Wat is een naked portafilter?

De naked portafilter is een accessoire dat je niet standaard bij de aankoop van je espressomachine krijgt. Je krijgt altijd een dubbele en een enkele filterdrager meegeleverd. Deze hebben beide een uitloop onder het filter zitten. Hier loopt de espresso doorheen, voordat het in je kopje beland. De naked portafilter heeft dit niet. Vandaar ‘naked’. Maar waarom heb je deze portafilter nou echt nodig? Wat is een naked portafilter precies en is het de prijs waard? We vertellen je hier alles.

Naked portafilter met doorlopende koffie

Naked portafilter in het kort:

  • Met de naked portafilter kun je erachter komen waar de extractieproblemen van jouw espresso zitten.
  • Trek geen wit t-shirt aan als je de naked portafilter voor de eerste keer gebruikt, de espresso zit namelijk waarschijnlijk nog eerder op je shirt dan in het kopje. .

Wat zijn de voordelen van een naked portafilter?

Consistentie. Een makkelijker antwoord kan ik je niet geven. Als je thuis een espresso zet, wil je niet dat allerlei verschillende variabelen de smaak van je espresso beïnvloeden. Wanneer je zoveel mogelijk variabelen zo consistent mogelijk houdt, hoef je je eigenlijk alleen nog maar zorgen te maken over de maling. De uitloop die normaal gesproken onder een portafilter zit, is een extra onderdeel dat de espresso aanraakt voordat deze in je kopje belandt. Hierdoor daalt de temperatuur sneller, kan er verbrande koffie ophopen in de uitloop en dit beïnvloed de smaak van je espresso. Daarnaast is een groot voordeel van de naked portafilter dat er een hele mooie crema ontstaat (mits je de espresso goed afgesteld hebt). Dit komt doordat hij direct door het filter in je kopje belandt. Een volle crema betekent ook meer smaak.

En niet het onbelangrijkste voordeel, het ziet er super mooi uit. Wanneer je espresso goed staat afgesteld, komt de koffie als een soort dikke karamel eruit.

Extractieproblemen oplossen met een naked portafilter

Heb je je weleens afgevraagd wat er nou precies fout gaat als je espresso weer eens zuur smaakt? Wanneer je dezelfde espresso in een naked portafilter zet, kun je heel goed zien waar het probleem zit. Spuit de koffie alle kanten op, dan heb je te maken met channeling. Gutst de koffie eruit? Dan heb je er veel te weinig druk op zitten. Constateer je ‘blonding’ al na een paar seconden? Dan zit er ook weer veel te weinig druk op. Dit zijn allemaal oorzaken die invloed hebben op de smaak van je espresso.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Wat zijn de nadelen van een naked portafilter?

Het grootste nadeel is dat de koffie overal zit als je de maling niet goed hebt afgesteld. Je moet de perfecte brew ratio zien te vinden, zodat er genoeg druk op de koffie staat en het er als een karamel uit loopt. Dus trek geen wit shirt aan, leg doekjes klaar en wanneer je de naked portafilter voor de eerste keer gebruikt, zorg ervoor dat je een goed humeur hebt.

Heb je geen idee hoe je de perfecte brew ratio bereikt? Wij kunnen je hier goed bij helpen! Tijdens onze barista workshop bij jou thuis leren we je alles op je eigen machine. Tijdens de gevorderde barista workshop leren we je alles bij ons op locatie.

Heb je een naked portafilter echt nodig?

Ik ben helemaal fan. Wanneer je het afstellen van koffiebonen goed onder de knie hebt, is het erg frustrerend als je espresso er telkens anders uitkomt, door verschillende variabelen. Het gebruik van een naked portafilter maakt je espresso’s een stuk consistenter. Als je graag een dubbele espresso/flat white/americano drinkt, dan is de naked portafilter echt een aanrader!

Let bij de aankoop erop dat je de juiste portafilter kiest. Je kunt namelijk verschillende formaten kiezen, bij de meeste webshops staat het aangegeven welke maat je nodig hebt voor jouw machine. Kom je er niet uit? Stuur ons gerust een berichtje via de Whatsapp knop of via het contactformulier.