5 tips voor het bewaren van koffie
Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren? Gebruik onze 5 tips voor het bewaren van koffie om zo lang mogelijk te kunnen genieten van verse koffie. Want verse koffie is heel belangrijk als je graag specialty koffie drinkt. De geur en smaak van de bonen verandert ontzettend snel wanneer je de zak opent waar ze in zitten. Daarom wordt ook vaak geadviseerd om kleine zakjes koffie te kopen. Maar een grotere zak koffie kopen is ook om verschillende redenen handig. Hoe kun je die koffie dan zo lang mogelijk lekker en vers houden? Je leest het hier!
Koffie bewaren in het kort
Onze 5 tips voor het bewaren van koffie
Gebrande koffie heeft vier vijanden: vocht, licht, zuurstof en temperatuurschommelingen. Daarnaast kunnen sterke geuren uit de omgeving ook de smaak en kwaliteit van de koffiebonen aantasten. Met onze 5 tips voor het bewaren van koffie, houdt je je koffiebonen het langst vers. De smaak van de bonen zal altijd wat veranderen naarmate je de zak langer open hebt. Maar met onze tips blijven jouw koffiebonen extra lang lekker.
1. Donkere plek
Zorg ervoor dat je de koffie op een donkere plek bewaart, op kamertemperatuur. Het liefst nog net wat koeler dan dat. De perfecte temperatuur om koffie bij te bewaren, is tussen de 10 en 20 graden. Wanneer je de bonen wilt gaan gebruiken is het belangrijk deze eerst op dezelfde temperatuur te laten komen als de plek waar je de koffie gaat malen. Hierdoor beperk je condensvorming op de boon.
2. Kleine hoeveelheden
Gooi niet de hele zak bonen in één keer in de koffiemolen. De houder van de maler is doorzichtig en laat daardoor veel licht door, wat slecht is voor de bonen. UV-straling breekt aroma’s af, waardoor de kwaliteit heel snel achteruit gaat.
3. Afsluiten met een klip
Zorg ervoor dat de overige bonen in de zak goed afgesloten zijn. Dit doe je door de geopende kant dicht te rollen en vast te zetten met bijvoorbeeld een keuken afsluitclip, knijper of een stuk plakband. Hierdoor blijft zuurstof buiten de zak. Waarom er dan gaatjes in iedere koffiezak zitten, vraag je je af? Dat is een ventieltje dat lucht uit de koffiezak naar buiten laat en de zuurstof buiten de zak laat. Dit is nodig omdat de koffiebonen na het branden in een ontgassingsproces zitten. Als de gassen die hierbij vrijkomen, niet weg kunnen, ontploft de zak simpelweg.
4. Maal nooit voor
Drukke dag voor de boeg? Proberen geen tijd te winnen met het voormalen van je bonen. Op deze manier verliest de boon in zeer korte tijd zijn smaak en kan de extractie erg muf gaan smaken. Zorg er ten alle tijden voor dat de koffie die je in je filter stopt direct uit de maler komt. Zo blijft de koffie het langst vers.
5. Vacuüm potten
Tip: er zijn verschillende vacuüm potten te koop die zowel licht, lucht en vocht buiten de pot houden én de temperatuur gelijk houden. Zeker het proberen waard!
THT van koffiebonen
Koffiebonen hebben geen wettelijke houdbaarheidsdatum. De data die op verpakkingen staan, zijn richtlijnen van de brander. Dit hoeft dus niet altijd te betekenen dat de bonen na deze datum niet meer te gebruiken zijn. Het is belangrijk dat je zelf altijd blijft ruiken en proeven. Oude koffie gaat muf en zuur smaken. Gelukkig word je hier niet ziek van, maar lekker is het ook niet. Om het voor jezelf gemakkelijk te maken, kun je de volgende vuistregel hanteren: bestel nooit meer koffie dan je in een maand op kunt maken.
Wat te doen met oude koffie?
Heb je een elektrische bonenmolen thuis en kun je de maalschijven zelf instellen? Dan zou je ook met oude koffiebonen een lekkere espresso kunnen zetten. Smaakt je espresso erg zuur? Zet de maalschijven dan wat fijner. Smaakt hij juist bitter? Zet de maalschijven dan wat groffer. Heb je oude koffie maar wil je deze niet gebruiken? Je hoeft oude koffiebonen niet weg te gooien! Gebruik ze bijvoorbeeld in een lekker receptje, zoals een espresso bananencake of tiramisu!