Donker karamelijs zonder ijsmachine

Ijs is niet iets dat je snel zelf maakt. Gewoon een bak in de winkel kopen is toch een stuk makkelijker. Maar, zeg nou zelf, zelfgemaakt ijs aan je gasten voorschotelen is wel veel leuker! Met dit recept maakt je eenvoudig ontzettend lekker donker karamelijs zonder ijsmachine! Dit ijs zou je zelfs een aantal dagen van te voren kunnen maken. Zorg er alleen voor dat je het ijs ongeveer 15 minuten voor het serveren uit de vriezer haalt.

Affogato met donker karamelijs

Een Affogato is een bolletje ijs met daarover een sterke espresso gegoten. Eigenlijk een soort Dame Blanche, maar in plaats van de chocolade saus, giet je koffie over je ijs. De Affogato komt oorspronkelijk uit Italië en wordt daar nog steeds veel besteld. ‘Affogare’ betekent letterlijk ‘verdrinken’ in het Italiaans. Giet dus lekker veel koffie over je bolletje ijs en eet de Affogato direct op.

Wij houden van een sterke espresso op een Affogato. Een sterke espresso kun je eenvoudig maken door de espresso eerder te stoppen tijdens het zetten, of gebruik donker gebrande koffiebonen. Deze bonen hebben een iets bitterdere smaak en chocolade tonen. Ontzettend lekker in combinatie met ons donker karamelijs!


Donker karamelijs zonder ijsmachine recept

  • Steelpan
  • Spatel
  • Mixer
  • Mengkom
  • Cakeblik
  • Lepel
  • Vriezer

Ijs mix

  • 200 ml gezoete gecondenseerde melk
  • 300 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Donkere karamel

  • 100 ml slagroom
  • 100 ml donker bruine basterd suiker
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • Snufje zout
  1. Maak eerst de donkere karamel saus. In een steelpannetje voeg je alle ingrediënten van de karamel saus toe. Ga pas in het pannetje roeren wanneer het begint te bubbelen. Blijf goed roeren, zodat de karamel niet verbrand. Blijf de karamel net zo lang koken tot deze een donkerbruine kleur heeft bereikt. Haal het pannetje van het vuur en laat de karamel volledig afkoelen.
  2. Wanneer de karamel is afgekoeld, kun je starten met het ijs. In een staande- of handmixer voeg je alle ingrediënten behalve het vanille extract toe. Klop het mengsel tot het een lobbige dikte heeft. Voeg het vanille extract toe en klop nog ongeveer een halve minuut door. Het mengsel moet uiteindelijk iets dikker dan yoghurt-dikte zijn.
  3. Voeg de ijsmix toe aan een cakeblik en lepel een aantal klodders karamel over het ijs. Maak een swirl met een satéprikker en zorg ervoor dat het niet één geheel wordt.
  4. Laat het ijs opstijven in de koelkast, ongeveer 6 uur of de gehele nacht.
  5. Haal het ijs ongeveer 15 minuten voordat je serveert uit de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *