Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is bezig aan een heuse comeback. En dan hebben we het niet over de snelfilterkoffie van vroeger waarmee grote potten koffie werden gezet. Als dat de koffie is die je hebt leren drinken, begrijpen we dat je niet razend enthousiast wordt van het woord ‘comeback’. Filterkoffie van Specialty Coffee bonen is iets heel anders en is ook wel bekend onder de term slow coffee. Deze zetmethode zorgt, in tegenstelling tot commerciële filterkoffie, voor verrassende smaken zoals fris of zoet. De herinnering die je hebt aan de grote koffiepot met bittere smaken, kan dus de deur uit!

Wat is filterkoffie

Filterkoffie in het kort:

  • Filter Specialty Coffee is wat anders dan snelfilterkoffie
  • Goede filterkoffie kan bijzondere smaken als marsepein en meloen naar voren brengen

Specialty Coffee vs snelfilterkoffie

Het verschil tussen snelfilterkoffie en Specialty filterkoffie is eigenlijk heel groot. Het zit eigenlijk al in het woord: voor snelfilterkoffie moet alles snel. Door het proces simpel te houden, kan het snel, goedkoop en in veelvoud geproduceerd worden. Om bij die grote hoeveelheden de smaak altijd hetzelfde te houden, worden koffiebonen voor snelfilterkoffie heel donker gebrand. Het resultaat daarvan is wel altijd hetzelfde, maar ook altijd heel bitter. Vinden wij niet lekker en zo hoort koffie ook eigenlijk niet te smaken. Vervolgens wordt snelfilterkoffie voorgemalen, om het zetproces nog sneller te maken voor degene die de koffie gaat zetten. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit en de versheid van de koffie nog meer achteruit gaat.

Specialty Coffee filterkoffie

Specialty Coffee wordt daarentegen zorgvuldig geoogst, verwerkt en gebrand. Het proces is intensiever, maar het resultaat is ook heel anders. De filterkoffie die je hiermee zet heeft een lichte kleur en lijkt bijna op thee. Je vindt zoete, frisse en volle smaken in je kopje in plaats van bitter en verbrand. Specialty Coffee is als filter heel veelzijdig. Je kunt er smaken als aardbei en vanille wafeltjes in proeven, zoals bij onze Ethiopië boon. Maar ook marsepein, framboos of tiramisu zijn smaken die je kunt tegenkomen in een filterkoffie.

Een ander verschil met snelfilterkoffie, is dat je Specialty Coffee eigenlijk nooit voorgemalen koopt. Je koopt een zak bonen, zodat de koffie vers blijft. Je maalt je koffiebonen ook pas als je ze gaat gebruiken. Tot die tijd kun je de bonen het beste bewaren in de koffiezak van de brander. Of gebruik een van de 5 tips voor het bewaren van koffie! Er zijn verschillende manieren waarop je filterkoffie of slow coffee kunt zetten zoals met een French Press, Moka pot, V60 en Aeropress.

French Press

Een French press of cafetière bestaat uit een kan, een grof filter en een deksel. Zowel koffiebonen met een medium als lichte branding komen goed tot hun recht in deze filter koffiezetmethode. Het principe van de French Press, die gek genoeg van origine Italiaans is, is als volgt: je laat versgemalen koffie ongeveer 4 minuten trekken in heet water. Daarna duw je het filter naar beneden om de heldere koffie en de koffieprut te scheiden en dan is je koffie klaar. Piece of cake! Hoe zet je koffie met een French Press voor het beste resultaat? Door onder andere water met de juiste temperatuur te gebruiken en de koffie voor het opschenken te laten bloomen. Hierdoor wordt jouw cafetière filterkoffie nog lekkerder!

Hario V60

Deze filter zetmethode lijkt op filterkoffie zoals je die misschien van vroeger kent. Met een papieren filter dat je eerst nat maakt en de koffie die uiteindelijk uit het filter druppelt. Maar omdat je Specialty Coffee gebruikt en je de koffie echt de tijd geeft om te ontwikkelen, komt hier wél een heerlijk kopje koffie uit. Een Hario V60 kun je gemakkelijk meenemen en is daarom ook ideaal voor op vakantie.

Moka pot

Een Moka pot lijkt qua uiterlijk op een percolator, maar de twee zetmethodes werken anders. De Moka pot is een aluminium ‘koffiepot’ die je op een warmtebron zet. De koffiepot bestaat uit 5 onderdelen die samen zorgen dat er druk ontstaat in de Moka pot. Het water onder in de Moka pot wordt door de druk omhoog geduwd door het filterbakje met de gemalen koffie en daarna door een filter. Bovenin de Moka pot houd je daardoor vers gezette filterkoffie over!

Aeropress

Een Aeropress is een wat ingewikkeldere filter zetmethode die gebruik maakt van luchtdruk en die qua werking een beetje tussen een espressomachine en een filtermethode in zit. Als je dezelfde boon hebt, dan zal een filterkoffie die je met een Aeropress zet, anders smaken dan wanneer je deze met een French Press zet.

Wat is jouw favoriete filter zetmethode?

Ook leuk om te lezen