Hoe zet je koffie met een French press?

Filterkoffie is weer helemaal terug van weggeweest. Het kopje filterkoffie van vroeger is daarentegen niet meer te herkennen in de moderne filter. Misschien herken je wel die potten filterkoffie die de hele dag stonden te pruttelen en erg bitter en (bijna) verbrand van smaak waren. Dat is zonde, want eigenlijk horen vooral fruitige, chocolade, bloemige en zoete smaken de hoofdrol te spelen. Koffie zetten met een filtermachine maakt het heel makkelijk om veel verschillende koffiebonen uit te proberen en nieuwe smaken te ontdekken. Eén van onze favorieten is de French press. Maar, hoe zet je koffie met een French press? We vertellen het je stap voor stap.

French press

French Press in het kort:

 • De French press is een Italiaanse uitvinding, hoewel de naam anders doet denken.
 • Je kunt met een French press veel verschillende koffiebonen uitproberen zonder koffie te verspillen.
 • Zowel medium als licht gebrande koffiebonen zijn heerlijk uit een French press.
 • Wil je dolgraag aan de slag met een French press, maar heb je er nog geen in huis? Kies dan voor de betaalbare en stijlvolle French press van Bodum.

Wat is een French Press?

Een French press is een filter zetmethode en kan zowel voor koffie als thee gebruikt worden. Een andere benaming van de French press is cafetière. Onder beide namen zijn ze te vinden op Google en in de winkel. De French press is in 1923 uitgevonden door Ugo Paolini. Jaren later is de filtermethode overal te koop in verschillende soorten en maten. Doorgaans bestaat de French press uit een kan, een deksel en een grof filter. Dit filter kun je aan de hand van een stangetje door de dop naar beneden drukken.

Hoe gebruik je een French Press?

Koffie zetten met een French press is vrij eenvoudig. Je maalt je koffie grof, doet deze in de kan van de French press en schenkt hier heet water op. De gemalen koffie laat je ongeveer 4 minuten in het hete water trekken, hierna druk je het filter naar beneden. De gemalen koffie wordt nu gescheiden van de filterkoffie, zo drink je elke slok zonder koffieprut onderin je kopje. Eenvoudig toch? Zeker, maar je kunt je filterkoffie toch nog net even wat lekkerder maken. Als je graag experimenteert met smaken kun je verschillende specialty koffiebonen uitproberen. We geven je hieronder een aantal tips om meer uit je koffiebonen te halen.

Koffie zetten met een French Press tips

 1. Maal je verse koffie (bij voorkeur zelf) grof. Het hete water krijgt relatief lang de tijd om alle smaken uit de koffie te trekken. Als je de koffie te fijn maalt, of espresso maling gebruikt, zal de gemalen koffie kunnen verbranden en komen er veel bittere smaken vrij.
 2. Giet geen kokend water op je koffie, de koffie verbrand meteen en je bent alle frisse smaken die in de koffie zitten kwijt. Laat gekookt water daarom een minuut afkoelen voordat je het bij de koffie giet.
 3. Bloom de koffie. Na het branden zit er veel koolstofdioxide in de boon dat er langzaam uitgaat naarmate de boon ouder wordt (vandaar het ventiel op de koffiezak). Dit gas zorgt voor een zure smaak in je koffie als je al het water direct opschenkt. ‘Blooming’ de koffie zorgt ervoor dat de gemalen koffie snel kan ontgassen. Dit doe je door een klein beetje heet water op de gemalen koffie te gieten en 30 – 40 seconden te laten staan.

Cold brew maken met French Press

Wist je dat je heel eenvoudig cold brew kunt maken met een French press? In plaats van heet water gebruik je koud water op je gemalen koffie. Wij houden ervan om een sterke cold brew te zetten en deze te gebruiken als concentraat. Cold brew bevat namelijk erg veel cafeïne doordat de koffie een lange tijd in het water heeft kunnen trekken. Een concentraat maak je met de brew ratio 1:7/1:8. Nadat de cold brew een dag heeft kunnen trekken giet je een beetje van het concentraat in een glas, doe er ijs bij en vul aan met water. Perfect zomers drankje.

Koffie zetten met een French Press

Wat heb je nodig?

 • 17 gram licht tot medium gebrande koffiebonen
 • 250 ml water van 85-95 graden
 • French Press
 • Weegschaal
 • Je favoriete kopje
 • Maal de afgewogen koffiebonen grof. Breng het water aan de kook en laat afkoelen tot een temperatuur tussen de 85 – 95 graden (ca. 1-2 minuten afkoelen).
 • Doe de gemalen koffie in de French Press en begin rustig het water op te gieten van binnen naar buiten. Giet op tot 100 mililiter.
 • Laat de koffie 30 – 40 seconden ‘bloomen’.
 • Schenk daarna de rest van het water op en doe de deksel erop (let op! Nog niet aandrukken!).
 • Druk na 4 minuten de koffie aan en schenk meteen in je favoriete kopje, bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *