Op koffiereis in Colombia
Op koffiereis in Colombia, misschien wel de gaafste reis die je kunt maken. In Colombia sta je aan het begin van de coffee chain. Je waant je in een compleet andere wereld en na deze reis zie je koffie nooit meer hetzelfde. Je ziet hardwerkende mensen jouw uiteindelijke kopje koffie met veel liefde verzorgen. Je ziet een fantastisch land met veel mogelijkheden. Maar, je ziet helaas ook boeren ontzettend veel werk verzetten voor een kleine beloning.
Koffie uit Colombia
In Colombia is koffie één van de grootste exportproducten. In de ‘Coffee triangle’ (in Colombia ‘Zona Cafetera’ genoemd) vind je daarom ook veel plantages van verschillende boeren. Zowel hele grote, als hele kleine koffieboeren zijn te vinden in het koffiegebied. Caldas, Risaralda en Quindío zijn de drie gemeenten in het belangrijkste koffiegebied van Colombia. Zona Cafetera staat nu ook sinds 2011 op de werelderfgoed lijst van UNESCO.
Colombia produceert voor 95% van de totale export, Arabica koffiebonen. Het klimaat, de verschillende hoogtes en plekken zijn perfect voor het oogsten van veel verschillende soorten Arabica koffiebonen. Doordat er veel verschillende hoogtes en plekken zijn in Colombia, worden er veel micro-klimaten gecreëerd. Koffieboeren die zijn aangesloten bij de koffie federatie mogen echter maar twee Arabica variëteiten telen. De federatie bepaalt de export en ook wat de boeren uiteindelijk ontvangen per kilo groene bonen.
Het telen van Robusta koffie wordt steeds populairder onder nieuwe koffieboeren. Vooral omdat Robusta veel mogelijkheden biedt. De Robusta koffieplantages zijn in vergelijking met de Arabica koffieplantages heel gestructureerd en georganiseerd. De plekken waar Arabica koffie niet kan groeien, worden Robusta plantages aangelegd. Tegenwoordig promoten de overheid en de federatie het groeien van Robusta koffiebonen, omdat dit jonge mensen een mogelijkheid geeft om ‘eenvoudig’ geld te verdienen. En, het houdt de mensen weg van de cocaïnehandel.
Colombiaans erfgoed
Colombia heeft lang slecht bekend gestaan door de burgeroorlog die in begin jaren ’60 begon. Toeristen bleven weg en de economie was er slecht aan toe. Koffie heeft toen voor veel inwoners een belangrijke economische rol gespeeld. Koffie is belangrijk onderdeel van de Colombiaanse cultuur en heeft de goede naam van Colombia in de loop van de jaren weten te herstellen. De laatste jaren wordt specialty coffee steeds belangrijker en worden mensen bewust van waar dagelijkse producten vandaan komen.
Het belang van Direct Trade
Bij Direct Trade koffie zijn de vele verschillende schakels tussen de koffieboer en brander weggehaald. Branders kopen zelf hun bonen in bij de boer en zo krijgen koffieboeren een hogere prijs per geplukte kilo groene bonen. Ook hoeven de boeren zich dan niet te houden aan de vele regels van de federatie. Als koper betaal je dezelfde prijs voor de bonen, als dat je de bonen van een brander koopt die niet aan Direct Trade doet. Het grote verschil is dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun harde werk.
Meer weten over specialty coffee?
Tijdens onze barista workshops vertellen wij alles over koffie. We laten je verschillende koffies proeven en beantwoorden al jouw brandende vragen. Wil je graag bij jouw volgende etentje met vrienden en/of familie alle feitjes op kunnen noemen over koffie? Meld je dan aan voor één van onze barista workshops!
*Alle afbeeldingen zijn van ons zelf. Wil je gebruik maken van één van de afbeeldingen? Neem dan contact met ons op.