Hoe maak je cold brew koffie?
Bereidingstijd
48 uur
Hoeveelheid
10 porties
Een ijskoffie die gezond is en toch heerlijk zoet, kan dat? Ja zeker! En het is ook nog eens niet heel moeilijk en je hebt maar twee ingrediënten nodig, namelijk koffie en water. Door de koffie grof te malen en vervolgens twee dagen in het koude water te laten weken, komen de suikers die in de koffie zitten vrij. Zo wordt de drank natuurlijk zoet en hoef je niet op de calorieën te letten. Met dit recept maak je eerst een cold brew preparaat, hier moet nog water aan toegevoegd worden, anders is het veel te sterk.
Bereidingstijd
48 uur
Hoeveelheid
10 porties
Een ijskoffie die gezond is en toch heerlijk zoet, kan dat? Ja zeker! En het is ook nog eens niet heel moeilijk en je hebt maar twee ingrediënten nodig, namelijk koffie en water. Door de koffie grof te malen en vervolgens twee dagen in het koude water te laten weken, komen de suikers die in de koffie zitten vrij. Zo wordt de drank natuurlijk zoet en hoef je niet op de calorieën te letten. Met dit recept maak je eerst een cold brew preparaat, hier moet nog water aan toegevoegd worden, anders is het veel te sterk.
Wat is cold brew?
Cold brew is eigenlijk niks anders dan een koud gezette filterkoffie. Het grote verschil is dat een hete filterkoffie binnen 5 minuten gezet is, cold brew kan tot wel 48 uur duren. Het duurt dus even voordat je kan genieten van een glaasje cold brew, maar het resultaat is het helemaal waard. Doordat er geen heet water wordt gebruikt, blijven overdreven bittere en zure smaken achter. Cold brew wordt hierdoor heel zoet en zacht van smaak. Perfect als verfrissende zomerse koffie.
Hoe drink je cold brew?
Met dit recept maak je eerst een preparaat. Dit is een hele geconcentreerde cold brew en veel te sterk om zo te drinken. Je kunt er voor kiezen om het preparaat aan te lengen met extra water of met bubbel water of melk. En vergeet de ijsblokjes niet!
Zin in toch een iets romigere ijskoffie? Probeer dan eens ons recept voor deze caffe freddo met slagroom!
Cold brew recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Cold brew kun je maken door gebruik te maken van een grote filterzak, French press, of een cold brew kan. Bij alle drie geldt hetzelfde: doe de gemalen koffie erin en giet hier 1 liter water op. Bindt de zak dicht, doe de deksel op de French press of cold brew kan en laat 48 uur in de koelkast staan.
- Na 48 uur heb je een preparaat gemaakt, verwijder de gemalen koffie en voeg nog 1,5 liter koud gefilterd water toe aan het preparaat. Schenk dit in een kan waar je het in wil bewaren en zet in de koelkast.
- Om te serveren: giet de cold brew in een glas en voeg hier ijs aan toe, rietje erin en op naar de warme zon! Bon appétit!