Waarom loopt mijn espresso te langzaam door?

Help, mijn espresso smaakt bitter! Dat komt door een te lange doorlooptijd. Een goede espresso heeft de perfecte balans tussen drie lagen, maar als je espresso te langzaam doorloopt, zijn de bitters in overvloed. Dat wil je niet. Waarom je espresso te langzaam doorloopt en hoe je het oplost, lees je in deze blog. 

Waarom loopt mijn espresso te langzaam door?

Doorlooptijd in het kort:

  • De gemiddelde doorlooptijd van een espresso ligt tussen de 25-35 seconden.
  • Een perfecte espresso heeft een goede balans tussen bitters en zuren.

Een goede extractie als basis

Als een espresso te langzaam doorloopt, is de totale doorlooptijd dus te lang. Dit verstoort de balans in je espresso en resulteert in een sterke bittere smaak. Dit komt doordat een espresso in laagjes gezet wordt. De eerste laag van de extractie bevat oliën zuren. Daarna komen de plantsuikers in je kopje terecht en tot slot de bittere smaken. De doorlooptijd van een perfecte espresso ligt tussen de 25 en 30 seconden. Als te ver boven die 30 seconden uitkomt, worden er in verhouding dus te veel bitters onttrokken aan de gemalen koffie. 

Waardoor een te lange doorlooptijd?

Een espresso die te langzaam doorloopt kan verschillende oorzaken hebben. Als we kijken naar het espresso zetproces, betekent een te lange doorlooptijd dat het water te langzaam door de gemalen koffie heenloopt. Dit kan komen doordat er te veel gemalen koffie in het filterbakje zit. Het water krijgt dan te veel tegendruk en kan dan niet snel genoeg door de gemalen koffie lopen. Een andere oorzaak van een te langzaam doorlopende espresso, kan te fijn gemalen koffie zijn. Ook dan heeft het water te veel tegendruk om snel genoeg te kunnen stromen. Tot slot kan het zijn dat de druk van je espressomachine niet goed is, maar dit komt heel weinig voor.

Waarom loopt mijn espresso te langzaam door?

Espresso loopt te langzaam door oplossen

Als je erachter bent wat het probleem is dat de bittere espresso veroorzaakt, kun je dit oplossen. Een te fijn afgestelde maalgraad kun je in kleine stapjes vergroten en proeven wat dit met de smaak van je espresso doet. Zorg er wel voor dat je de eerste hoeveelheid gemalen koffie weggooit of tijdens het afstellen van de maalgraad direct maalt en dit weggooit. Houd tegelijkertijd goed in de gaten of er niet te veel gemalen koffie in je filterbakje komt. Dan blijft de espresso namelijk bitter. 😉 Een juiste hoeveelheid gemalen koffie komt tot ongeveer een halve centimeter onder de rand in het filterbakje. Je moet een koffieverdeler kunnen gebruiken zonder dat deze echt in de gemalen koffie hangt. 

Espressomachine en koffiemolen leren afstellen

Kom je er niet uit wat het probleem is en blijf je bittere espresso houden? Dan kan een barista workshop bij jou thuis op je eigen machine de uitkomst zijn. In deze workshop leer je van een professionele barista hoe je jouw espressomachine en koffiebonenmolen afstelt. Nooit meer bittere (of zure) espresso!