Welke koffie bevat de meeste cafeïne?

Kies jij ook altijd een espresso om even lekker wakker te worden, of ga je voor een vers gemalen filterkoffie? Weet jij welke koffie de meeste cafeïne bevat en wat cafeïne nou eigenlijk is?

Wat is cafeïne?

Cafeïne (C8H10N4O2) behoort tot de groep natuurlijke stikstofhoudende organische stoffen, ook wel alkaloïden genoemd. De meeste stoffen die tot deze groep behoren zijn een stimulans. Cafeïne is een stof die oorspronkelijk in bepaalde delen van planten (bladeren en bessen) voorkomt en dient als verdedigingsmechanisme tegen insecten. Zo voorkomt de plant dat deze niet door ziektes wordt aangetast. Cafeïne komt niet alleen in koffie voor, maar ook in thee, matcha (is ook een thee, maar wordt vaak als melkdrank besteld), colanoten en cacaobonen.

Bestaat cafeïne-vrije koffie?

Er zijn verschillende methoden om de cafeïne uit de koffiebonen te extraheren. Het is helaas niet mogelijk een cafeïne-vrije koffieplant te kweken, koffiebonen bevatten altijd cafeïne. Er wordt veel gedacht dat cafeïne-vrije koffie een vervangend product is, maar ook cafeïne-vrije koffie is echte koffie en kan ontzettend lekker zijn. Wanneer cafeïne op de juiste manier wordt onttrokken, blijft de smaak van de boon intact.

De Zwitserse watermethode is één van de meest gebruikte methoden. Tijdens de Zwitserse watermethode worden groene bonen geweekt in heet water, totdat het cafeïne gehalte in de bonen is verminderd tot maximaal 0,1%. De bonen worden dan uit het water gehaald en het water wordt door een koolstoffilter gedrukt. Hierdoor blijft de cafeïne achter en gaan de overige stoffen met het water mee. Het water kan nu nog een keer gebruikt worden.

De eerste keer dat het water gebruikt wordt, worden ook smaakstoffen onttrokken. Wanneer het water voor de tweede keer gebruikt wordt, is deze al verzadigd met smaakstoffen en neemt het water niet nog meer smaakstoffen op. Zo blijft de smaak van de bonen intact.

Welke koffie bevat de meeste cafeïne?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komt cafeïne vrij door de toevoeging van water. Er wordt veel gedacht dat de bitterheid van een koffie gelijkstaat aan de hoeveelheid cafeïne. Dit is maar deels waar. Cafeïne is erg bitter van zichzelf, maar als een espresso erg bitter is ligt dit niet altijd aan de hoeveelheid cafeïne.

Een espresso wordt in verhouding met veel koffie en weinig water onder hoge druk gezet. Er komt in een espresso dus niet heel veel cafeïne vrij. Een filterkoffie daarentegen wordt gezet met veel water en is lang in contact met water. Een gemiddeld kopje van 125 ml filterkoffie bevat ongeveer 85 milligram en een espresso van ongeveer 30 ml bevat 39 milligram.

De bitterheid van een koffie heeft dus niet altijd te maken met een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Ook de branding, extractie en zetmethode hebben veel invloed op de smaak. Ook cafeïne-vrije koffie kan dus erg bitter smaken.

Hoe maak je koffie minder bitter?

Door je espressobonen of filterkoffiebonen op de juiste manier af te stellen kun je een mooie balans creëeren tussen de zuren en bitters. Tijdens onze barista workshops leren we je alles over het afstellen van je bonenmaler en espressomachine. Zo kun je altijd het uiterste uit je bonen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *