook als je een cappuccino maakt, losjes vast. Je ziet ook weleens barista’s het kannetje in zijn geheel vasthouden, dit kan omdat zij alleen hun pols gebruiken tijdens het schenken. Wanneer je vanuit je schouder de bewegingen maakt zullen deze nooit soepel gaan, waardoor de melk er als t ware in wordt gegooid.

Van ‘waarom lukt latte art niet’ naar perfecte latte art

Perfecte latte art heeft veel tijd nodig. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je na het kijken van een tutorial, ook die perfecte zwaan of rosetta kunt schenken. Begin bij het begin. Start met het oefenen van de juiste beweging, ga daarna een stapje verder en probeer een hartje te maken. Lukt dit? Ga dan door naar de rosetta. Wanneer je het hartje en de rosetta perfect beheerst, kun je bijna alles (op latte art gebied dan ;)). De zwaan bijvoorbeeld, bestaat uit een halve rosetta en een hart.

Wil je meer tips&tricks voor het schenken van perfecte latte art? Meld je dan aan voor onze latte art workshop. We leren je de beste technieken voor het schuimen van alle soorten melk en de juiste techniek voor het creëren van latte art.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie