|

5 tips voor barista-waardige koffie

Barista’s zijn tegenwoordig in bijna elke lunchroom te vinden. Elk gewenst drankje kan gemaakt worden en je hebt ook nog eens ongelimiteerde keus tussen melksoorten, soorten koffie en siropen. De prijzen van een normale cappuccino zijn de afgelopen jaren dan ook flink gestegen. Niet zo gek, want de barista steekt ontzettend veel werk en liefde in jouw kopje koffie. Helaas, de koffie zal thuis nu een stuk minder lekker smaken. Gelukkig kun je tegenwoordig met een aantal benodigdheden ook thuis barista-waardige koffie maken. Maar, hoe doe je dat? Wat heb je nodig en waar moet je op letten? Wij geven je hier 5 tips voor barista-waardige koffie!

Tip 1 – Kies voor kwalitatief goede espresso- of filterbonen

Vaak zie je in de supermarkt grote zakken koffie liggen voor maar €9,00 per kilo. Deze worden dan vaak ook met korting aangeboden. Dit is eigenlijk geen eerlijke prijs. De boer, coöperatie, vervoerders, havenmeester, brander, opslag en de supermarkt moeten deze opbrengst verdelen. Van die €9,00 blijft er dus erg weinig over voor de boer. Als de boer meer geld per kilo krijgt, kan hij een hogere kwaliteit koffie afleveren. Dit merk je direct in de smaak. De brander kan hier zijn brandprofiel op aanpassen en zo de diverse smaken accentueren. Hele diverse smaken, zoals blauwe bes, pure chocola, earl grey, of zelfs bitterkoekjes kun je proeven in goede Arabica bonen.

Tip 2 – Thuisbarista workshop

Een barista workshop kan jou helpen met het vertalen van de theorie naar de praktijk. Er kan nog zoveel in boeken beschreven staan, maar in de praktijk ziet het er toch altijd net even anders uit. Tijdens onze workshops laten we je onder andere zien hoe je de espressomachine en bonenmaler instelt, hoe je smaken herkent, hoe je verschillende soorten koffies zet en hoe je microschuim maakt. Als je hele specifieke vragen hebt, of al een machine hebt aangeschaft en de workshop op jouw machine wil aanpassen, dan kunnen we hier samen naar kijken.

Tip 3 – Een goede bonenmaler is belangrijker dan een goede espressomachine

Misschien klinkt dit gek, maar je kunt beter meer geld uitgeven aan een goede bonenmaler dan aan een espressomachine. Natuurlijk zal een hoge kwaliteit espressomachine een betere kwaliteit koffie zetten, maar de bonenmaler bepaalt de uiteindelijke smaak vanaf de start. Wanneer bonen niet op de juiste manier gemalen worden, kan het water niet alle smaken uit de boon onttrekken. Een bittere of zure smaak zijn hier dan een gevolg van.

Je hebt bij een elektrische bonenmaler voor espresso keuze tussen twee soorten maalschijven; conische maalschijven en platte maalschijven. Conische (kegelvormige) maalschijven geven weinig warmte af, maar malen minder consistent. Platte maalschijven malen heel consistent, maar geven juist veel warmte af. Daarnaast heb je ook nog keuze tussen materiaalsoorten; metaal of keramiek. Keramiek is het duurst, maar ook meest duurzame materiaal en geeft weinig warmte af. Metaal heeft het voordeel dat het relatief goedkoop is, maar geeft daarentegen veel warmte af, wat direct invloed heeft op de smaak.

Conclusie: Onze voorkeur gaat uit naar conische maalschijven van keramiek. Warmte heeft de meeste invloed op smaak. Een minder consistente maling is in vergelijking met warmte minder erg.

Latte art schenken

Tip 4 – Verander niet dagelijks van soort koffiebonen

Wanneer je dagelijks een andere zak koffiebonen wil uitproberen, zul je ook al je instellingen moeten veranderen en gooi je veel koffie weg. Als je voor langere tijd dezelfde bonen gebruikt, hoef je de instellingen van de bonenmaler en espressomachine alleen een klein tikje te geven. Op deze manier kun je ook thuis iedere dag weer, met weinig tijd, van goede koffie genieten.

Tip 5 – Heb geduld!

Een goede barista worden kost tijd. Zeker latte art is een kunst waar je soms lang voor moet oefenen. Door je aan te melden voor onze workshops leer je de basis en de gecompliceerde technieken van een barista. Dit zal je in korte tijd een heel stuk op weg helpen!

Geef een antwoord

Eén reactie