|

Wat is crema?

Ken je die dikke crème-achtige laag op je espresso? Dat heet de crema. Veel mensen vinden de cremalaag het lekkerste van de espresso. Maar, weet jij wat de crema zegt over jouw kopje koffie? En is het eigenlijk wel wenselijk? We geven hier antwoord op al je vragen over crema.

Wat is crema?

Wat is crema?

Crema is de dikke laag die je op een americano of espresso ziet liggen. Soms is deze erg dik en soms zie je maar een klein laagje op het oppervlak liggen. De crema bestaat uit vetten, eiwitten en suiker en wordt gecreëerd door de hoge druk (uitgedrukt in ‘bar’). De druk wordt verhoogd of verlaagd door de weerstand van koffie en aanvoer van water. Voor barista’s is het een indicatie of de espresso gelukt is of niet.

Crema en versheid

Er wordt vaak gedacht dat de versheid van de koffiebonen bepaalt hoe de crema eruitziet. Maar dit klopt niet. In principe kun je met elke koffieboon, of deze nou een jaar oud is of net gebrand, een koffie met een mooie crema zetten. Dat zie je bijvoorbeeld bij koffie in pads of cups. De koffie in de pad of cup worden op een bepaalde manier verpakt, waardoor de extractie optimaal is. Hierdoor ontstaat toch een mooie crema. Het heeft dus alles te maken met het extractie-proces.

Crema en extractie

Hieronder zie je een aantal foto’s van verschillende crema’s. Op de eerste foto zie je een espresso met bijna geen crema, op de tweede een mooie volle crema en op de derde een hele donkere. Elke crema zegt iets over de extractietijd. Bij de eerste foto was de druk te laag, dit betekent; te weinig gemalen koffie en/of te grof gemalen. Bij de tweede foto was de druk perfect, de goede verhouding tussen koffie en water. En bij de derde foto is de druk te hoog, dit betekent; te veel gemalen koffie en/of te fijn gemalen.

Lichte crema op espresso
1
perfecte crema op espresso
2
Te donkere crema op espresso
3

Gevorderde barista workshop

Wil jij ook de perfecte crema op je espresso? Het afstellen van je bonenmaler en espressomachine is een complex proces wanneer je hier net mee begint. Hoe de espresso uiteindelijk uit je espressomachine loopt hangt af van verschillende factoren. Tijdens de gevorderde barista workshop leren wij jou deze factoren te begrijpen en de machine en bonenmaler af te stellen op smaak en brew ratio. Zo drink je iedere dag weer de lekkerste koffie gewoon thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *