Waarom loopt mijn espresso te snel door?
Een lekkere espresso zetten is best een opgave, zeker met een halfautomaat espressomachine en een koffiemolen die je moet afstellen. Het voordeel van een halfautomaat is dat je veel invloed op het espresso zetproces hebt en dat maakt het tegelijkertijd ook een moeilijkere zetmethode. Als bepaalde waarden uit balans zijn, proef je dat terug in je espresso die dan bitter of zuur wordt. Maar als je eenmaal de juiste afstellingen hebt gevonden, wil je nooit meer anders! Wij vertellen je wat de doorlooptijd van je espresso is, wat de ideale doorlooptijd is en geven antwoord op de vraag “waarom loopt mijn espresso te snel door?”. Zodat jij alles uit die lekkere koffiebonen kunt halen!
Doorlooptijd in het kort:
De juiste espresso extractie
Om alle smaken uit een koffieboon te extraheren moet je zorgen voor de juiste verhoudingen en druk. De doorlooptijd van een espresso is de tijd die het kost om een espresso te zetten. Deze tijd zegt veel over de verhoudingen en balans in de espresso. Als niet alle smaken in evenwicht zijn, krijg je een bittere of zure espresso. Een espresso zelf bestaat uit drie lagen, waar die verschillende smaken zich in bevinden. Het eerste laagje dat in jouw espresso kopje terechtkomt, bevat vooral oliën en zuren uit de koffieboon. Vervolgens komen na 15 tot 20 seconden de suikers vrij. Tot slot worden tussen de 20 en 30 seconden de plantenextracten uit de boon onttrokken, die cafeïne en vooral bitters bevatten. De ideale doorlooptijd is dan ook tussen de 25 en 35 seconden. Als je espresso te snel doorloopt, is de doorlooptijd te kort en zijn er in verhouding te weinig bitters geëxtraheerd. Dit betekent automatisch dat de zuren in overvloed aanwezig zijn. De extractie raakt daardoor uit balans, wat resulteert in een zure espresso. Een te lange doorlooptijd is juist een van de redenen waarom je espresso bitter smaakt.
Waardoor te korte doorlooptijd?
Zoals benoemd zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het espresso zetproces. Bij een espresso die te snel doorloopt, kan het water te makkelijk door de gemalen koffie heen lopen doordat het te weinig tegendruk krijgt van de koffie. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Te weinig gemalen koffie in filterbakje
Als er te weinig gemalen koffie in het filterbakje zit, heeft het water dat door de koffie moet lopen niet genoeg tegendruk. Daardoor kan het te snel door de gemalen koffie heen lopen, waardoor niet alle smaken en aroma’s in de extractie terechtkomen. Hierdoor raakt de smaak van jouw espresso uit balans.
Te grove maling van de bonen
De maalgraad van de koffiemolen bepaalt hoe grof of fijn de gemalen koffie uiteindelijk wordt. Een grovere maling zorgt ervoor dat het water gemakkelijker door de koffie heen kan lopen. Een fijnere maling laat juist minder makkelijk water door, wat meer tegendruk veroorzaakt. Als de doorlooptijd te kort is, kan het zijn dat de maalgraad van de koffiebonen te grof is.
Niet goed tampen
Je sluit de voorbereiding van de gemalen koffie af met het aandrukken van de koffie in het filterbakje. Dit doe je met een tamper en noem je ook wel tampen. Je gebruikt een tamper om de lucht uit de gemalen koffie te drukken om channeling te voorkomen. Channeling is het ontstaan van tunneltjes in de gemalen koffie waar het water doorheen loopt. Dit is een probleem voor de extractie, omdat het water dan niet bij alle koffiedeeltjes komt, maar steeds in die tunneltjes doorloopt. Dit kun je onder andere voorkomen door goed te tampen. Dat doe je door één keer goed met je handpalm kracht te zetten op de tamper, gewoon met lichaamsgewicht. Het gaat erom dat de koffie recht aangedrukt wordt en dat het tampen consistent gebeurt. Het maakt niet uit hoeveel druk je precies uitoefent, als het iedere keer maar gelijk is.
Meten is weten
De balans in een espresso is te herleiden uit de smaak, maar kun je ook op een andere manier controleren. Door gebruik te maken van een barista weegschaal, kun je heel nauwkeurig meten of je de juiste hoeveelheid espresso in je kopje krijgt. Wij hanteren als basis het ‘recept’ met de verhouding 1:2. Dit wordt ook wel espresso brew ratio genoemd en houdt in dat je uit 20 gram gemalen koffie, 40 gram vloeibare espresso krijgt.
Thuis de perfecte espresso zetten
Nu je weet wat de oorzaken van een te korte doorlooptijd kunnen zijn, kun je hier zelf mee aan de slag. Wil je van een echte barista de tips en tricks leren waarmee je zelf de perfecte espresso zet? Bekijk dan onze barista workshop thuis eens. Als je zelf een espressomachine hebt staan, kun je deze koffie workshop thuis volgen. Deze training is erg nuttig voor de thuisbarista die al wat ervaring heeft en dieper op de stof in wil gaan. Je leert hoe je op je eigen machine een perfect gebalanceerde extractie krijgt met een eenwicht tussen bitter en zuur. Ga op zoek naar de perfecte espresso door samen je koffiebonenmolen af te stellen op jouw smaak. Zo kun je iedere dag genieten van heerlijke koffies.