Wat is de duurste koffie ter wereld?

Koffie is een van ‘s werelds meest geliefde drank. In de supermarkt, je favoriete koffiebar en online kunnen de prijzen van specialty koffie al ontzettend variëren, maar wist je dat er enkele koffievariëteiten bestaan die extreem prijzig zijn? Deze exclusieve koffiesoorten, die vaak afkomstig zijn uit zeldzame en afgelegen regio’s, bieden een unieke smaakervaring. Maar wat is de duurste koffie ter wereld? In deze blog introduceren we enkele van de meest kostbare koffievariëteiten ter wereld.

Wat is een koffievariëteit? 

Een koffievariëteit verwijst naar een specifieke soort koffieplant die wordt gekweekt voor de productie van koffiebonen. Er zijn verschillende koffievariëteiten die zich onderscheiden door hun genetische eigenschappen, groeiomstandigheden, smaakprofielen en andere kenmerken.

Koffie wordt verbouwd in verschillende regio’s over de hele wereld en elke regio heeft vaak zijn eigen specifieke koffievariëteiten. Deze variëteiten kunnen variëren in termen van plantensoort, groeiplaats, hoogte, klimaat en bodemgesteldheid, wat allemaal van invloed is op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de koffie. De bekendste koffievariëteiten zijn Arabica en Robusta

Koffieboeren selecteren vaak specifieke koffievariëteiten op basis van hun voorkeur voor smaak, groeiomstandigheden en marktvraag. Door het kruisen van verschillende variëteiten en het ontwikkelen van hybriden, proberen ze koffiebonen te produceren die voldoen aan de gewenste kwaliteitsnormen en smaakprofielen. Koffievariëteiten spelen een essentiële rol bij het bepalen van de unieke eigenschappen en smaken van koffie over de hele wereld.


De tekst gaat verder onder de advertentie


De duurste koffie variëteiten 

St. Helena (+/- €132 per 500gram)

St. Helenawordt verbouwd op het kleine eilandje St. Helena in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. De geïsoleerde locatie en unieke klimatologische omstandigheden geven deze koffie zijn kenmerkende smaak. St. Helena-koffie staat bekend om zijn lage zuurgraad, volle body en subtiele tonen van chocolade en karamel. Door de beperkte productie en de hoge vraag is deze koffievariëteit buitengewoon duur.

Kopi Luwak (+/- €546 per 500gram)

Kopi Luwak, ook bekend als civetkoffie, is een van de duurste koffievariëteiten ter wereld. Deze bijzondere koffie wordt geproduceerd in Indonesië en is gemaakt van de uitwerpselen van de civetkat. De civetkat eet de koffiebessen, en tijdens het verteringsproces fermenteren de bonen in het spijsverteringskanaal van het dier. Na het oogsten, reinigen en branden van de bonen ontstaat een koffie met een unieke, gladde smaak en een bijzonder aroma. De zeldzaamheid en het arbeidsintensieve proces maken Kopi Luwak zeer prijzig.

Hacienda La Esmeralda (+/- €598 per 500gram)

Hacienda La Esmeralda is een bekende en prestigieuze koffievariëteit uit Panama. De koffiebonen groeien op grote hoogte en worden met de hand geplukt. Hacienda La Esmeralda staat bekend om zijn delicate bloemige aroma en complexe smaakprofiel. De exclusiviteit, de zorgvuldige teelt en de beperkte beschikbaarheid maken deze koffie erg kostbaar.

Black Ivory (+/- €1.366 per 500gram)

Black Ivory, afkomstig uit Thailand, is een andere buitengewoon dure koffiesoort. Deze exclusieve koffie wordt geproduceerd door olifanten. De olifanten eten de koffiebessen en tijdens het verteringsproces fermenteren de bonen in hun maag. Na het verzamelen en reinigen van de bonen worden ze gebrand tot een koffie met een lage zuurgraad en een zijdezachte smaak. Vanwege het tijdrovende proces en de beperkte beschikbaarheid is Black Ivory-koffie een van de duurste ter wereld.


De tekst gaat verder onder de advertentie


Naast deze vier bekende, dure koffievariëteiten zijn er genoeg andere koffies die een stuk hoger in prijsklasse zitten. Koffieboeren experimenteren graag met het kruisen van variëteiten, maar ook met nieuwe verwerkingsmethoden. De komende jaren gaan we nog veel meer koffiesoorten en bijzondere verwerkingsmethoden zien!