Hoe zet je koffie met een Hario V60?

Waarschijnlijk ken je deze filter zetmethode van de camping. De Hario V60 is eenvoudig mee te nemen en binnen 5 minuten staat er een kopje koffie voor je klaar, ideaal! Maar hoe zet je koffie met een Hario V60? Met een aantal simpele tips kun jij alles uit je favoriete koffiebonen en V60 halen.

Hario V60 met filter

Hario V60 in het kort:

 • V60 is de letterlijke benaming van de V-vormige filtermethode met een hoek van 60 graden.
 • Er zijn verschillende handmatige koffiemolens als alternatief voor een elektrische.
 • Zowel medium als licht gebrande koffiebonen zijn heerlijk uit een V60.
 • Heb je nog geen V60? Wij raden de V60 02 van Hario aan, liever te veel koffie dan te weinig ;).

Wat is een Hario V60?

De Hario V60 is een filter zetmethode voor koffie. De naam V60 is eigenlijk vrij letterlijk; Het heeft de vorm van een ‘V’ in een hoek van 60 graden. Door deze hoek kan het water langzaam langs de koffie lopen en zo alle smaken uit de gemalen koffie trekken. Om koffie te kunnen zetten met een V60 heb je ook filters nodig. Deze filters hebben dezelfde vorm en passen dus perfect in de V60.

De Hario V60 is te koop in verschillende materialen, waaronder glas, plastic, keramiek en metaal. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen.

Hoe gebruik je een Hario V60?

De Hario V60 kun je alleen gebruiken met de bijbehorende papieren filters. Het filter plaats je in de V60 en maak je nat. Dit doe je omdat papier absorberend werkt, zeker bij de eerste paar druppels. De eerste smaken die vrij komen uit de eerste druppels van de koffie worden bij een droog papieren filter opgenomen door het papier en komen (bijna) niet in je kopje terecht. Door het papier nat te maken voorkom je dit en vallen alle smaken in het kopje. Nadat je het papieren filter heb nat gemaakt doe je de (grof) gemalen koffie in het filter. Vervolgens schenk je de koffie op met heet water. Het water zal langzaam door de koffie en het filter heenlopen en in je kopje belanden. Dit is koffie zetten met een Hario V60 in a nutshell, onderaan deze pagina vind je het volledige recept.

Het voordeel van een V60 is dat je de koffie direct uit het filter in je kopje kan laten lopen. Heb je in de ochtend weinig tijd, maar kun je niet zonder een kop koffie? Dan is de V60 zetmethode ideaal.

Doorlopende Hario V60 met gevulde filter

Welke maat Hario V60 moet ik hebben?

De Hario V60 wordt verkocht in verschillende maten. Zet je altijd één kopje koffie tegelijk? Dan is de Hario V60 01 een prima maat, deze is geschikt voor 1-2 kopjes. Drink je liever twee of meer koppen achter elkaar? Dan kun je beter kiezen voor de Hario V60 02, deze is geschikt voor 2-4 kopjes.

Bij elke maat V60 hoort ook de juiste maat filters. Op de verpakking van de filters kun je zien of ze bij de kleine of grote horen.

Koffie zetten met een V60 tips

 • Start met een brew ratio van 1:15 (1 deel koffie en 15 delen water). In het begin moet je veel proeven en uitvogelen welke brew ratio het lekkerst is bij de koffie die je gebruikt. Verklein of vergroot de ratio als dit nodig is.
 • Gebruik nooit gekookt water, dit verbrand de gemalen koffie en krijg je overextractie. Dit is niet lekker en zonde van je koffiebonen. De ideale temperatuur is 89 – 96 graden. Heb je geen thermometer? Geen probleem, laat het gekookte water dan een minuutje afkoelen in een kannetje.
 • Koffiebonen uit Afrika zijn over het algemeen erg lekker fruiting en bloemig. Deze smaken komen goed naar boven door de koffie te zetten met een V60.
 • Vers gemalen koffiebonen smaken véél lekkerder. Hoe verleidelijk het ook is, voorgemalen koffiebonen zijn zonde van het geld. Smaken en geuren nemen snel af wanneer de koffiebonen gemalen worden. Investeer in een goede manuele koffiemolen en maal je eigen koffie zelf.

Koffie zetten met een Hario V60

Wat heb je nodig?

 • 15 gram licht tot medium gebrande koffiebonen
 • 250 ml water
 • Hario V60 01 of 02
 • Papieren filter
 • Je favoriete kopje
 • Maal de afgewogen koffiebonen grof.
 • Zet de V60 op je kopje en het papieren filter in de V60. Maak het filter nat met een beetje heet water en gooi het water dat in je kopje beland weg.
 • Doe de gemalen koffie in het filter en schenk het hete water (let op: niet gekookt) van binnen naar buiten in een cirkel op de gemalen koffie.
 • Schenk niet al het water tegelijk op, maar laat eerst de helft langzaam door de koffie lopen en schenk vervolgens de rest van het water erbij.
 • Wanneer al het water door de koffie is gelopen, kun je genieten van je zelfgemaakte Hario V60 filterkoffie!