Wat is de houdbaarheid van koffiebonen?
Waar moet je op letten bij koffiebonen, de branddatum of de houdbaarheidsdatum? Op de ene verpakking zie je een houdbaarheidsdatum staan en op de andere een branddatum. Verwarrend toch? Beide zijn het goede graadmeters, maar hoe oud mogen koffiebonen zijn en wat is de wettelijke houdbaarheid van koffiebonen? Lees snel verder, want we geven je antwoord op al je vragen!
Er zijn twee belangrijke factoren in de houdbaarheid van koffie; het brandingsproces en de manier van bewaren. Wanneer deze twee factoren goed gewaarborgd worden is koffie ontzettend lang houdbaar. We leggen je graag uit waarom deze twee factoren invloed hebben op de versheid van jouw koffiebonen.
Het brandingsproces
Tijdens het brandingsproces zijn de koffiebonen het verst. Als de koffie net gebrand is, is deze echter nog niet direct te drinken. De meeste koffiebranders laten de koffie nog zo’n 2-7 dagen rusten, zodat de koffie nog kan ontgassen. Na deze ‘rust-fase’ kan de koffie verpakt worden en dit doet ook veel met de houdbaarheid van koffie. Een luchtdichte verpakking is essentieel, maar het is ook belangrijk dat de koffie nog kan ‘ademen’. Het ventiel in de zak zorgt ervoor dat eventuele gassen nog uit de zak kunnen ontsnappen, maar dat er geen lucht meer in de zak komt. Zo blijven de unieke smaken van de koffie zo lang mogelijk optimaal.
Koffie bewaren na het openen van de zak
Wanneer je een nieuwe zak koffie hebt gekocht wil je deze het liefst zo snel mogelijk open maken. De geur van versgebrande koffiebonen is natuurlijk ook wel erg lekker. Maar, wanneer koffie in contact komt met zuurstof, verliest het ontzettend snel haar smaak. De meeste koffiebranders adviseren om de koffiebonen binnen 6 weken te gebruiken. Hierna is de koffie niet gelijk ‘over datum’, De smaak zal alleen beetje bij beetje achteruitgaan.
Tip!
Wanneer je jouw koffiebonen maalt verliest het in de eerste minuten al 60% van haar aroma. Maal daarom je koffiebonen pas als je ze gaat gebruiken en koop geen voorgemalen koffiebonen.
Tips om je koffiebonen thuis zo vers mogelijk te houden
Om te voorkomen dat je open zak koffiebonen snel oud worden, is het verstandig ze op de juiste manier te bewaren.
- Bewaar de koffie in de zak van de brander. Deze is goed afsluitbaar, waardoor de koffie automatisch weinig tot niet in aanraking komt met licht. Daarnaast zit er op de zak een ontluchtingsventiel, zodat de gassen kunnen ontsnappen, maar de lucht van buitenaf niet de smaak kan beinvloeden.
- Heb je de bonen uit de verpakking gehaald? Bewaar je koffie dan op een donkere, droge en koele plaats. Zonlicht en vocht hebben snel invloed op de versheid van jouw koffiebonen.
- Bewaar je koffie luchtdicht. Er zijn verschillende merken die speciale bewaarblikken hebben die jouw koffiebonen vacuüm bewaard.
Branddatum vs. Houdbaarheidsdatum
In Nederland zijn er geen regels voor welke datum er op de verpakking van koffie moet staan. Koffie kan namelijk niet bederven. Bij specialty coffee zal je altijd de branddatum op de verpakking terugvinden. De branddatum zegt namelijk meer over de koffie dan de houdbaarheidsdatum. In de 6 weken na de branddatum is de koffie het lekkerst. Na deze 6 weken nemen de aroma’s beetje bij beetje af en kan de smaak afvlakken. Bij koffiebonen die niet direct van de brander komen zal je een houdbaarheidsdatum zien staan. Eigenlijk zegt dit niet zo veel. Je weet niet wanneer de bonen gebrand zijn en hoe lang ze al in de zak zitten. Goed bewaarde koffiebonen bederven niet, alleen de smaak gaat achteruit. Pas als er vocht bij komt, kunnen de koffiebonen gaan schimmelen en/of muf gaan ruiken.
4 manieren om oude koffiebonen te gebruiken
Zijn je koffiebonen ouder dan 6 weken na branding? Of is de houdbaarheidsdatum verstreken? No worries! Koffie kan, zolang het niet vochtig is geweest, niet bederven. Het is zonde om koffie weg te gooien. Je kan het bijvoorbeeld nog gebruiken voor allerlei lekkere recepten. We hebben voor jouw gemak een aantal van onze favoriete koffie recepten op een rijtje gezet:
- Croissantpudding met koffie
- Espresso martini soezen
- Tiramisu zonder alcohol
- Tiramisu met likeur en espresso
In het kort
- Check bij specialty coffee altijd de branddatum op de zak.
- Bewaar de koffiebonen luchtdicht, donker, niet te warm of te koud en vochtvrij (je keukenkastje uit de zon is ideaal).
- Gebruik de koffiebonen binnen 1-6 weken na branddatum.
- Ruik aan de koffiebonen als je ze al langer dan 6 weken in huis hebt. Is de geur nog even lekker? Dan kun je ze nog prima gebruiken om koffie mee te zetten. Het kan zijn dat de smaak wat is afgevlakt.
- Maal de koffiebonen pas als je koffie gaat zetten. De smaak gaat snel achteruit na het malen.
- Koop je koffie waar geen branddatum op staat, maar een houdbaarheidsdatum? Bewaar deze dan op dezelfde manier als de vers gebrande bonen. Houd er rekening mee dat de smaak van koffie met een houdbaarheidsdatum in basis al vlakker zal zijn dan vers gebrande bonen.
- Goed bewaarde koffie kan niet bederven en blijft dus in feite oneindig houdbaar. Het komt de smaak niet ten goede, maar kan nog prima gebruikt worden. Gebruik “oude” koffie bijvoorbeeld in recepten.
- Gooi koffie weg als het beschimmeld is en/of muf ruikt.