Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Koffie groeit aan een plant, de Arabica en Coffea Canephora uit de Rubiaceae-familie om precies te zijn. Deze plantjes groeien alleen in specifieke gebieden en onder hele specifieke weersomstandigheden. Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië hebben deze specifieke omstandigheden. Hier groeien de koffieplantjes dan ook als kool. Doordat deze landen zich rond de evenaar bevinden, wordt het gebied waar de koffieplant groeit ook wel de Coffee-belt genoemd. Elk gebied heeft een eigen smaak koffie. Dit komt niet alleen door de grond, maar ook de luchtvochtigheid, hoogte waarop de plant groeit en het verwerkingsproces. Heb jij al eens gelet op waar jouw koffie vandaan komt en ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen Arabica en Robusta koffie? Wij leggen je in deze blog alles uit wat je hierover wilt weten.

De koffiebes

Wij kennen koffie als de donker gebrande boontjes. Dit is echter niet hoe de boon aan de plant groeit. De boon is verpakt in een sappig en stug omhulsel; de koffiebes. Deze bes geeft veel smaak aan de boon, maar wordt zelf niet gebruikt voor consumptie. De schil is veel te stug om als lekker besje te eten en de bonen nemen een te groot deel van de bes in. De bonen zitten met zijn tweeën in de bes met de platte kant naar elkaar toe, met daartussen een dun laagje perkament. Doordat de bessen nog veel smaak aan de boon geven, worden de bessen gebruikt tijdens de fermentatie. De gepelde groene bonen worden samen met de schillen van de bes in een bad gelegd en blijven daar een aantal dagen in fermenteren.

Het verschil tussen Arabica en Robusta

Arabica en Robusta koffie zijn de koffiesoorten die gebruikt worden voor consumptie. Liberica en Excelcia zijn andere soorten, maar bevatten een te hoog cafeïne-gehalte en zijn te bitter. Tussen Arabica en Robusta zitten grote verschillen, waaronder kwaliteit en smaak. Wij zetten de grootste verschillen tussen Arabica en Robusta voor je op een rij.

Arabica

 1. Bestaat voor ongeveer 1,5% uit cafeïne.
 2. Groeit op 600 – 2200 meter hoogte.
 3. De Arabica koffieplant kan niet goed tegen hoge temperaturen en staat daarom vaak in de schaduw van fruitbomen.
 4. De boon is groot, ovaal en heeft een S-doorsnede.
 5. De bessen groeien onderin de plant.
 6. Brazilië is het grootste exportland.
 7. Heeft een zacht en veelzijdig smakenpallet.

Robusta

 1. Bestaat voor ongeveer 2 – 3,5% uit cafeïne.
 2. Groeit tot 800 meter hoogte.
 3. De Robusta koffieplant kan goed tegen hoge temperaturen en droge tijden.
 4. De boon is klein, bol en heeft een rechte doorsnede.
 5. De bessen groeien bovenin de plant.
 6. Vietnam is het grootste exportland.
 7. Heeft een bittere, harde smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *