Waarom smaakt mijn espresso zuur?

Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede espressomachine, wil je ook iedere dag een goede espresso kunnen drinken. Maar helaas moet je nog een aantal stappen ondernemen, voordat jouw favoriete koffieboon als een perfecte espresso uit de machine loopt. Wanneer bonen uit de zak komen gaan ze in smaak achteruit. Maar, door de koffiemolen en espressomachine juist af te stellen kun je altijd de optimale smaak uit koffiebonen halen. Koffie hoort niet zuur of bitter te zijn, er moet juist een mooie balans in zitten, dit wordt ook wel de ‘sweetspot’ genoemd. Wij vertellen je hier hoe je eenvoudig van de zure smaak in je koffie afkomt.

Een zure espresso in het kort:

  • Zuren en oliën worden door het water als eerste uit de gemalen koffie onttrokken.
  • Zuur is lastig te onderscheiden van bitter. Door veel te proeven leer je deze twee smaken te onderscheiden van elkaar.

Hoe herken je zure en bittere smaken?

Soms zijn zure en bittere smaken moeilijk van elkaar te onderscheiden, ze lagen namelijk (al zou je het niet zeggen) erg dicht bij elkaar. Toch kun je de twee goed van elkaar onderscheiden als je weet waar op moet letten. Als je aan zuur denkt, dan denk je vast aan en citroen, of zure mat. Bij een zure smaak ga je veel speeksel produceren, je merkt het misschien al wanneer je aan een citroen of zure mat denkt. Zuur proef je aan de zijkanten achterop je tong.

Een bittere smaak is voor ieder anders. Het ligt er net aan hoe goed je kunt proeven. Bij koffie kun je een bittere smaak vooral herkennen aan een lange sterke afdronk. Bitter proef je achterop je tong.

Hoe smaakt de perfecte espresso?

Koffiebonen bestaan uit vetten, zuren, suikers en plantenextracten. De perfecte espresso loopt in een mooie, constante straal (bijna karamel) door het filterbakje heen. Dit betekent dat het water de tijd heeft om alle smaken uit de gemalen koffie te onttrekken en een goede balans tussen de zuren en bitters in jouw kopje belanden.

Wanneer het water begint te lopen, duurt het even voordat er ook daadwerkelijk een espresso in jouw kopje beland. Water moet namelijk bij de juiste tegendruk moeite doen om door de koffiemassa heen te komen (+/- 9 bar). Als eerst worden de zuren uit de koffie onttrokken, dit komt doordat de vetten en zuren als eerste vrijkomen. Hierna komen de suikers vrij en als laatst de plantenextracten, deze bevatten de bittere smaken en cafeïne.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Oorzaken zure koffie

Dat je koffie zuur uit de espressomachine loopt, kan verschillende oorzaken hebben. De espresso kan bijvoorbeeld te snel doorlopen, waardoor onderextractie ontstaat. Maar het kan bijvoorbeeld ook aan de temperatuur van het water liggen. Wij leggen je uit wat je kunt doen om een zure espresso te voorkomen.

1. Onderextractie

Onderextractie ontstaat doordat het water geen moeite hoeft te doen om door de koffiemassa te lopen. De druk loopt niet hoog genoeg op, waardoor je binnen enkele seconden een espresso hebt gezet. Dit is natuurlijk lekker snel, maar niet zo fijn voor de smaak. Wanneer water geen tijd heeft om alle smaken te onttrekken, neemt het alleen de eerste smaken op, namelijk de vetten en zuren. Je kunt dit eenvoudig oplossen door te kijken of er wel genoeg maling in je filterdrager zit. Bij te weinig maling, kan water te makkelijk langs de koffie lopen. Voeg net zoveel gemalen koffie aan je filterdrager toe, totdat de tamper even hoog staat als de bovenkant van je filter (+/- 16-20 gram). Ligt het niet aan de hoeveelheid? Maal de espressobonen dan eens iets fijner en kijk of het water nu langzamer langs de koffie loopt.

2. Temperatuur van het water is te laag

Bij een te lage temperatuur van het water kan het water niet genoeg bittere smaken uit de bonen onttrekken. Hierdoor kunnen de zure aroma’s niet uitgebalanceerd worden. Stel je espressomachine dus af op de juiste water temperatuur. Kijk naar de branding van de koffiebonen. Zijn ze heel licht gebrand? Dan kun je de temperatuur iets hoger afstellen (+/- 95 graden). Zijn de bonen heel donker gebrand? Stel de temperatuur dan iets lager af (+/- 90 graden).

3. Verkeerde timing

Als een espresso te kort doorloopt heeft het water alleen nog de zure aroma’s uit de boon onttrokken. Probeer een mooie balans te vinden. Laat de espresso iets langer dorlopen en proef de espresso weer. Je zult merken dat de espresso een stuk zoeter begint te smaken.

Heb je vragen?

Zie je nu al helemaal de bomen door het bos niet meer? Tijdens onze barista workshop thuis leren we je verschillende koffiebonen in no-time af te stellen. We snappen hoe belangrijk een goede koffie in de ochtend is en hier helpen we je graag bij!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *