|

Wat is baristamelk?

Je ziet het nu in bijna elke supermarkt, verschillende soorten melk aangeboden als baristamelk. Maar, wat is baristamelk precies? Kun je alleen baristamelk gebruiken in koffie? Gebruiken barista’s alleen deze melk? We geven hier antwoord op al je vragen!

Waarom baristamelk?

De naam ‘baristamelk’ is natuurlijk met de opkomst van barista’s een slimme marketingtruc geweest, maar er zit wel degelijk een reden achter. Baristamelk dankt zijn naam aan zijn schuimende karakter. Melk met een hoog gehalte aan vetten en eiwitten ontwikkelt een mooi schuim. Jersey melk (melk van Jersey koeien, een veel gebruikte melk door barista’s) heeft een hoog gehalte aan eiwitten en vetten en is daarom erg geschikt voor cappuccino’s, flat whites en latte macchiato’s.

Plantaardige baristamelk

Je ziet echter steeds vaker dat mensen liever voor plantaardige melk kiezen. Alleen het grote probleem van plantaardige melksoorten is het niet-schuimende karakter. Plantaardige melk bevat over het algemeen weinig eiwitten (haver- en sojamelk bevatten wel van nature eiwitten) en vetten en kan daardoor bijna geen schuim ontwikkelen. Om deze melksoorten toch die fijne schuimlaag te kunnen geven, worden er zuurteregelaars toegevoegd (deze zuurteregelaars zorgen ook voor de mengbaarheid met de koffie). De verrijkte plantaardige melksoorten kunnen zich als het ware nu als koemelk gaan gedragen. Ook worden plantaardige melksoorten verrijkt met vitaminen, zoals D2, B2 en B12.

Voor een barista is het belangrijk dat de melk tot microschuim kan worden opgeschuimt. Dit betekent dat de luchtbellen zo klein zijn dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien. De eiwitten haken zich aan de luchtmoleculen (dit is schuim) en de vetten zorgen ervoor dat het een mooi lobbige samenstelling wordt. Zo lijkt het net geklopt slagroom. Een melk met weinig vetten en eiwitten zal dit schuim niet kunnen maken.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Welke melk gebruikt een barista?

Barista’s gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat. Deze melk is daarom ook een favoriet onder barista’s. Voor plantaardige melksoorten wordt er veel gekozen voor haver baristamelk en soja baristamelk. Deze geven de beste smaak en textuur, aangezien normale havermelk bijna geen vetten en eiwitten bevat en dus niet mooi kan opschuimen.

De juiste barista melk kiezen

De ene koffieboon kan ontzettend lekker smaken met Jersey melk en de andere totaal niet. Dit komt door het smaakprofiel van de koffieboon. Heeft de koffieboon een erg bittere smaak? Kies dan niet voor een melk met een hoog vetpercentage. Koffiebonen die meer naar de zure kant neigen, smaken echter wel erg goed met een melk met een hoog vetpercentage. Een volle melk met een vetpercentage van ongeveer 3,5 gram per 100 gram is een mooie middenweg en past goed bij veel soorten koffiebonen.

Het beste is om een aantal verschillende melkpakken te kopen en deze op je koffiebonen te testen. Je proeft het vanzelf als de koffiebonen niet goed tot hun recht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *