Zo maak je simpel en snel zelf speltbrood

Naast vers gebrande koffie, heeft versgebakken brood toch wel de lekkerste geur. Maar een brood bakken vergt nogal wat werk. Met dit recept niet! Je hebt binnen no-time een heerlijk warm speltbrood op tafel staan. Je hoeft niet te kneden, je hebt geen dure Dutch-oven nodig, alleen 5 simpele ingrediënten en een oven. Maak dit simpele speltbrood bijvoorbeeld in de ochtend, laat het ander half uur rijzen en bak in een halfuurtje af in de oven. Met de lunch staat het brood voor je klaar.

No-knead bread

Dit brood hoef je dus niet te kneden, dit komt doordat het een nat deeg is. Met een spatel meng je alle ingrediënten en het gist doet het verdere werk. Wanneer het brood is verdubbeld, stort je het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Ook nu is kneden niet nodig, door veel bloem te gebruiken kun je het brood grof vormen en in de oven schuiven. Wil je een mooi rond speltbrood? Gebruik dan wel een Dutch-oven. In een Dutch-oven behoudt het brood een mooie ronde vorm.

Heb je een keer meer tijd om te bakken? Maak dan eens onze pesto babka!


Makkelijk speltbrood recept

 • Grote mengkom
 • Kleine mengkom
 • Houten spatel
 • Theedoek
 • Bakplaat + bakpapier
 • 400 gram speltbloem
 • 370 ml lauwwarm water
 • 5 gram gist
 • 1 theelepel zout flakes
 • 1/4 theelepel suiker of honing

Toppings

 • Ongezouten roomboter
 • Zout flakes
 1. Voeg het gist, suiker en 50 ml lauwwarm water toe in een kleine mengkom. Meng kort met een theelepel en laat 5-10 minuten staan. De gist kom nu als het ware tot leven. Je ziet belletjes en een soort schuimkraag op het oppervlak verschijnen.
 2. Voeg in de grote mengkom de speltbloem en het zout (aan de randen) toe. Maak een kuil in het midden. Het zout voeg je aan de randen toe, zodat deze niet meteen in aanraking komt met de gist. Zout verminderd namelijk de werking van gist.
 3. Wanneer de gist lang genoeg heeft gestaan, giet je deze samen met de rest van het water in de kuil. Meng alles zo goed mogelijk door elkaar met een spatel.
 4. Maak een theedoek een klein beetje vochtig met heet water en leg deze over de grote mengkom. Laat het deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek (kamertemperatuur). Wanneer het deeg is verdubbeld heeft het brood lang genoeg gerezen.
 5. Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht. Bestuif je werkvlak rijkelijk met bloem en stort hier het deeg op. Vouw de randen naar het midden, zodat je een soort bol creëert.
 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Wanneer je het brood oppakt, zorg ervoor dat je genoeg bloem aan je handen hebt zitten, zodat het deeg niet blijft plakken. Eenmaal op de bakplaat kun je het brood nog een beetje vormen en schuif daarna de bakplaat in de voorverwarmde oven.
 8. Na 25 – 30 minuten haal je het brood uit de oven en laat je het kort afkoelen.
 9. Snijdt royale plakken, besmeer deze met ongezouten roomboter en besprenkel met zout flakes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *