Wat is de houdbaarheid van koffiebonen?

Op de ene verpakking zie je een houdbaarheidsdatum staan en op de andere een branddatum. Maar wat is de houdbaarheid van koffiebonen? Het brandingsproces en de manier van bewaren spelen hier een grote rol in. Wanneer deze twee factoren goed gewaarborgd worden, is koffie lang houdbaar. Maar hoe lang kun je koffiebonen dan precies bewaren en hoe houd je verse bonen zo lang mogelijk lekker?

Houdbaarheid koffiebonen in het kort

  • Bewaar de koffiebonen luchtdicht, donker, niet te warm of te koud en droog.
  • Goed bewaarde koffie kan niet bederven en blijft dus in feite ‘oneindig’ houdbaar.

Branddatum vs. houdbaarheidsdatum

In Nederland zijn er geen regels voor welke datum er op de verpakking van koffie moet staan. Koffie kan namelijk niet bederven zoals bijvoorbeeld melk. Bij Specialty Coffee kun je altijd de branddatum op de verpakking terugvinden. De branddatum zegt namelijk meer over de koffie dan de houdbaarheidsdatum. Het gaat om een stukje transparantie, een waarde die hoog in het vaandel staat in de Specialty Coffee wereld. Binnen 6 weken na de branddatum is de koffie het lekkerst. Na deze 6 weken nemen de aroma’s beetje bij beetje af en kan de smaak afvlakken. Bij koffiebonen die niet direct van de brander komen of bij supermarktkoffie, kom je vaak een houdbaarheidsdatum tegen. Eigenlijk zegt dit niet zo veel. Je weet niet wanneer de bonen gebrand zijn en hoe lang ze al in de zak zitten. Goed bewaarde koffiebonen bederven niet, alleen de smaak gaat achteruit. Pas als er vocht bij komt, kunnen de koffiebonen gaan schimmelen en/of muf gaan ruiken.

Koffiebonen branden en verpakken

Net na het branden van de koffiebonen, zijn deze het verst, maar niet het lekkerst. Als de koffie net gebrand is, is deze zelfs nog niet eens klaar om te drinken. De meeste koffiebranders laten de koffie nog zo’n 2-7 dagen rusten, zodat de koffie kan ontgassen. Na deze ‘rust-fase’ kan de koffie verpakt worden. De verpakking doet veel met de houdbaarheid van koffie: een luchtdichte verpakking is essentieel, maar het ook belangrijk dat de koffie nog kan ‘ademen’. Het ventiel in de zak zorgt ervoor dat de bonen nog licht kunnen ontgassen, maar dat er geen lucht meer de zak in komt. Zo blijven de unieke smaken van de koffie zo lang mogelijk optimaal. 

Hoelang koffie bewaren na het openen van de zak

Wanneer je een nieuwe zak koffie hebt gekocht, wil je deze het liefst zo snel mogelijk open maken. De geur van vers gebrande koffiebonen is natuurlijk heerlijk. Maar als koffie in contact komt met zuurstof, gaat de smaak snel achteruit in kwaliteit. Daarnaast hebben zonlicht, luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen ook een grote impact op de smaak van de koffiebonen. De meeste koffiebranders adviseren om de koffiebonen binnen 6 weken te gebruiken. Hierna is de koffie niet gelijk ‘over datum’, maar zal de smaak beetje bij beetje achteruitgaan.

Tip! Vraag je jezelf af: “Wel of geen voorgemalen koffie kopen?”. Weet dan dat gemalen koffie heel snel versheid en smaak verliest. Maal je koffiebonen dus net voor je koffie gaat zetten en doe alleen de hoeveelheid koffiebonen die je in een dag gebruikt in het bonenreservoir van je molen.

Tips om je koffiebonen thuis zo vers mogelijk te houden

Om te voorkomen dat je open zak koffiebonen snel oud worden, is het verstandig ze op de juiste manier te bewaren. Dit zijn twee van onze vijf tips voor het bewaren van koffie:

  • Bewaar de koffie in de zak van de brander. Deze is goed afsluitbaar, waardoor de koffie automatisch weinig tot niet in aanraking komt met licht. Daarnaast zit er op de zak een ontluchtingsventiel, zodat de gassen kunnen ontsnappen, maar de lucht van buitenaf niet de smaak kan beïnvloeden. 
  • Heb je de bonen uit de verpakking gehaald? Bewaar je koffie dan op een donkere, droge en koele plaats. Het liefst ook luchtdicht.

4 Tips om oude koffiebonen te gebruiken

Zijn je koffiebonen ouder dan 6 weken na branding? No worries! Koffie kan, zolang het niet vochtig is geweest, niet bederven. Het is zonde om koffie weg te gooien en je kunt iets oudere koffiebonen nog heel goed gebruiken in bakrecepten! Een aantal van onze favoriete recepten met koffie:

  1. Croissantpudding met koffie
  2. Espresso martini soezen
  3. Tiramisu zonder alcohol
  4. Tiramisu met likeur en espresso

Ook leuk om te lezen