Waarom wordt koffie duurder?

Je hebt het vast voorbij zien komen in het nieuws, koffie wordt alsmaar duurder. Dit zie je niet alleen in de prijzen van de supermarkt, maar ook in de prijs van een koffiebar, lunchroom, restaurant, etc. Helaas was er niet een eenmalige prijsstijging, maar worden er nu al jaren constant nieuwe prijsstijgingen doorgevoerd. Dit komt niet omdat de ondernemers meer geld willen verdienen, maar omdat ze niet minder willen verdienen. Koffie wordt niet alleen voor de consument duurder, maar ook voor handelaren en verkopers. Maar, wat is de reden? Waarom wordt koffie duurder?

Hogere inkoop koffie

Er zijn een aantal factoren die meespelen in de prijsstijging van koffie, zoals de klimaatverandering en de containers. Brazilië, het grootst koffieproducerende land in de wereld, is de afgelopen tijd flink geteisterd door hevige vorst. Hierdoor is de Arabica koffie opbrengst flink gedaald en moesten de kiloprijzen met maar liefst 104% vermeerderd worden. Deze prijsstijging voor inkopers wordt natuurlijk meteen doorgevoerd naar de inkopers en later ook naar de consument.

De andere factor is de prijsverhoging van koffiecontainers. Koffie inkopers kochten een container normaal gesproken in voor $800,-, nu is deze prijs verhoogt naar $1.800,-. De Corona-crisis heeft hier een grote rol in gespeeld. Door de crisis konden de containers niet naar de oorspronkelijke plek vervoerd worden en kost het importeren van de containers extra geld. Containers uit Azië kosten nu $16.000,- tot $20.000,-.

Wordt koffie weer goedkoper?

Er zijn meldingen dat het regent in Brazilië, dit betekent dat alles weer in bloei staat en Arabica planten weer kunnen groeien. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat prijzen iets zullen zakken. Maar, vooralsnog zullen de prijzen blijven zoals ze zijn. Zeker als het klimaatprobleem niet wordt opgelost. De extreme weersomstandigheden zijn erg slecht voor specialty coffee en kunnen er zelfs voor zorgen dat de koffieplant uitsterft. En dat willen we natuurlijk niet!

Hoe kun je op een betaalbare manier koffie blijven drinken?

Het ligt er natuurlijk aan hoe je koffie drinkt, koop je altijd je koffie bij je favoriete koffiebar, of maak je altijd zelf koffie? Tijdens onze workshops leren we je op de meest simpele en goedkope manier, altijd ontzettend lekkere koffie te drinken. Of de koffie nou van iets mindere kwaliteit is, of juist hele hoge kwaliteit. Heb je thuis een mooie machine staan, maar weet je niet hoe je hier alles uit kan halen? Meld je dan aan voor onze barista thuis training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *