Hoe maak je cold brew koffie?

Een ijskoffie die gezond is en toch heerlijk zoet, kan dat? Ja zeker! En het is ook nog eens niet heel moeilijk en je hebt maar twee ingrediënten nodig, namelijk koffie en water. Door de koffie grof te malen en vervolgens twee dagen in het koude water te laten weken, komen de suikers die in de koffie zitten vrij. Zo wordt de drank natuurlijk zoet en hoef je niet op de calorieën te letten. Met dit recept maak je eerst een cold brew preparaat, hier moet nog water aan toegevoegd worden, anders is het veel te sterk.

Wat is cold brew?

Cold brew is eigenlijk niks anders dan een koud gezette filterkoffie. Het grote verschil is dat een hete filterkoffie binnen 5 minuten gezet is, cold brew kan tot wel 48 uur duren. Het duurt dus even voordat je kan genieten van een glaasje cold brew, maar het resultaat is het helemaal waard. Doordat er geen heet water wordt gebruikt, blijven overdreven bittere en zure smaken achter. Cold brew wordt hierdoor heel zoet en zacht van smaak. Perfect als verfrissende zomerse koffie.

Hoe drink je cold brew?

Met dit recept maak je eerst een preparaat. Dit is een hele geconcentreerde cold brew en veel te sterk om zo te drinken. Je kunt er voor kiezen om het preparaat aan te lengen met extra water of met bubbel water of melk. En vergeet de ijsblokjes niet!

Zin in toch een iets romigere ijskoffie? Probeer dan eens ons recept voor deze caffe freddo met slagroom!


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Totale bereidingstijd

48 uur

Hoeveelheid

10 porties

Cold brew recept

  • 250 gram grof gemalen koffiebonen (wij prefereren koffie gebrand voor filter)
  • 1 liter + 1,5 liter gefilterd koud water
  • IJsblokjes
  1. Cold brew kun je maken door gebruik te maken van een grote filterzak, French press, of een cold brew kan. Bij alle drie geldt hetzelfde: doe de gemalen koffie erin en giet hier het water op. Bindt de zak dicht, doe de deksel op de French press of cold brew kan en laat 48 uur in de koelkast staan.
  2. Na 48 uur heb je een preparaat gemaakt, verwijder de gemalen koffie en voeg nog 1,5 liter koud gefilterd water toe aan het preparaat. Schenk dit in een kan waar je het in wil bewaren en zet in de koelkast.
  3. Om te serveren: giet de cold brew in een glas en voeg hier ijs aan toe, rietje erin en op naar de warme zon! Bon appétit!

De tekst gaat verder onder deze advertentie


Cold brew tips & tricks

1. Geef de gemalen koffie de tijd om zijn smaken af te geven

Wil je heel snel een cold brew klaar hebben staan? Dan zul je merken dat de cold brew nog niet zo smaakvol is. De koffie heeft echt minimaal 12 uur nodig om al zijn smaken af te geven aan het water.

2. Gebruik verse koffie

Maal je koffiebonen bij voorkeur zelf. Vers gemalen koffie heeft nog veel meer smaak dan voorgemalen koffie. Daarnaast is verse koffie ook een pré. Koffie verliest snel zijn smaak en dit is zonde. Koop dus koffie van een lokale brander en kijk naar de branddatum. De koffie is 1 – 6 weken na branding het lekkerst.

3. Gebruik grof gemalen koffie

Fijn gemalen koffie gebruik je voor espresso, maar dit is niet lekker voor cold brew. De koffie wordt dan over-geëxtraheerd en dit resulteert in onaangename smaken. Maal je koffie zo grof mogelijk, zo kunnen alle positieve aroma’s rustig worden geëxtraheerd.