|

3 tips voor een betere espresso

Een mooie espressomachine thuis neerzetten is stap één, maar goede espresso’s uit je machine halen lijkt toch moeilijker dan gedacht. Hoe kan dit? Een machine van €1000+ moet toch gewoon meteen goede koffie zetten? Helaas werkt dit niet helemaal zo. Er zijn veel variabelen die de smaak van je espresso sterk veranderen. Wij geven je hier in ieder geval 3 tips voor een betere espresso. Met deze tips heb je een goede basis.

1. Bespaar niet op de koffiemolen

De koffiemolen heeft misschien wel de meeste invloed op een goede espresso. De grootste vijand van een goede espresso is namelijk inconsistentie. Een maler van lagere kwaliteit heeft minder goede maalschijven, waardoor de afgestelde maling er elke keer anders uitkomt. Erg irritant natuurlijk, want dan blijf je afstellen. Waar moet je dan precies op letten bij een koffiemolen?

  • Maalschijven: je hebt keuze uit platte of conische maalschijven. Over het algemeen komen conische maalschijven beter uit de test, doordat ze minder heet worden en de koffie heel gelijk malen. Platte maalschijven zijn ook zeker een optie, maar dan moet je letten op het toerental. Bij een hoog toerental zullen de maalschijven eerder heet worden en dit heeft invloed op hoe je koffie uit de maler komt.
  • Single dose of reservoir: met een single dose grinder maal je alleen de hoeveelheid bonen die je in de maler doet. Je hoeft de bonen dan alleen te wegen. Een bonenmaler met reservoir maalt koffiebonen in de afgestelde seconden en dit correspondeert met de maalgraad. Je weet dus niet meteen hoeveel gemalen koffie uit de maler komt. Een single dose grinder kan het eenvoudiger maken om een goede espresso te zetten.
  • Traploos verstelbaar: om de gemalen koffie tot in perfectie af te stellen moet je de maalgraad traploos kunnen afstellen. Je kunt de maling dan in hele kleine stapjes afstellen, dit heeft al veel invloed op je espresso.

Welke koffiemolen moet ik dan kiezen?

Wat wij het belangrijkst vinden is dat de koffiemolen stil(ler) is en consistent maalt. De Eureka Mignon Single dose is een echte favoriet, maar heeft ook een hoge prijs. De Eureka Mignon Specialita is een goed alternatief voor een leuker prijsje. Beide hebben platte maalschijven van gehard staal en kunnen tot wel 350 kilogram malen voordat ze vervangen moeten worden.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


2. Leer espresso proeven

Je hebt vast weleens een espresso geproefd die je ontzettend zuur vond smaken, maar was hij eigenlijk wel zuur? De smaken zuur en bitter liggen erg dicht bij elkaar. Iets dat heel zuur is, wordt door veel mensen beschreven als bitter en andersom hetzelfde. Je kunt de espresso afstellen op smaak, maar dan moet je wel weten wat je proeft. Tijdens onze basis barista workshop gaan we verschillende koffiebonen cuppen (proeven van koffie) en smaken beschrijven. Tijdens een cupping kun je heel goed leren welke smaken je proeft. Thuis kun je dit ook heel goed oefenen door iets zuurs (citroenwater) in je mond te doen en te voelen waar je dit op je tong proeft. Hetzelfde geldt voor iets bitters (paracetamol aangelengd met water).

3. Roer je espresso

Een espresso bestaat uit 3 laagjes, als je deze niet roert drink je de espresso per laag. Je lepeltje is er dus niet alleen voor de suiker. Wanneer je espresso goed staat afgesteld loopt de espresso in een gelijke straal uit je piston. Eerst begint hij iets donkerder en wordt steeds lichter. De zuren en oliën komen als eerste vrij, deze liggen onderin je kopje. Daarna worden de suikers onttrokken en als laatst de plantenextracten. Pas wanneer je deze laagjes door elkaar roert, proef je hoe de espresso echt smaakt.

Benieuwd wat er nog meer te leren valt over espresso’s en hoe je ze nog beter maakt? Tijdens onze barista workshops leer je over brew ratio’s, smaken herkennen, de koffiemolen afstellen en het belang van verschillende variabelen.

Deze blog bevat affiliate links