Brownie met karamel en chocolade ganache

Plakkerige brownie met karamel en romige chocolade ganache, wat wil je nog meer? Dit dessert heb je in een handomdraai gemaakt (ondanks de vele stappen) en is zelfs een paar dagen later nog even lekker. In dit recept gebruiken we walnoten in de karamel, maar deze kun je natuurlijk ook vervangen voor een andere noot (of geen noot) naar keuze. En nog een extra tip: sprinkel nog wat extra zeezout over de ganache. Dit geeft de chocola een nóg intensere smaak.

Heb je onze andere bakrecepten al eens bekeken? We voegen elke week een nieuw recept toe!


Brownie met karamel en chocolade ganache recept

  • Beslagkommen
  • Mixer
  • Steelpannen
  • Bakblik (wij gebruiken een blik van 26 x 16 cm)
  • Spatel
  • Oven

Brownie

  • 200 gram pure chocolade (wij gebruiken pure chocolade met 70% cacao)
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 25 gram cacaopoeder
  • 45 gram amandelmeel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel koffiepoeder

Karamel

  • 100 gram kristalsuiker
  • 160 ml slagroom
  • 10 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram walnoten

Chocolade ganache

  • 150 gram pure chocolade
  • 125 ml slagroom
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
  2. Smelt de chocola samen met de boter in een steelpannetje op laag vuur. Voeg hier wanneer alles bijna gesmolten is de vanille extract aan toe en zet het vuur uit. Roer af en toe door, zodat het een mooi egaal mengsel wordt.
  3. Klop in een beslagkom de eieren samen met de suiker luchtig. Giet hier het chocolade mengsel bij (let op, de chocola mag niet heet zijn, dan stollen de eieren) en blijf kloppen.
  4. Zet een zeef op de beslagkom en zeef het amandelmeel, cacao- en koffiepoeder en snufje zout.
  5. Giet het brownie beslag in een ingevette en met bakpapier beklede bakblik.
  6. Schuif de brownie voor 20 – 30 minuten in de oven. Wanneer je met je vinger op de brownie drukt, moet hij stevig aanvoelen.
  7. Karamel: Smelt de helft van de suiker op laag vuur in een steelpannetje, wanneer alle suiker is opgelost gooi je de rest van de suiker in de pan. Ga niet roeren met een lepel, maar beweeg de pan af en toe om de suiker te verdelen. Als de suiker een bruine kleur heeft gekregen voeg je de lauwwarme(!) slagroom toe (verwarm de slagroom even kort in een ander steelpannetje of magnetron, anders is het verschil in temperatuur te groot). Nu kun je roeren met een lepel, laat even koelen en voeg vervolgens het klontje boter toe aan de karamel. Roer nog even kort door en zet het vuur uit.
  8. Hak de walnoten grof en voeg deze toe aan de karamel.
  9. Chocolade ganache: Verwarm de slagroom in een steelpan tot kookpunt, giet de slagroom over de stukken pure chocola en laat de chocola smelten. Roer met een lepel totdat het mengsel goed is gemengd en het begint in te dikken.
  10. Wanneer de brownie is afgekoeld kun je gaan opbouwen. Verdeel de karamel over de brownie en vervolgens de ganache. Verdeel nog wat gehakte walnoten over de bovenkant en laat de brownie met karamel en chocolade ganache opstijven in de koelkast.
  11. Je kunt de brownie na ongeveer een halfuur in stukken snijden en serveren. Bon appétit!