Wat is het verschil tussen espresso en koffie?

Espresso, zwarte koffie, ‘gewone’ koffie, ben jij de draad al kwijt? Wij helpen je op weg! In deze blog lees je wat het verschil is tussen een espresso en een koffie. Ben je benieuwd naar meer koffiesoorten? In onze kennisbank vind je nog veel meer blogs waarin we je uitleggen wat het verschil is tussen deze soorten.

Wat is het verschil tussen espresso en koffie?

Het verschil espresso vs. koffie in het kort:

  • espresso en koffie worden met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie gezet
  • espresso is de basis van koffie

Wat is een espresso?

Espresso is de basis van iedere andere koffie. Het is de extractie van de koffieboon en bestaat uit drie lagen. Deze drie lagen kun je goed zien als je een espresso shot in een glas laat lopen, maar je kunt ze ook proeven! In onze barista workshops leren wij je hoe je dit doet. Een espresso is opgebouwd uit zuren, bitters en suikers. Voor de perfecte espresso zijn deze lagen in balans en proef je ze niet afzonderlijk. De balans van een espresso hangt voor een groot deel af van de verhouding tussen gemalen koffie en water. Als je een ristretto of lungo zet, ga je deze verhouding veranderen. Een ristretto is een espresso, maar dan met een kortere doorloop van water. Een lungo is het tegenovergestelde: een espresso waarbij je het water langer laat doorlopen. In onze blog wat is een ristretto en wat is een lungo vind je een uitgebreide uitleg over deze koffiesoorten en wat de verandering van de ratio voor de smaak van de dranken doet.

Wat is een koffie?

Koffie, zwarte koffie, bakkie, ‘gewone’ koffie; we bedoelen er allemaal hetzelfde mee. Voor een koffie maak je op een andere manier gebruik van de verhouding tussen koffie en water. Je voegt namelijk heet water toe aan een gezette espresso. In tegenstelling tot een ristretto of lungo verander je dus niets aan hoelang er water door de gemalen koffie heen loopt, maar leng je een espresso aan met water. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de espresso minder sterk naar voren komen. Je verdunt dus eigenlijk gewoon een espresso en noemen we ook wel een americano. Misschien leg je de link met de koffie die vroeger werd gezet met een snelfilter koffiezetapparaat, maar dat is wat anders dan specialty coffee, waar wij het altijd over hebben. In onze blog over filterkoffie vertellen we je het verschil tussen deze manieren van koffie zetten.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Het verschil tussen espresso en koffie

Het grote verschil tussen een espresso en een koffie is dat een koffie wordt aangelengd met water. Een espresso drink je ‘gewoon zo’ en door een koffie kan nog melk of suiker toegevoegd worden. Een espresso heeft intense smaken en een koffie bevat dezelfde smaken, maar dan afgezwakt. Doordat koffie een aangelengde espresso is, is deze dus ook groter van formaat.