Appel kaneel swirl cake

Ben jij al helemaal klaar voor de herfst? Wij wat betreft het weer niet, maar wel voor het eten. Met deze appel kaneel swirl cake maak je jezelf langzaam klaar voor de herfst. De warme smaak van kaneel en de frisse smaak van de Goudreinet appels is een perfecte combinatie.


Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 1,5 uur

Appel kaneel swirl cake recept

Benodigdheden

  • Cakeblik 25 centimeter
  • Beslagkom
  • Staandemixer, handmixer of garde
  • Oven
  • Steelpan
  • Aardappelschilmesje
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract

Karamel appels

  • 6 Goudreinet appels
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout

Glazuur

  • 20 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels water

Instructies

  1. Maak eerst de karamel appels. Schil alle appels en snij in blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter. Voeg alle ingrediënten toe aan een grote pan en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 10 minuten of tot de appels zacht zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  3. Nu voor de cake. Smelt de roomboter op een laag vuur in een steelpannetje. Voeg de gesmolten boter met de kristal- en basterdsuiker toe aan een mengkom en meng dit op een constante snelheid. Je ziet het mengsel luchtig worden.
  4. In een aparte mengkom, meng de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout.
  5. Voeg eerst de helft van het bloemmengsel toe aan de boter. Doe dit met een zeef, anders krijg je veel stukjes.
  6. Wanneer het eerste deel is toegevoegd, voeg je de eieren één voor één toe (al kloppend). Als alle eieren goed zijn opgenomen in het beslag voeg je het laatste beetje van het bloem toe. Blijf kloppen.
  7. Vet een cakeblik in met boter en bekleed de binnenkant met een bakpapiertje.
  8. Voeg een derde van het cakebeslag toe aan het cakeblik. Leg hier vervolgens een aantal lepels van de karamel appels op. Voeg nog een derde van het cakebeslag toe en doe dit ook weer met de appels. Beide doe je nog een keer. Je eindigt met een laag appels.
  9. Schuif het cakeblik in de oven en bak de appel kaneel swirl cake in 50 – 60 minuten gaar. Je zult zien dat dee appels op de bovenkant van de cake verdwijnen in het beslag.
  10. Laat de cake op een rekje in het cakeblik afkoelen en maak ondertussen het glazuur.
  11. Wij hebben gekozen voor een dik glazuur, omdat deze mooi op de cake blijft liggen. Heb je liever een dun glazuur? Voeg dan wat extra theelepels water toe.
  12. Smeer het glazuur of drizzle met een theelepel over de afgekoelde cake en serveer direct!