Pastéis de Nata met koffie

Pastéis de Nata is het overheerlijke gebakje uit Portugal. In Lissabon worden de pasteitjes aan de lopende band verkocht, tot wel 20.000 per dag! Toeristen hebben het in de afgelopen jaren meegenomen naar Nederland. Hoewel er niet zóveel per dag verkocht worden, zijn ze hier ook een hit. Pastéis de Nata, of Pastéis de Belém, is eigenlijk niets anders dan bladerdeeg met custard, de taartjes worden op hoge temperatuur afgebakken, waarna ze knapperig en heet geserveerd worden.

Wij hebben een twist gegeven aan de populaire pasteitjes. We hebben onze eigen koffiebonen toegevoegd aan de custard. Na het bakken proef je daarom een licht koffie aroma.


Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 4 uur

Pastéis de Nata met koffie recept

Benodigdheden

  • Muffinvorm
  • Deegroller
  • Deegschraper
  • Mengkom
  • Garde
  • Bakthermometer
  • Steelpan

Ingrediënten

Portugese custard

  • 150 gram kristalsuiker
  • 20 gram tarwebloem
  • 200 ml melk
  • 50 ml water
  • 4 eidooiers
  • 1 kaneelstokje
  • 15 gram koffiebonen
  • 1/2 theelepel vanille extract

Bladerdeeg

Instructies

  1. Maak je zelf het bladerdeeg, volg dan alle stappen van het recept tot stap 8. Rol vervolgens het deeg uit tot een lap van 30 x 40 cm en verdeel de rest van de boter over het gehele oppervlak.
  2. We gaan het deeg nu niet meer vouwen, maar oprollen van beneden naar boven. Gebruik hier je paletmes voor, het deeg zal wat meer aan je aanrechtblad plakken. Snij de rol door midden, zodat je twee rollen hebt liggen. Rol deze in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
  3. Wanneer het bladerdeeg in de koelkast ligt, kun je beginnen aan de Portugese custard. Voeg de kristalsuiker, water, kaneelstok en de koffiebonen toe aan een steelpan en verhit het mengsel tot 112 graden Celcius.
  4. Meng de tarwebloem met 50 gram van de melk en verhit de rest van de melk in een steelpan. Wanneer de melk bijna kookt, voeg je dit toe aan het bloemmengsel. Klop dit even goed met een garde.
  5. Voeg hier de eidooiers één voor één aan toe en blijf kloppen tot alles goed is gemengd.
  6. Wanneer de suikersiroop de temperatuur heeft bereikt, haal je het mengsel van het vuur. Verwijder het kaneelstokje en de koffiebonen en voeg de siroop al kloppend toe aan het bloemmengsel. Blijf kloppen totdat alles goed is gemengd.
  7. Het is een heel dun mengsel, dit is niet erg. In de oven zullen de eidooiers stollen en de custard verdikken.
  8. Verwarm de oven voor op 250 graden (hetelucht).
  9. Pak de bladerdeeg rollen uit de koeling en verdeel elke rol in 6 stukken. Verdeel de stukjes over de muffinvorm.
  10. Druk met je duim het bladerdeeg in alle hoekjes en draai maar één kant op (anders kan je de boter laagjes kapot maken). Zie foto’s hieronder. Wanneer je alle vormpjes hebt bekleed met bladerdeeg, vul je het bladerdeeg met de custard.
  11. Bak de pastéis in 15 minuten gaar. Laat even afkoelen en geniet van je zelfgemaakte Pastéis de Nata met koffie!

Herhaal bovenstaande tijdens de tweede vouwronde

Verdeel het laatste beetje boter over het gehele oppervlak en rol het deeg op. Laat opstijven in de koelkast en verdeel vervolgens in 12 gelijke stukken.

Pastéis de Nata met koffie. Aandrukken bladerdeeg in vorm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties