Wat is baristamelk?

Je ziet het nu in bijna elke supermarkt, verschillende soorten melk aangeboden als baristamelk. Maar, wat is baristamelk precies? Kun je alleen baristamelk gebruiken in koffie? Gebruiken barista’s alleen deze melk? We geven hier antwoord op al je vragen!

Waarom baristamelk?

De naam ‘baristamelk’ is natuurlijk met de opkomst van barista’s een slimme marketingtruc geweest, maar er zit wel degelijk een reden achter. Baristamelk dankt zijn naam aan zijn schuimende karakter. Melk met een hoog gehalte aan vetten en eiwitten ontwikkelt een mooi schuim. Jersey melk (Veel gebruikte melk door barista’s) heeft een hoog gehalte aan eiwitten en vetten en is daarom erg geschikt voor cappuccino’s, flat whites en latte macchiato’s. Je ziet echter steeds vaker dat mensen liever voor plantaardige melk kiezen. Alleen het grote probleem van plantaardige melksoorten is het niet-schuimende karakter. Plantaardige melk bevat over het algemeen weinig eiwitten (haver- en sojamelk bevatten wel van nature eiwitten) en vetten en kan daardoor bijna geen schuim ontwikkelen. Om deze melksoorten toch die fijne schuimlaag te kunnen geven, worden er zuurteregelaars toegevoegd. De verrijkte plantaardige melksoorten kunnen zich als het ware nu als koemelk gaan gedragen. Ook worden plantaardige melksoorten verrijkt met vitaminen, zoals D2, B2 en B12.

Welke melk gebruiken barista’s?

Barista’s gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat. Deze melk is daarom ook een favoriet onder barista’s. Voor plantaardige melksoorten wordt er veel gekozen voor haver baristamelk en soja baristamelk. Deze geven de beste smaak en textuur, aangezien normale havermelk geen vetten en eiwitten bevat en dus niet kan opschuimen.

Hoe kies je de juiste melk voor verschillende koffiebonen?

De ene koffieboon kan ontzettend lekker smaken met Jersey melk en de andere totaal niet. Dit komt door het smaakprofiel van de koffieboon. Heeft de koffieboon een erg bittere smaak? Kies dan niet voor een melk met een hoog vetpercentage. Koffiebonen die meer naar de zure kant neigen, smaken echter wel erg goed met een melk met een hoog vetpercentage. Een volle melk met een vetpercentage van ongeveer 3,5 gram per 100 gram is een mooie middenweg en past goed bij veel soorten koffiebonen.

Het beste is om een aantal verschillende melkpakken te kopen en deze op je koffiebonen te testen. Je proeft het vanzelf als de koffiebonen niet goed tot hun recht komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.