|

5 tips voor het bewaren van koffie

Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren? Met onze 5 tips voor het bewaren van koffie drink je zo lang mogelijk verse koffie, want verse koffie is zo belangrijk als je graag specialty koffie drinkt. De geur en smaak van de bonen verandert ontzettend snel wanneer je de zak koffie opent. Daarom wordt er ook vaak geadviseerd om kleine zakjes te kopen. Maarja, tien keer in de week naar de koffiebar voor je favoriete bonen is ook een beetje overdreven. Hoe kun je koffie dan zo lang mogelijk vers en lekker houden? Belangrijk om te weten is dat gebrande koffie vier vijanden kent, namelijk: 

  • vocht; 
  • licht;
  • zuurstof; 
  • temperatuur. 

Daarnaast kunnen sterke geuren uit de omgeving ook de smaak en kwaliteit van de koffiebonen sterk verminderen.

Onze 5 tips voor het bewaren van koffie

Met onze 5 tips voor het bewaren van koffie, houdt je je koffiebonen het langst vers. Tuurlijk zal de smaak van de bonen veranderen naarmate je de zak langer open hebt. Maar, de koffie zal in ieder geval niet gaan smaken als de voorgemalen filterkoffie van de buurman. 

1. Donkere plek

Zorg ervoor dat de koffie die je net binnen hebt gekregen op een donkere plek op kamertemperatuur staat, het liefst nog net een stukje koeler. De perfecte temperatuur voor koffie is tussen de 10 en 20 graden. Wanneer je de bonen wilt gaan gebruiken is het belangrijk deze eerst op dezelfde temperatuur te laten komen als de plek waar je de koffie gaat malen. Hierdoor beperk je de condensvorming op de boon. 

2. Kleine hoeveelheden

De grootste vijand van koffie is zuurstof. Wanneer de zak wordt geopend versnelt het proces van veroudering. Doe dus nooit te veel bonen in je maler. Wanneer de koffiebonen te lang worden blootgesteld aan zuurstof worden de bonen ranzig. Al die heerlijke aroma’s die de boon kenmerken zullen worden afgebroken. Je premium bakje koffie zal snel hetzelfde smaken als slootwater.

3. Afsluiten met een klip

Doe je niet alle bonen uit de zak in de maler? Zorg er dan voor dat de overige bonen in de zak goed afgesloten worden. Dit doe je door de geopende kant dicht te rollen en vast te zetten met bijvoorbeeld een knijper of een stuk plakband. Hierdoor blijft zuurstof buiten de zak.

4. Maal nooit voor

Drukke dag voor de boeg? Ga dan zeker geen tijd proberen te winnen met het voormalen van je bonen. Op deze manier verliest de boon in zeer korte tijd zijn smaak en kan het erg muf gaan smaken. Zorg er ten alle tijden voor dat de koffie die je in je filter stopt direct uit de maler komt. Zo blijft de koffie het langst vers.

5. Geen drukke dag, gebruik minder koffie

Niet zo’n drukke dag voor de boeg? Vul dan niet je hele maler met een kilo bonen. De houder van de maler is doorzichtig en laat daardoor veel licht door. Dit is ook een grote vijand van de boon. UV breekt aroma’s af, hierdoor vermindert de smaak.

Er zijn ook verschillende vacuüm potten te koop, deze houden zowel lucht, licht, vocht en temperatuur buiten. 

THT van koffiebonen

Gek genoeg hebben koffiebonen niet een wettelijke einddatum. De data die op de verpakking staan zijn richtlijnen van de brander. Dit hoeft dus niet altijd te kloppen. Het is belangrijk dat je zelf altijd blijft ruiken en proeven. Oude koffie gaat muf en zuur smaken. Gelukkig word je hier niet ziek van, maar lekker is het ook niet.
Om het voor jezelf gemakkelijk te maken; bestel nooit meer koffie dan je in een maand op kunt maken.

Wat te doen met oude koffie?

Heb je een elektrische maler thuis en kun je de maalschijven zelf instellen? Dan zou je in principe ook oude koffie lekker kunnen krijgen. Is je koffie erg zuur? Zet de maalschijven dan wat fijner. Is je koffie erg bitter? Zet de maalschijven dan wat groffer. 
Houd je gewoon niet van oude koffie? Je hoeft de oude koffiebonen niet weg te gooien, gebruik ze bijvoorbeeld in verschillende recepten, zoals espresso bananencake of tiramisu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties