| |

Welke melk gebruik je voor latte art?

Toen barista’s populairder werden in Nederland, kwamen er veel verschillende producten op de markt. Er werd/wordt onder andere veel reclame gemaakt voor opschuimbare, barista- en latte melk. Best gek, want normale verse melk schuimt toch ook gewoon op? We snappen best dat je door al die keuzes geen idee meer hebt waar je voor moet kiezen. Gelukkig is de juiste keuze niet de duurste. Dus welke melk gebruik je voor latte art?

Als je liever plantaardige melk in je koffie drinkt dan vertellen we je hier meer over plantaardige barista melksoorten.

Welke melk moet je gebruiken voor latte art?

Verse melk vs. houdbare melk

Onder verse melk verstaan we de melk die je in de koelkast moet bewaren en vrij snel aan de datum zit. Deze melk wordt gepasteuriseerd, dit is het kort verhitten tot 72 graden van de melk, zodat schadelijke bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Houdbare melk hoef je voor openen niet in de koelkast te bewaren. Dit komt doordat de melk wordt gesteriliseerd. De melk wordt tot wel 138 graden kort verhit, zodat alle bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Zo is houdbare melk langer dan een jaar houdbaar.

Het grote verschil tussen deze twee melksoorten is de smaak. Doordat houdbare melk zo hoog wordt verhit, gaan de eiwitten denatureren en ontstaat er een zure melksmaak. Dit heeft verse melk niet. Verse melk blijft veel zoeter en krijgt pas die zure melksmaak als je hem zelf boven de 75 graden verhit. Voor goede koffie zullen we dus altijd verse melk aanraden. De smaak van houdbare melk beïnvloed de smaak van jouw espresso en dat is zonde.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Prijsverschil verse en houdbare melk

Gemiddelde prijs verse melk 1 liter: €1,45
Gemiddelde prijs houdbare melk 1 liter: €1,35

Verse melk vs. opschuim melk

Opschuim melk is ook een houdbare melk, maar aan deze melk worden extra vetten en zuurteregelaars toegevoegd om het opschuimen makkelijker te maken. 100 milliliter opschuim melk bevat ongeveer 4 gram vet en 3,5 gram eiwitten. Een verse melk bevat 3,5 gram vet en 3,5 gram eiwitten. Dit zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar het verschil is minimaal. Hieronder vertellen we meer over wat je nodig hebt voor perfect melkschuim.

Prijsverschil verse en opschuimmelk

Gemiddelde prijs verse melk 1 liter: €1,45
Gemiddelde prijs opschuimmelk 1 liter: €1,99

Wat heb je nodig voor perfect melkschuim?

Verse melk komt qua prijs en smaak het best uit de vergelijkingen. Daarnaast zijn extra vetten en zuurteregelaars niet nodig voor perfect melkschuim. Om mooi microschuim te creëren heb je een juiste balans tussen eiwitten en vetten nodig. Verse melk heeft dit van nature. Voor latte art is het belangrijk dat je zijdezacht melkschuim creëert. Dit kan doormiddel van een stoompijp die onder druk hete stoom in de melk spuit. Een automatische melkopschuimer maakt het melkschuim te dik, waardoor je geen figuurtje meer kan maken in je koffie. Dit ligt dan dus niet aan je melk.

Wil je meer leren over perfect melkschuim en het schenken van hartjes en rosetta’s in je koffie? We leren je alle skills in onze latte art workshop. Heb je een mooie machine thuis staan? Dan komen we ook naar je toe! Met de barista workshop bij jou thuis leer je alles op je eigen machine.