Perfect Italiaans eiwitschuim

Zijdezacht, luchtig en perfect zoet. Italiaans eiwitschuim is ontzettend eenvoudig te maken en geeft een taart dat beetje extra. Perfect Italiaans eiwitschuim vereist wel een thermometer en een mixer. Voor dit recept is een staande mixer het handigst, je moet de eiwitten namelijk blijven kloppen terwijl je de suikersiroop er geleidelijk bijschenkt. Heb je geen staande mixer? Vraag er dan een extra setje handen bij!

Het verschil tussen meringue en Italiaans eiwitschuim

Het verschil tussen standaard meringue en Italiaans eiwitschuim is het garen van het eiwit. Bij meringue worden de eiwitten met suiker opgeklopt en daarna voor langere tijd in de oven geschoven. Italiaans eiwitschuim hoeft niet meer de oven in, maar wordt tijdens het opkloppen gegaard. Door suikersiroop tot 118 graden te verhitten en dit geleidelijk al kloppend aan het eiwitschuim toe te voegen, worden de eiwitten gegaard. Het Italiaanse eiwitschuim wordt na opdienen nog even geschroeid, wat de karakteristieke bruine gloed over het witte schuim geeft.

Bewaren van Italiaans eiwitschuim

Helaas kan Italiaans eiwitschuim niet bewaard worden. Wanneer je het schuim in de koelkast bewaard, zullen de suikers met condens beslaan. Het Italiaanse schuim raakt hierdoor uit evenwicht. Als je een taart met Italiaans eiwitschuim van te voren wil maken, maak dan alleen de andere delen van de taart. Je hoeft de volgende dag alleen nog het eiwitschuim te maken.


Totale bereidingstijd

30 min

Hoeveelheid

4 porties

Perfect Italiaans eiwitschuim recept

 • Beslagkom
 • Handmixer of staandemixer
 • Keukenpapier
 • Steelpan
 • Thermometer
 • 4 eiwitten
 • Snufje zout
 • 300 gram + 1 eetlepel fijne kristal suiker
 • 80 ml water
 • Halve citroen
 1. Knijp een beetje citroensap uit in de beslagkom, wrijf dit met een keukenpapiertje over de binnenkant van de kom. Met de citroen ontvet je de beslagkom, hierdoor kunnen de eiwitten niet doodslaan.
 2. Doe eiwitten, zout en 1 eetlepel fijne kristal suiker toe aan de beslagkom en zet deze klaar.
 3. In een steelpannetje, doe 300 gram van de fijne kristal suiker en 80 ml water toe. Breng het suikerwater aan de kook en houdt de temperatuur met een keukenthermometer in de gaten. Wanneer het suikerwater kookt (+/- 100-110 graden) start je met het opkloppen van de eiwitten.
 4. Wanneer de suikersiroop een temperatuur van 116 graden bereikt, zet je het vuur uit en wacht je tot de temperatuur is opgelopen tot 118 graden.
 5. Blijf de eiwitten kloppen en voeg in een geleidelijke straal de suikersiroop toe. Probeer dit niet te snel te doen, de eiwitten zullen dan te snel garen en klontjes vormen.
 6. Wanneer je alle suikersiroop hebt toegevoegd zet je de mixer op een hogere snelheid en laat deze kloppen tot het eiwit schuim nog lauw is.

Tip!

Met een gasbrandertje kun je het Italiaans eiwitschuim schroeien. De suikers in het schuim karameliseren en geven een heerlijke smaak aan het schuim. De buitenkant wordt knapperig, maar vanbinnen blijft het schuim zijdezacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *