Paddenstoelen kweken op koffiedik

Je hebt een heerlijke espresso gezet, klopt de piston leeg in de prullenbak en je gaat weer door met je dag. Maar wist je dat je nu een heel goed bruikbaar product hebt weggegooid? Met koffiedik kun je namelijk nog heel veel dingen doen! En nee, dan bedoelen we niet opnieuw een kopje koffie maken, maar wel… paddenstoelen kweken! Met bakkie pleur(otus) is de Paddenstoelenman dagelijks op zoek naar voedingsbronnen waar eetbare paddenstoelen op kunnen groeien. En koffiedik is er daar één van. De Paddenstoelenman vertelt je precies hoe jij dit thuis ook kunt doen!

De Paddenstoelenman

‘De Paddenstoelenman’ is het pseudoniem van Reinier. In de Nettenfabriek in Apeldoorn kweekt hij verschillende eetbare paddenstoelen in zijn paddenstoelenlab. Hij vertelt: “De Paddenstoelenman ben ik anderhalf jaar geleden in 2021 gestart. Het is op een gegeven moment een hyperfocus geworden waarin de veelzijdigheid van paddenstoelen mijn interesse wekte. Ik heb 14 jaar in de IT gewerkt, maar daar was ik klaar mee. Nu geef ik workshops over paddenstoelen en organiseer ik wandelingen waarbij we op zoek gaan naar verschillende soorten. Ik vind het belangrijk dat we afvalproducten gaan zien als een eersteklas ingrediënt. Veel producten zoals koffiedik worden weggegooid zonder na te denken, terwijl het heel goed kan dienen als voedingsmiddel voor bijvoorbeeld oesterzwammen.’’

Paddenstoelen kweken op koffiedik

Paddenstoelen kweken


Paddenstoelen groeien vrij makkelijk, waarbij de belangrijkste elementen het paddenstoelenbroed en de voedingsbodem zijn. Naast koffiedik groeien paddenstoelen ook op:

  • bepaalde soorten thee;
  • granen;
  • meel;
  • hooi;
  • hout(snippers);
  • hennepvezels;
  • en zelfs sigarettenfilters.

De verschillende voedingsstoffen kunnen ook smaak aan de paddenstoelen geven. Ze
zullen natuurlijk niet naar koffie of hout gaan smaken, maar nemen wel bepaalde aroma’s
over van de voedingsbodem.

“Oesterzwammen kweken op koffiedik is super eenvoudig en het is daarom ook erg leuk
voor kinderen. Ze kunnen goed zien dat een afvalproduct niet per se onbruikbaar is en dat je er nog hele mooie dingen mee kunt doen.’’ – Reinier


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Welke paddenstoelen kun je kweken op koffie?

Alle oesterzwammen groeien goed op koffiedik, denk aan de konings-, gele-, of
roze oesterzwam. Maar ook champignons kun je kweken op koffiedik.

Zo kweek je zelf paddenstoelen op koffiedik

Op de website van de Paddenstoelenman kun je je eigen kweekemmer kopen. Je ontvangt een kweekemmer met daarin een zakje broed. Je kunt dan direct aan de slag met kweken.

“Ook culinair zijn paddenstoelen fantastisch! Ze worden veel gebruikt als vleesvervanger.’’ – Reinier


Paddenstoelen kweken recept

  • kweekemmer
  • 60 gram broed
  • ± 200 gr koffiedik (5-10 kopjes koffie)
  1. Pasteuriseer ongeveer 200 gram koffiedik – dit doet je koffiezetapparaat voor je als je koffie zet, dus je kunt gerust afgekoeld vers koffiedik gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat je handen goed schoon zijn en doe het koffiedik in de kweekemmer.
  3. Haal het broed uit het zakje en strooi het over het koffiedik.
  4. Dek af met de deksel van de kweekemmer en laat het een aantal dagen staan totdat je een witte laag over het koffiedik ziet verschijnen.
  5. Na ieder bakkie pleur kun je weer nieuw koffiedik toevoegen aan je emmer totdat deze helemaal vol zit.
  6. Na ongeveer 2 weken groeien de oesterzwammen door de gaten van de kweekemmer naar buiten. Je hoeft de plakbandjes niet te verwijderen, dit drukt de oesterzwam zelf opzij.
  7. Als je de zwammen van de emmer af hebt gehaald, ontstaan er weer nieuwe. Dit gebeurt zo’n vier keer. Daarna kun je ⅙ deel van de oorspronkelijke inhoud weer mixen met ⅚ deel nieuw koffiedik en begin je opnieuw.

De tekst gaat verder onder deze advertentie


FAQ Paddenstoelen kweken met koffie

Reinier: “Als je te veel contaminatie krijgt (andere kleuren dan wit), dan moet je even
wachten met meer koffiedik toevoegen tot het weer wit wordt en dan kun je weer door met
de volgende stappen. Of schep met een schone lepel voorzichtig je contaminatie weg’’

Reinier: ‘’In de zomer gaat de groei veel sneller dan in de winter, dus het kan zijn dat het
gewoon iets langer duurt. Bij een lage temperatuur (onder de 15 graden) stopt het
mycelium met groeien. Boven de 40 graden gaat het dood. Daartussen zit je hoe dan ook
veilig. Kamertemperatuur is ideaal.

Ja dat kan, maar let dan op dat je koffie gebruikt zonder toevoegingen. Omdat de oesterzwammen aroma’s overnemen uit de koffie wil je voorkomen dat dit slechte toevoegingen zijn. Koffie die je zet met onze koffiebonen heeft altijd heerlijke en enkel natuurlijke aroma’s uit de koffieboon. Dus dan zit je sowieso goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *