Wel of geen voorgemalen koffie kopen?

Het is een van onze lievelingsgeuren: versgemalen koffie. Als je commerciële koffie drinkt, zal dit vaak voorgemalen zijn. Bij het koffie zetten met een koffiepot of met koffiepads maak je gebruik van voorgemalen koffie. De specialty coffee liefhebber zal echter niet snel kiezen voor voorgemalen koffie. In deze blog lees je wat de voors en tegens zijn van voorgemalen koffie, zodat je voor jezelf een antwoord kunt geven op de vraag ‘wel of geen voorgemalen koffie kopen?’.

Voorgemalen koffie omslag

Voorgemalen koffie in het kort:

  • Als je veel gemak en een lage prijs belangrijk vindt, kun je filterkoffie zetten met voorgemalen koffie.
  • De kwaliteit van de koffie is veel beter als je de bonen zelf maalt.

Voorgemalen is makkelijk en snel

Het verschil tussen voorgemalen koffie en versgemalen koffie is voor de ene koffiedrinker belangrijker dan de andere. Als je graag filterkoffie drinkt, kun je ervoor kiezen om voorgemalen koffie te kopen. Het bespaart je tijd en ook geld omdat je geen bonenmolen hoeft te kopen. Maar voorgemalen koffie blijft niet lang vers en dat proef je terug in je kopje koffie. In versgemalen koffie komen de aroma’s en smaken veel beter tot uiting.

Tip! Een koffiebonenmolen hoeft geen fortuin te kosten. Er zijn handige handmatige koffiemolens waar je precies de hoeveelheid koffie voor één kopje in mee kunt malen, maar ook kleine elektrische koffiemolens met een groter bonenreservoir. 

Voorgemalen koffie niet voor espresso

Voorgemalen koffie heeft vaak een grove maalgraad, waardoor je het wel kunt gebruiken voor filterkoffie, maar niet om espresso mee te zetten. Als je een espresso zet met een grof gemalen koffieboon, kunnen er niet genoeg aroma’s door het water aan de koffie onttrokken worden. Een espresso zet je namelijk in 25-35 seconden waarbij de extractie in laagjes in je kopje terechtkomt. Een te grove maling zorgt ervoor dat de extractie te snel doorloopt en er in verhouding te veel bitters in de espresso komen. Zet je een filterkoffie, bijvoorbeeld met een French Press, dan laat je de koffie 4 minuten trekken. Als je daar een grove korrel voor gebruikt, blijft de smaak juist wel in balans omdat de extractie de tijd krijgt om alle aroma’s over te nemen. 

Zelf malen voor betere kwaliteit 

In een koffieboon zitten aroma’s die lekkere smaken zoals chocolade en hazelnoot, maar ook fruitige tonen kunnen bevatten. Als de boon gebrand wordt en je de koffie pas maalt als je het daadwerkelijk gaat gebruiken, blijven de aroma’s opgeslagen in de boon. Bij voorgemalen koffie komen de aroma’s al vrij als de bonen worden verwerkt. Daarna legt de gemalen koffie nog een lange weg af voordat het bij jou in de keuken staat. Als je zelf je koffiebonen maalt, komen de aroma’s op een zo laat mogelijk moment vrij, waardoor je die heerlijke smaken nog volop kunt proeven in je espresso of koffie.  

Specialty Coffee niet voormalen

Ben je fan van Specialty Coffee en drink je graag espresso van de hoogste kwaliteit? Dan raden we niet aan om voorgemalen koffie te kopen. Koffie verliest namelijk snel zijn versheid. Daarom raden wij aan om sowieso alleen de hoeveelheid bonen te malen die je op dat moment gaat gebruiken. Vul dus ook niet de hele koffiemolen met bonen, maar bewaar ze op de juiste manier aan de hand van deze 5 tips. Naast een losse koffiebonenmolen kun je een espressomachine met ingebouwde bonenmolen aanschaffen. Als beginnend Specialty Coffee drinker is de Sage The Barista Express een aanrader. Maar ook als je een ervaren thuisbarista bent, zijn er verschillende Sage machines met ingebouwde bonenmolen

* Dit blogbericht bevat affiliate links