Filterkoffie, waar moet ik beginnen?
Loop menig Specialty Coffee-tentje binnen en er zal een ruim assortiment aan filterkoffies en zetmethodes staan. V60, Origami, Aeropress, batch brew, cold brew, en ga zo maar door. De wereld van filterkoffie is mega en kun je eindeloos blijven ontdekken, maar waar moet je beginnen? In deze blog neem ik je mee in mijn eigen ontdekkingsreis door filterkoffie heen en help ik je op gang om je eigen start te maken.
Hoe begin je?
Bij mij begon mijn filterkoffie-avontuur eigenlijk toen ik net bij Single Estate ging werken. Een inmiddels goede vriend van mij, die daar werkte, is filterfanaat en die wist er dus ook alles over. Op rustige momenten nam hij me dan mee in de verschillende zetmethodes, hoe je met deze zetmethodes moet werken en hoe je invloed kan uitoefenen op de uiteindelijke smaak. Zo kwam ik er eigenlijk al snel achter dat Origami mijn favoriete methode is. Niet alleen qua werkwijze, maar ook qua smaak. Filterzetmethodes zijn over het algemeen eigenlijk helemaal niet zo duur, dus ik schafte er een paar aan en ik ben thuis verder gaan experimenteren. Wat je ook kunt doen, voordat je alles aanschaft, is bij koffietentjes verschillende zetmethodes proeven. Kijk eens wat voor verschillen je proeft en of er eentje tussen zit die je bevalt. Dan weet je meteen wat je moet halen en hoef je niet zelf nog te gaan experimenteren.
Waarom Origami en wat is er nog meer?
De Origami methode is gebaseerd op het Japanse papiervouwen wat dezelfde naam heeft. Voor mij is filterkoffie zetten altijd echt een moment van rust, waarbij precisie belangrijk is en waar ik ook altijd de tijd voor wil nemen. Die overeenkomst met Origami vond ik wel mooi. Daarnaast houd ik van lichte filterkoffie met een medium body en een intense, fruitige smaak en dat geeft (in mijn ogen) de Origami het beste. Ik heb ook een Aeropress staan, omdat die vooral heel leuk is om mee te experimenteren; er zijn namelijk ontzettend veel verschillende manieren om een Aeropress te gebruiken (er worden zelfs kampioenschappen in gehouden!) dus dat is ook wel een leuke om te hebben. Qua smaak is deze wat intenser en hij heeft ook een wat zwaardere body. Een andere toegankelijke is V60; die lijkt op Origami, maar is nog net wat lichter en meer gebalanceerd in smaak dan een Origami, die wat speelser is. Je kiest je methode eigenlijk gebaseerd op twee factoren: gemak en smaak.
Wat voor koffie gebruik je voor filterkoffie?
Binnen Specialty Coffee is er vaak een verschil tussen filter roast en espresso roast. Een filter roast wordt nog net iets lichter gebrand, omdat die ook veel grover gemalen wordt. Mede daardoor en door de zetmethode komen er ook nog net wat meer smaken vrij. Ik vind het voor filterkoffie zelf altijd erg lekker om op zoek te gaan naar een fruitige koffie die eigenlijk wat meer richting een thee-gevoel gaat, maar het leuke is om zelf te ontdekken wat het beste bij je past.
Wat heb je verder nodig?
Dit is wat je nodig hebt om thuis te kunnen genieten van heerlijke filterkoffie.
Bonenmolen
Een molen om je bonen te malen, dat is wel een belangrijke. Ik ben begonnen met een klein handmolentje van Bol.com, die ik volgens mij voor 20 euro heb gekocht. Toen ik eenmaal mijn set-up had, ben ik ‘gewoon’ mijn grote molen gaan gebruiken, maar er zijn ook genoeg handmolens op de markt die niet zo heel duur zijn en van hele hoge kwaliteit zijn. De beste molen op dit moment, in mijn ogen, is de Comandante C40, maar die is ook wel meteen erg duur. Vraag het eens bij je favoriete koffietentje, er is altijd wel iemand die de gouden tip heeft.
Weegschaal
Een weegschaaltje is ook handig. Ook daarmee ben ik weer begonnen met eentje van Bol.com. Er zijn genoeg koffieweegschalen met een hele hoge prijs die de prijs ook echt wel waard zijn, maar een precisieweegschaal voor de keuken kan ook prima werken. Zolang je weegschaal maar tot op 0,1 gram precies is, want dat verschil in precisie kan best wel invloed hebben op je koffie.
Opschenkkan
Dan heb je nog een opschenkkannetje nodig. Ik ben begonnen met een los opschenkkannetje waar ik dan kokend water uit de waterkoker in schonk, omdat ik eerst wilde kijken of het me allemaal wel beviel. Daarna ben ik overgestapt op een waterkoker en opschenkkan in één, waarbij je de temperatuur in kunt stellen en waar ik ook apart alleen maar gefilterd water in gebruik. De temperatuur van je water en het water dat je gebruikt, hebben namelijk ook invloed op de uiteindelijke smaak.
En last but not least, filterpapier. Het papier dat je haalt is afhankelijk van de zetmethode die je kiest, maar is wel cruciaal tijdens het proces!
Tot slot…
YouTube is je beste vriend! Er staan eindeloos veel recepten online, video’s die uitleggen hoe je deze methodes moet gebruiken en hoe je de smaak kunt beïnvloeden. Probeer elke keer als je koffie gaat zetten iets anders en houd bij wat je ervan vindt, want zo kom je er uiteindelijk achter wat het beste bij jou past.
maak kennis
Dit is Diniz
Ze staat op Instagram ook wel bekend als @nietroeren. Diniz is freelance barista bij onder andere Single Estate Coffee Roasters en volgt een stage bij Giraffe in Rotterdam. Ze heeft een flinke dosis ervaring én SCA Barista Skills Intermediate certificering.
Op Lerine.nl neemt Diniz je onder andere mee in city hotspot guides waarin ze op zoek gaat naar de leukste, gezelligste en beste Specialty Coffee tentjes in verschillende steden.