5 tips voor barista-waardige koffie
Barista’s zijn tegenwoordig in bijna elke lunchroom te vinden. Elk gewenst drankje kan gemaakt worden en je hebt ook nog eens ongelimiteerde keus tussen melksoorten, soorten koffie en siropen. De prijs van een normale cappuccino is de afgelopen jaren dan ook flink gestegen. Niet zo gek, want de barista steekt ontzettend veel werk en liefde in jouw kopje koffie. Helaas, de koffie zal thuis nu een stuk minder lekker smaken. Gelukkig kun je tegenwoordig met een aantal tips&tricks ook thuis barista-waardige koffie maken. Maar, hoe doe je dat? Wat heb je nodig en waar moet je op letten? Wij geven je hier 5 tips voor barista-waardige koffie!


Tip 1 – Kies voor kwalitatief goede espresso- of filterbonen
Vaak zie je advertenties van grote zakken koffie voorbijkomen voor maar €9,00 per kilo. Deze worden dan vaak ook met korting aangeboden. Dit is eigenlijk geen eerlijke prijs. De boer, coöperatie, vervoerders, havenmeester, brander, opslag en de supermarkt moeten deze opbrengst verdelen. Van die €9,00 blijft er dus erg weinig over voor de boer. Als de boer meer geld per kilo krijgt, kan hij een hogere kwaliteit koffie afleveren. Dit merk je direct in de smaak. De brander kan hier zijn brandprofiel op aanpassen en zo de diverse smaken accentueren. Hele diverse smaken, zoals blauwe bes, pure chocola, earl grey, of zelfs bitterkoekjes kun je proeven in goede Arabica bonen.
Tip 2 – Thuisbarista workshop
Een barista workshop kan jou helpen met het vertalen van de theorie naar de praktijk. Er kan nog zoveel in boeken beschreven staan, maar in de praktijk ziet het er toch altijd net even anders uit. Tijdens onze workshops laten we je onder andere zien hoe je de espressomachine en bonenmaler instelt, hoe je smaken herkent, hoe je verschillende soorten koffies zet en hoe je microschuim maakt. Als je hele specifieke vragen hebt, of al een machine hebt aangeschaft en de workshop op jouw machine wil aanpassen, dan kunnen we hier samen naar kijken.
Tip 3 – Een goede koffiemolen is belangrijker dan een goede espressomachine
Misschien klinkt dit gek, maar je kunt beter (in verhouding) meer geld uitgeven aan een goede bonenmaler dan aan een espressomachine. Een goedkopere koffiemolen maalt vaak niet consistent genoeg. Dit is erg vervelend als je een goede espresso probeert te zetten.
Je hebt bij een elektrische koffiemolen voor espresso keuze tussen twee soorten maalschijven; conische maalschijven en platte maalschijven. Conische (kegelvormige) maalschijven geven weinig warmte af, maar malen minder consistent. Platte maalschijven malen heel consistent, maar geven (bij veel gebruik) veel warmte af. Warmte kan de smaak van de koffiebonen beïnvloeden en de extractie veranderen. Een koffiemolen met platte maalschijven is echter prima voor thuis. De maalschijven worden pas heet wanneer je meerdere koppen koffie achter elkaar zet. Dit is bij thuisgebruik meestal niet aan de orde.

Tip 4 – Verander niet dagelijks van koffieboon
Wil je even snel een kop koffie? Gooi dan niet elke keer een een andere koffie in je koffiemolen. Het afstellen van een nieuwe boon kost vaak tijd. Als je voor een langere periode dezelfde koffiebonen gebruikt hoef je de afstellingen van de koffiemolen zo nu en dan een klein beetje aan te passen zodat je een goede extractie blijft houden. Op deze manier kun je ook thuis iedere dag weer, met weinig tijd, van goede koffie genieten.
Tip 5 – Heb geduld!
Een goede barista worden kost tijd. Zeker latte art is een kunst waar je soms lang voor moet oefenen. Door je aan te melden voor onze workshops leer je de basis en de gecompliceerde technieken van een barista. Dit zal je in korte tijd een heel stuk op weg helpen!
Eén reactie