| | |

Hoe zet je koffie met een French press?

Filterkoffie is soms nog steeds zo lekker. Dat nostalgische gevoel van koffie drinken bij je opa en oma komt dan weer even terug. Toch is filterkoffie tegenwoordig niet meer te vergelijken met de filterkoffie van vroeger. Je kunt filterkoffie nu veel beter vergelijken met hele sterk getrokken thee. Ook zijn de zetmethoden voor filterkoffie een stuk uitgebreider geworden. Je kunt nu naast de duizenden koffiebonen ook kiezen tussen onder andere Aeropress, V60, Chemex, Siphon en french press. Dit keer geven we je onze tips over één van onze favorieten, de French press. Want, hoe zet je koffie met een French press?

Stap voor stap koffie zetten met een French press

French press is een filterkoffie waarbij je heel grof gemalen koffie gebruikt. In een French press zit namelijk een filter met vrij grote gaten, als je niet te veel gruis in je koffie wil, is het het beste om je koffie zo grof mogelijk te malen. We nemen hieronder de stappen van koffie zetten met een French press met je door.

1. Koffiemaling

In een French press laat je de gemalen koffie ongeveer 4 minuten in het hete water trekken. Zoals je hierboven al las, mag je maling best grof zijn. Als je fijn gemalen koffie gebruikt, zul je te veel bittere smaken onttrekken, omdat deze dan kwetsbaarder is en eerder verbrandt. Met een handmaler kun je eenvoudig de koffie grof malen. Maal je de koffie te fijn? Dan zul je ook eerder veel koffie gruis in je koffie vinden en dit is niet heel lekker.

2. Hoeveelheid gemalen koffie

Gebruik je een 1-persoons French press? Voeg dan eerst eens 15 gram gemalen koffie toe, of volg de tips van de brander. De hoeveelheid kun je altijd aanpassen als de koffie te sterk of te waterig smaakt. Gebruik je een 2-persoons French press? Verdubbel dan heel eenvoudig de hoeveelheid gemalen koffie.

3. Hoeveelheid water

Kook je water. Laat na het koken het water even afkoelen tot ongeveer 85 graden, dit duurt ongeveer 2 minuten. Wil je zeker weten hoe warm je water is? Gebruik dan een thermometer. We willen in ieder geval dat het water van het kookpunt af is, anders verbrandt je koffie en proef je vooral de bittere smaken. Niet heel aangenaam. Schenk eerst 100 ml op de koffie (van binnen naar buiten in rondjes). Laat 30 seconden staan, deze stap heet ook wel ‘blooming’. Na 30 seconden giet je nog 150 ml water op de gemalen koffie. Zet de deksel op de kan en laat nog 3,5 minuut staan (totaal 4 minuten).

4. Filter naar beneden drukken

Wanneer je timer is afgegaan na 4 minuten, druk je het filter langzaam naar beneden. Je drukt nu alle gemalen koffie naar beneden, zodat je alleen de getrokken koffie in je kopje schenkt. Schenk de koffie in je kopje en laat nog even iets afkoelen. Je kunt nu genieten van je zelf gemaakte kopje filterkoffie!

French press tips

Elke koffie is anders, zeker nu met alle verschillende koffiebranders in Nederland. Het is daarom ook logisch dat niet elke koffie lekker smaakt met bovenstaande brew ratio (verhouding tussen gemalen koffie en water). Wat kun je doen als je kopje koffie niet smaakt zoals je verwacht had?

Mijn French press koffie is zuur

Als je koffie erg zuur smaakt, kan dit aan verschillende dingen liggen. Misschien heb je een boon gekozen die erg licht gebrand is en vooral zure smaken hoort te bevatten. Dan heb je je kopje koffie perfect gezet, maar hoeft dit niet jouw smaak te zijn. Het kan ook dat de brew ratio erg ruim is. Voeg daarom de volgende keer wat meer gemalen koffie toe en minder water. Ook kun je ervoor kiezen om het blooming-proces nog iets langer uit te voeren. Tijdens blooming zorg je ervoor dat de resterende koolstofdioxide gassen vervliegen uit de boon. Koolstofdioxide zorgt voor de zure smaak in koffiebonen. Wanneer je deze laat ontsnappen, zal de zure smaak afnemen en kunnen ook oliën en andere smaken in de boon beter opgenomen worden door het water.

Mijn French press koffie is bitter

Bittere smaken in koffie kunnen ontstaan door een donkere branding, te heet water, te fijne maling of zelfs de oorsprong van de boon. Bij filterkoffie is het meestal de temperatuur van het water. Giet daarom nooit direct na het koken het water op de gemalen koffie. Zet de deksel van de waterkoker even open en laat het water zo’n 2 minuten afkoelen. Smaakt je koffie nog steeds bitter? Maal je koffie dan nog iets grover. Smaakt je koffie nu nog steeds bitter? Ga dan eens op zoek naar een lichter gebrande koffieboon.

Welke koffiebonen voor French press?

Als je lekkere filterkoffie wil drinken kun je het beste kiezen voor goede kwaliteit koffiebonen. Specialty koffiebranders in Nederland branden de filterkoffie bonen altijd net even wat lichter dan koffiebonen voor de espressomachine. Dit komt doordat je in filterkoffie veel meer heldere en frisse smaken wil proeven. Er zijn ook omniroasts, deze koffiebonen kun je zowel voor espresso als filter gebruiken.
Hou je van fruitige smaken in je koffie? Dan zijn Afrikaanse koffiebonen waarschijnlijk perfect voor jou. Hou je meer van chocolade en notige tonen in je koffie? Kies dan voor een Zuid-Amerikaanse boon. Tegenwoordig zie je echter ook koffiebonen uit bijvoorbeeld Indonesië met hele fruitige smaken. De smaken worden ook altijd op de koffieverpakking vermeld.

Meer vragen over French press koffie?

Heb je meer vragen over hoe je de perfecte koffie kunt zetten met French press? Stel je vraag onder deze blog, dan zullen we je zo snel mogelijk beantwoorden. Of boek een barista workshop! We kunnen je wensen samen bespreken en de workshop zo op maat maken.

Geef een antwoord

Eén reactie