Hoe zet je koffie met een Moka pot?

Misschien ken je hem wel van je vakantie in Italië, van het fornuis van je opa en oma of heb je hem zelf al wel thuis staan; de Moka pot. Het zeer bekende aluminium ‘koffiepotje’ dat je herkent aan zijn bijzondere vorm. In deze blog vertellen we je alles over dit bekende ‘koffiepotje’, zijn werking en hoe jij thuis de lekkerste koffie ermee kunt zetten.

Hoe zet je koffie met een Moka pot?

Moka Pot in het kort:

  • De Moka pot is een manier van koffie zetten op oud-Italiaanse wijze. Het zet een romige, sterke koffie.
  • De uitvinder is Alfonso Bialetti. De originele Moka pot is dan ook van het merk “Bialetti”.
  • De Moka pot wordt vaak verward met de percolator (lees verderop wat het verschil is).
  • Heb je nog geen Moka pot in huis? Wij raden de Bialetti moka pot aan, deze is beschikbaar voor inductie en gas.

De tekst gaat verder onder deze advertentie

KokenKoken

Wat is een Moka pot?

De Moka pot is in 1933 uitgevonden door de Italiaanse Alfonso Bialetti. De Moka pot bestaat uit vijf onderdelen; het waterreservoir, een metalen filterbakje voor de gemalen koffiebonen, een rubberen ring, het (tweede) filter en het opvangbakje. Samen zorgen ze voor een bijzondere samenwerking waarbij het water van onder, langs de gemalen koffie, naar boven stroomt door verhitting. Het resultaat? Een heerlijke kop verse koffie.

Hoe gebruik je een Moka pot?

Het waterreservoir wordt gevuld met heet water en de gemalen koffie wordt in het filterbakje gedaan. Het hete water zal zorgen voor een versnelde extractie, voorkomt dat de koffie verbrand en zorgt voor een minder bittere koffie. Zet daarna de Moka pot op een kookplaat of gasbrander en verwarm langzaam. Wanneer het water in het waterreservoir gaat koken ontstaat er druk die ervoor zorgt dat water via het het filterbakje door de koffie heen omhoog wordt gedrukt. Dit is het moment dat de gemalen koffie zijn smaken aan het water gaat afgeven, de extractie. Het tweede filter zorgt ervoor dat er geen gemalen koffie mee omhoog komt. De koffie wordt daarna verder omhoog gedrukt en komt via het pijpje in het opvangbakje. Lees verderop hoe je stap voor stap koffie zet met een Moka pot.

De koffie uit een Moka pot is geen espresso, de druk in de Moka pot is een heel stuk lager dan bij een espressomachine, namelijk maar 1,5 bar in plaats van 9 bar. Hierdoor zul je ook geen cremalaag op de koffie vinden. Wel heeft de koffie uit een Moka pot een volle, dikkere textuur. Het is een geconcentreerde koffie en smaakt daardoor ook sterk. Je kunt de koffie eventueel aanlengen met water. Goed om te weten is dat het aantal kopjes wat op je Moka pot staat, Italiaanse hoeveelheden zijn. Verwacht geen grote koppen koffie met de Moka pot.

Mokapot inhoud

Welke koffiebonen gebruik je in een Moka pot?

Omdat de koffie in de Moka pot met kokend water wordt gezet, kan de koffie snel bittere tonen ontwikkelen. Daarom adviseren wij je om een lichtere koffie branding te kiezen. Deze branding bevat minder bitters, maar door de hoge temperatuur van het water komen de smaken uit de bonen goed tot hun recht. Het is altijd belangrijk dat je een boon kiest met een smaakprofiel kiest dat jij zelf lekker vindt. We adviseren je daarom om lekker te gaan experimenteren met verschillende herkomsten en smaakprofielen!  

Dosering en maalgraad voor een Moka pot

Je vult het filterbakje altijd tot de top. Hoe veel dat is, verschilt per Moka pot. De maling van de koffie moet tussen die van een espressomaling en snelfiltermaling zitten, richting fijn keukenzout. Maar let op, hij mag ook niet té fijn gemalen zijn, want dan gaat de maling gemakkelijk door de gaatjes in het filter en zal er gruis onderin je kopje koffie te vinden zijn. 

Het verschil tussen een Moka pot en een percolator

Een Moka pot lijkt veel op de percolator en ze worden vaak als hetzelfde beschouwd. Zoals je hebt kunnen lezen, wordt het water in de Moka pot naar boven door de gemalen koffie gedrukt en zit de koffie uiteindelijk bovenin de Moka pot. Het grote verschil met de percolator, is dat bij de percolator de gemalen koffie juist bovenin te vinden is en het water omhoog wordt gedrukt naar het filterbakje. Wanneer het hete water op de koffie komt, druppelt deze weer terug in het waterreservoir. Hoe vaker dit proces herhaalt, hoe sterker de koffie wordt. Zo kun je dus zelf bepalen hoe sterk je je koffie wilt. Het lijkt dus erg op elkaar, maar het proces is net even anders.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Koffie zetten met een Moka pot tips

  1. Gebruik heet water van ca. 80 graden in het waterreservoir van je Moka pot. Het hete water zal zorgen voor een versnelde extractie, voorkomt dat de koffie verbrand en zorgt voor een minder bittere koffie.
  2. Vul het filterbakje van de Moka pot altijd tot aan de rand. Als je minder gemalen koffie in het bakje doet, moet je ook minder water gebruiken, maar dit is lastig om goed afgesteld te krijgen. Als je het filterbakje tot de rand vult en het water tot het ventiel, zit je altijd goed.
  3. De koffie is in principe klaar als je een sissend geluid hoort, de kleur van de koffie moet ook licht blijven. Gaat het te snel? Haal de Moka pot dan van de warmtebron, koel met een koude doek of houd hem onder de kraan om het kookproces te stoppen.

Koffie zetten met een Moka pot

Wat heb je nodig?

  • Moka Pot
  • Licht tot medium gebrande koffiebonen
  • Heet water van ca. 80 graden
  • Je favoriete kopje
  • Maal de koffiebonen fijn en vul het filterbakje tot de rand. Druk de koffie niet aan, maar strijk het wel een beetje glad.
  • Doe het hete water in het onderste gedeelte van de Moka pot. Vul het reservoir tot aan het veiligheidsventiel. Zet vervolgens het filterbakje met gemalen koffie in het water reservoir.
  • Zet de Moka pot verder in elkaar. Zet deze op een zacht vuurtje en houd de deksel van de koffiepot open.
  • Naarmate het water heter wordt, zal de druk in de Moka pot toenemen. Het water loopt door de gemalen koffie en zal uit het pijpje in het bovenste deel van de Moka pot stromen. Houd het vanaf nu goed in de gaten. Wanneer je een sissend geluid hoort en er enkel nog bellen uit het pijpje pruttelen, is de koffie klaar en haal je deze zo snel mogelijk van de warmtebron.
  • Schenk de koffie in je kopje en genieten maar!