Waar komt koffie vandaan?

Op school leren we van alles over de geschiedenis. De herkomst van handelsproducten als suiker en thee wordt veel besproken, maar koffie zit hier niet tussen. Best gek, want koffie was ook een groot handelsproduct van de VOC. In Nederland is het een alledaags drankje geworden, waardoor het voor ons vanzelfsprekend is dat koffie bestaat. Maar ook de VOC heeft koffie ergens vandaan gehaald. Dus, waar komt koffie vandaan? Wie heeft het ontdekt en hoe is koffie zo populair geworden?

Oorsprong koffie in het kort:

  • De eerste koffiebar in Europa werd geopend door de Italianen in Venetië.
  • Koffie werd ongeveer 700 jaar na Christus ontdekt door een geitenhoeder uit Ethiopië.

De geitenhoeder in Ethiopië

Eigenlijk weten we maar weinig over de herkomst van ons dagelijkse drankje. Er gaan wel een aantal verhalen de ronde over waar koffie vandaan zou komen. Maar zeker weten we het helaas niet. We weten ook niet wie bedacht heeft om de boon uit de bes te halen, deze te roosteren, vervolgens te malen en er een kop koffie van te zetten.

Het verhaal over de geitenhoeder (+/- 700 n.C.) is het bekendste en het meest waarschijnlijke verhaal. De geitenhoeder genaamd Kaldi zag dat zijn geiten zich vreemd gedroegen na het eten van rode besjes. De geiten hadden ontzettend veel energie. De geitenhoeder besloot de besjes zelf te proberen en kwam erachter dat de geiten daar zoveel energie van kregen. Later verwerkten de bewoners van Ethiopië de koffiebessen met dierenvet en kneedden deze in balletjes, om mee te nemen als ze op reis gingen.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Waarom werd koffie zo populair?

Nu vraag je je natuurlijk af, hoe zijn deze vetballetjes zo populair geworden? De bonen werden al snel gezien als handelsproduct, omdat er in die tijd veel reizigers waren die wel waarde zagen in het langer wakker kunnen blijven. Handelsreizigers uit Italië waren in het bijzonder enthousiast over het product en namen het mee naar Venetië, waar de eerste koffiebar in Europa werd geopend. Van Italië werd de koffie verspreidt naar Londen, van Londen naar Parijs en uiteindelijk naar Amsterdam. In Amsterdam pikte de VOC het populaire handelsproduct op en nam een gestolen Arabica plantje mee naar Indonesië. Vanaf toen werd koffie een groot handelsproduct.

Wil je meer weten over de geschiedenis van koffie?

Tijdens onze barista workshops leren we je nog veel meer over de geschiedenis van koffie. We gaan dieper in op de theorie en we leren je echte espressos, americanos, en nog veel meer populaire koffies zetten!


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *