|

Waar komt koffie vandaan?

Op school leren we van alles over onze geschiedenis. Handelsproducten als suiker en thee worden veel besproken, maar koffie zit hier niet tussen. Best gek, want het was ook een groot handelsproduct van de VOC. Nederland heeft er een alledaags drankje van gemaakt, waardoor het voor ons nu een betaalbaar product is geworden. Maar ook de VOC heeft koffie ergens vandaan gehaald. Dus, waar komt koffie vandaan? Wie heeft het ontdekt en hoe is koffie zo populair geworden?

De geitenhoeder in Ethiopië

Eigenlijk weten we maar weinig over de herkomst van ons dagelijkse drankje. Er gaan wel een aantal verhalen de ronde over waar koffie vandaan zou komen. Maar zeker weten we het helaas niet. We weten ook niet wie bedacht heeft om de boon uit de bes te halen, deze te roosteren, vervolgens te malen en er een kop koffie van te zetten.

Het verhaal over de geitenhoeder (+/- 700 n.C.) is het bekendste en het meest waarschijnlijke verhaal. De geitenhoeder, genaamd Kaldi, zag zijn geiten vreemd gedragen na het eten van rode besjes. De geiten hadden ontzettend veel energie. De geitenhoeder ging de besjes zelf proberen en kwam erachter dat de geiten zoveel energie kregen door de besjes. Later verwerkte de bewoners van Ethiopië de koffiebessen met dierenvet en kneden deze in balletjes. Deze aten zij wanneer ze op reis gingen.

Waarom werd koffie zo populair?

Nu vraag je je natuurlijk af, hoe zijn deze vetballetjes zo populair geworden? De bonen werden al snel gezien als handelsproduct, omdat er in die tijd veel reizigers waren die wel waarde zagen in het langer op kunnen blijven. Handelsreizigers uit Italië waren mega enthousiast over het product en namen het mee naar Venetië, hier werd de eerste koffiebar in Europa geopend. Van Italië werd het verspreidt naar Londen en van Londen naar Parijs en uiteindelijk naar Amsterdam. In Amsterdam pikte de VOC het populaire handelsproduct op en nam een gestolen Arabica plantje mee naar Indonesië. Vanaf toen was koffie een groot handelsproduct geworden.

Wil je meer weten over de geschiedenis van koffie?

Tijdens onze barista workshops leren we je alles over de geschiedenis van koffie. We gaan dieper in op de theorie en je leert americano’s, cappuccino’s, lattes en nog veel meer zetten als een pro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *