Dit is waarom mensen cafeïnevrije koffie drinken

Cafeïnevrije koffie, decaf, decafe, iedereen kent het, maar weinig mensen weten dat het eigenlijk niet bestaat. Cafeïnevrij is namelijk een term die gebruikt mag worden voor koffie en thee met een cafeïnegehalte van ≤ 1% (Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen, 1992, art. 11a, lid 21). De term cafeïne-arm geeft beter aan wat er in je kopje zit. Maar waarom drinken mensen “cafeïnevrije” koffie? Dat lees je in deze blog. 

Waarom cafeïnevrije koffie in het kort:

  • Cafeïne heeft een stimulerende werking.
  • Geheel cafeïne vrije koffie bestaat niet!

Waarom drinken mensen cafeïnevrije koffie?

Cafeïne is een stof met een stimulerende werking. Ga maar na: je hebt vast weleens horen zeggen dat iemand wel een sterk bakkie kon gebruiken om lekker wakker te worden. Bij sommige mensen zorgt cafeïne voor een rusteloos of opgejaagd gevoel. Dan kan cafeïne-arme koffie een goed alternatief zijn. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen niet te veel cafeïne binnenkrijgen. Voor hen kan cafeïne-arme koffie ook uitkomst bieden.

Smaakt cafeïnevrije koffie anders dan gewone koffie?

Als je cafeïnevrije koffie drinkt omdat je niet van de bittere smaak houdt, kun je teleurgesteld raken. Hoewel de bitters in koffie uit cafeïne komen, hebben ook het verwerkingsproces, de branding en maling van de boon en de zetmethode invloed op de smaak van jouw koffie. Daarom kan het dus heel goed zijn dat cafeïnevrije koffie alsnog erg bitter smaakt. Dit kun je oplossen door je espresso- of filterbonen anders af te stellen. Daar lees je meer over in onze blogs over zure en bittere espresso. Je kunt ook een barista workshop thuis boeken waarbij we je leren hoe je jouw bonenmolen en espressomachine goed afstelt. 

Is cafeïnevrije koffie beter?

De stof cafeïne heeft een stimulerende werking op het orthosympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij de actieve stand van het lichaam. Cafeïne versterkt alertheid en zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en daarmee ook de bloeddruk. Dat cafeïnehoudende dranken een verstorend effect hebben op je nachtrust, is al langer bekend (Drake et al. 2013)2. De ene persoon heeft hier bewuster last van dan de andere. Maar voor bijvoorbeeld mensen met hartproblemen of zwangere vrouwen is het medisch noodzakelijk om cafeïne-inname te beperken. Voor gezonde volwassenen wordt door het voedingscentrum een grens van 5 koppen koffie per dag gehanteerd, naast 3 koppen thee en verder geen producten met een hoog cafeïnegehalte3.
Wil je zelf koffie cafeïnevrij maken met bonen die je al in huis hebt? Lees hoe cafeïnevrije koffie wordt gemaakt en hoe je zelf koffie cafeïnevrij maakt.


  1.  Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen. (1992, 10 december). Geraadpleegd van https://wetten.overheid.nl/BWBR0005758/2023-01-01  ↩︎
  2. Drake, C. L., Roehrs, T., Shambroom, J. R., & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 09(11), 1195–1200. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170 ↩︎
  3. Voedingscentrum. (z.d.). Koffie. Geraadpleegd op 1 december 2023, van
    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx ↩︎