Wat is een latte macchiato?

Latte macchiato, latte, koffie verkeerd met melkschuim? Niet overal ter wereld zullen ze begrijpen wat je bedoelt met de laatse twee benamingen. No worries! Met de vraag ‘wat is een latte macchiato?’ ben je bij ons aan het juiste adres. De latte macchiato is nabije familie van het populairste drankje op de koffiekaart; de cappuccino. Het gro(o)t(t)e verschil tussen de twee koffies is vrij makkelijk te zien; de ene lijkt groter dan de andere. Maar wat is het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino? En waar komt een latte macchiato vandaan en wat zit er nou eigenlijk in? Dat vertellen wij je.

Wat is een latte macchiato?

Wat is een latte macchiato (niet)?

Een latte macchiato is een koffiedrankje op basis van espresso, warme melk en melkschuim. Klinkt als een cappuccino? Ze zijn toch echt anders. Een latte macchiato wordt meestal uit een glas in plaats van kopje gedronken. De grootte van een latte macchiato is ongeveer 300 ml en hij bestaat uit gelijke delen gestoomde melk en melkschuim en een dubbele espresso. Je maakt ‘m als omgekeerde cappuccino, waar we mee bedoelen dat je eerst de opgeschuimde melk in het glas schenkt. Je zet daarna een dubbele espresso en in die tussentijd kan de gestoomde melk zich mooi scheiden in melk en schuim. Je schenkt de vers gezette espresso direct in de melk als deze klaar is. Een latte macchiao is dus wel echt iets anders dan een omgekeerde cappuccino, of ‘grote cappuccino’. Dit is het verschil tussen latte macchiato en cappuccino. 

Waar komt de latte macchiato vandaan?

‘Latte’ betekent in Italië simpelweg melk. Als je in Amerika of Nederland een latte bestelt, is de kans groot dat je gewoon een latte macchiato krijgt. Maar in Italië krijg je, naast waarschijnlijk een vragende blik, een kopje melk. Deze koffieliefhebbers kennen veel verschillende koffies met melk, dus met ‘melk’, kun je in een koffiebar cappuccino bedoelen, flat white, espresso macchiato of natuurlijk latte macchiato. Hetzelfde geldt voor ‘macchiato’, wat gevlekt betekent – ook daar heb je verschillende mogelijkheden en is het niet direct duidelijk welk drankje je bedoelt. Latte macchiato betekent letterlijk ‘gevlekte melk’. Hieruit kun je al opmaken dat er in verhouding meer melk dan espresso in deze koffiesoort zit.  

Latte art creëren in je latte macchiato

Zoals je inmiddels weet, betekent ‘latte’ melk. Latte art is dan ook melkkunst; de figuurtjes die je een barista ziet schenken in een cappuccino. Je kunt dit ook zelf leren in onze latte art workshop! Omdat je bij een latte macchiato eerst de melk opschenkt en daarna pas de espresso, kun je geen latte art creëeren zoals je dat doet als je de melk in de espresso schenkt. Je kunt wel leuke figuurtjes maken met de achterkant van een lepel, melkschuim thermometer of latte art pen. Vang je espresso op in een klein schenkkannetje en maak een aantal stippen met de laatse druppels espresso als je deze inschenkt. Trek vervolgens een lijn door de espresso stippen heen et voilà, je hebt een leuk figuurtje in je latte macchiato.  

Hoe maak je zelf een latte macchiato?

Je kunt gemakkelijk thuis een latte macchiato maken. Ben je een beginnend koffiedrinker of houd je van koffies met melk? Probeer ons recept dan eens uit!

Wat heb je nodig?

  • Schenk in een middelgroot melkkannetje melk tot aan de bolling van de tuit. En zet een voorverwarmd glas klaar. Tip! heb je een espressomachine die warm wordt aan de bovenkant? Bewaar je mokken/glazen dan daarop. Anders kun je het glas verwarmen door deze om te spoelen met heet water.
  • Laat de stoompijp eerst zonder melkkannetje eronder uitspuiten, zodat je geen oud water in je melk krijgt.
  • Plaats de melkkan in een hoek onder het stoompijpje, zodat er tijdens het opschuimen een kolk in de melk komt en de melk gelijkmatig opwarmt. Zorg ervoor dat de gaatjes van het stoompijpje net onder het melkoppervlak zitten.
  • Zet de stoompijp aan en blijf de melk stretchen (lucht toevoegen) tot de temperatuur van de melk handwarmte bereikt. Dit kun je voelen door één hand onder de kan te plaatsen. Als het niet lukt om een kolk in de melk te krijgen, kun je proberen de kan in een andere hoek te houden.
  • Zet de stoompijp uit en wals het melkkannetje goed. Zet ‘m eventueel een keer hard neer op het aanrecht om een verdwaald luchtbelletje te laten verdwijnen. Schenk de melk in het glas en laat even staan zodat de melk en het schuim zich kunnen scheiden.
  • Zet een dubbele espresso en schenk deze direct bij de melk in het glas. Een vers gezette espresso zorgt voor die mooie laagjes in jouw zelfgemaakte latte macchiato.