Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

In de wereld van Specialty Coffee is de herkomst van koffie erg belangrijk. De koffiebonen die je bij een brander of winkel koopt, zijn ooit begonnen als besjes van de koffieplant. Deze plant is er in verschillende soorten, waaronder Arabica en Robusta, die in een gebied genaamd de coffee belt groeien. De namen Arabica en Robusta kom je vaak op koffiezakken tegen, maar wat zijn de verschillen hiertussen eigenlijk en wat is de coffee belt?

Arabica/Robusta in het kort:

  • Specialty Coffee is bijna altijd van Arabica bonen
  • Landen rond de evenaar produceren de meeste koffie
  • Arabica en Robusta zijn soorten van de koffieplant

De herkomst van koffie

De koffieplant groeit alleen in specifieke gebieden en onder hele specifieke weersomstandigheden. Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië hebben deze specifieke omstandigheden. Doordat deze landen zich allemaal rond de evenaar bevinden, wordt het gebied waar de koffieplant groeit ook wel de ‘coffee belt’ genoemd. Elk gebied heeft een eigen smaak koffie. Dit komt niet alleen door de grond, maar ook de luchtvochtigheid, hoogte waarop de plant groeit en het verwerkingsproces.

De koffiebes

Wij kennen koffie als de donker gebrande boontjes. Dit is echter niet hoe de boon aan de plant groeit. De boon is verpakt in een sappig en stug omhulsel: de koffiebes. Deze bes geeft veel smaak aan de boon, maar wordt zelf niet gebruikt voor consumptie. De schil is veel te stug om als lekker besje te eten en de bonen nemen een te groot deel van de bes in. De bonen zitten met zijn tweeën in de bes met de platte kant naar elkaar toe, met daartussen een dun laagje perkament. Doordat de bes nog veel smaak aan de boon geven, worden de bessen gebruikt tijdens de fermentatie. De gepelde groene bonen worden samen met de schillen van de bes in een bad gelegd en blijven daar een aantal dagen in fermenteren.

Het verschil tussen Arabica en Robusta

Arabica en Robusta koffie zijn de koffiesoorten die gebruikt worden voor consumptie. Liberica en Excelsa zijn andere soorten, maar bevatten een te hoog cafeïne-gehalte en zijn te bitter. Tussen Arabica en Robusta zitten grote verschillen, waaronder kwaliteit en smaak. Wij zetten de grootste verschillen tussen Arabica en Robusta voor je op een rij.

Arabica

  1. Bestaat voor ongeveer 1,5% uit cafeïne.
  2. Groeit op 600 – 2200 meter hoogte.
  3. De Arabica koffieplant kan niet goed tegen hoge temperaturen en staat daarom vaak in de schaduw van fruitbomen.
  4. De boon is groot, ovaal en heeft een S-doorsnede.
  5. De bessen groeien onderin de plant.
  6. Brazilië is het grootste exportland.
  7. Heeft een zacht en veelzijdig smakenpallet.

Robusta

  1. Bestaat voor ongeveer 2 – 3,5% uit cafeïne.
  2. Groeit tot 800 meter hoogte.
  3. De Robusta koffieplant kan goed tegen hoge temperaturen en droge tijden.
  4. De boon is klein, bol en heeft een rechte doorsnede.
  5. De bessen groeien bovenin de plant.
  6. Vietnam is het grootste exportland.
  7. Heeft een bittere, harde smaak.

Wat is Arabica koffie?

Specialty Coffee is bijna altijd Arabica koffie. Dit komt door de complexiteit van de boon, die ‘m specialer en zeldzamer maakt. De plant kan maar in een beperkt gebied groeien en kan infecties en factoren van buitenaf niet goed afweren. Maar daartegenover staan de unieke smaken die in de bes van de Arabica plant zitten. De plant groeide oorspronkelijk in Ethiopië en omringende landen. Het verbouwen van Arabica koffie vraagt om veel precisie en is een arbeidsintensief proces. Voor Specialty Coffee worden de bessen met de hand geplukt, zodat alleen de beste uiteindelijk overblijven. Vervolgens wordt aan de hand van de smaken en aroma’s gekozen voor een specifieke verwerkingsmethode zoals washed, natural en honey, en daarna worden de bonen gebrand. De verwerking en branding dragen bij aan de uiteindelijke smaak van de boon.

Wat is Robusta koffie?

De Coffea Canephora heeft andere eigenschappen dan de Coffea Arabica, waardoor de bonen die van deze plant afstammen op een andere manier worden gebruikt. Een van de eigenschappen van Robusta koffie, is dat de plant beter weerstand kan bieden tegen gevaren van buitenaf, onder andere doordat deze veel meer cafeïne bevat. Cafeïne beschermt de plant bijvoorbeeld tegen insectenvraat. Door deze sterke weerstand is Robusta makkelijker te verbouwen waardoor het meer wordt geproduceerd. Maar door het hoge cafeïnegehalte, is Robusta per definitie bitterder en harder van smaak dan Arabica. Daarnaast zitten er minder ‘spannende’ smaken in de boon waardoor deze soort meestal niet in aanmerking komt voor de titel Specialty Coffee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *