Appel kaneel swirl cake

Bereidingstijd

90 minuten

Hoeveelheid

12 personen

Gewoon Hollandse cake, dat is al lekker genoeg toch? Maar wat dacht je van de combinatie van appeltaart en cake? Zo zet je net even iets anders op tafel. De warme smaak van kaneel, de frisse smaak van de Goudreinet appels en de zachte textuur van het beslag zijn de perfecte combinatie in deze appel kaneel swirl cake!

Bereidingstijd

90 minuten

Hoeveelheid

12 personen

Gewoon Hollandse cake, dat is al lekker genoeg toch? Maar wat dacht je van de combinatie van appeltaart en cake? Zo zet je net even iets anders op tafel. De warme smaak van kaneel, de frisse smaak van de Goudreinet appels en de zachte textuur van het beslag zijn de perfecte combinatie in deze appel kaneel swirl cake!

Het is een eenvoudig recept en heb je in een handomdraai op tafel staan. De cake is luchtig en super zacht. Wij maakte de cake in een standaard cakeblik, maar heb je meer zin in een ronde taart, tulband of misschien muffins? Het recept is geschikt voor alle bakvormen!

Appel kaneel swirl cake in een collage van twee foto's

Appel kaneel swirl cake recept

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • Karamel appels
  • 6 Goudreinet appels
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout
  • Glazuur
  • 20 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels water

Benodigdheden

  • Cakeblik 25 centimeter
  • Beslagkom
  • Staandemixer, handmixer of garde
  • Oven
  • Steelpan
  • Aardappelschilmesje
  • Bakpapier

Instructies

  1. Maak eerst de karamel appels. Schil alle appels en snij in blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter. Doe alle ingrediënten in een grote pan en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 10 minuten of tot de appels zacht zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  3. Cake: Smelt de roomboter op een laag vuur in een steelpannetje. Doe de kristal en basterdsuiker in een beslagkom en giet hier de gesmolten boter bij. Mix dit kort zodat het al enigszins gemengd is. Voeg de eieren toe en klop tot een luchtig beslag.
  4. Zet een zeef op de beslagkom en voeg de bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe.
  5. Mix dit tot een egaal beslag.
  6. Vet een cakeblik in met boter en bekleed de binnenkant met een bakpapiertje.
  7. Voeg een derde van het cakebeslag toe aan het cakeblik. Leg hier vervolgens een aantal lepels van de karamel appels op. Voeg nog een derde van het cakebeslag toe en doe dit ook weer met de appels. Beide doe je nog een keer. Je eindigt met een laag appels.
  8. Schuif het cakeblik in de oven en bak de appel kaneel swirl cake in 50 – 60 minuten gaar. Je zult zien dat de appels op de bovenkant van de cake verdwijnen in het beslag.
  9. Laat de cake op een rekje in het cakeblik afkoelen en maak ondertussen het glazuur.
  10. Wij hebben gekozen voor een dik glazuur, omdat deze mooi op de cake blijft liggen. Heb je liever een dun glazuur? Voeg dan wat extra theelepels water toe.
  11. Smeer het glazuur of drizzle met een theelepel over de afgekoelde cake en serveer direct!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *