Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Een kort antwoord op de vraag ‘Wat is een cappuccino?’, is een espresso met melk en melkschuim. De perfecte cappuccino heeft zijdezacht melkschuim, precies de juiste verhouding tussen espresso en melk en wordt geserveerd in een opgewarmd cappuccino kopje. Het cappuccino kopje van LeRine Home is speciaal ontworpen om de perfecte cappuccino uit te drinken. Het keramieken kopje warmt gemakkelijk op en houdt de warmte goed vast, zodat jouw cappuccino niet te veel afkoelt. De bolling in de bodem van het kopje zorgt ervoor dat de espresso intact blijft zodat je een mooie crema bovenop krijgt. Hier kun je moeiteloos het melkschuim doorheen schenken om een goede basis te creëren voor de perfecte cappuccino.

Hoe maak je de perfecte cappuccino?

De perfecte cappuccino in het kort

  • De perfecte cappuccino bestaat uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel warme melk en 1/3 deel melkschuim
  • Een goed begin is het halve werk, dus zorg voor goede koffiebonen!

De lekkerste bonen voor een cappuccino

Iedere soort koffie begint bij een espresso. Om de perfecte espresso te zetten, heb je een goede espressomachine nodig en de juiste koffiebonen. Onze Guatemala boon gaat goed samen met gestoomde melk. De smaken van melkchocolade, hazelnoot en karamel uit de boon komen naar boven in een perfecte cappuccino. 

Verhoudingen voor de perfecte cappuccino 

De perfecte cappuccino bestaat uit ⅓ deel espresso, ⅓ deel gestoomde melk en ⅓ deel melkschuim. Een andere koffiesoort waar gestoomde melk in wordt gebruikt, is een flat white. Dit is het verschil tussen een cappuccino en een flat white. 

Welke melk voor de perfecte cappuccino?

Voor een ‘gewone’ cappuccino gebruik je het liefst volle, verse koemelk. Deze melk is gepasteuriseerd in plaats van gesteriliseerd (houdbare melk). Bij houdbare melk is veel van de eiwitstructuur verloren gegaan waardoor de melk wat anders smaakt en een andere samenstelling heeft dan verse melk. Verse melk kun je mooier opschuimen, maar vooral de smaak is de ‘game changer’ en daarom gebruiken de meeste barista’s deze baristamelk. De perfecte cappuccino heeft als kers op de taart een mooi latte art figuur. Leer hoe je latte art maakt en ga zelf aan de slag!

Tegenwoordig zijn er ook verschillende plantaardige vervangers voor melk in de winkel te vinden. Dit zijn alternatieven voor als je om wat voor reden dan ook liever geen koemelk drinkt of toe bent aan afwisseling. Met plantaardige ‘melk’ kun je ook zeker een perfecte cappuccino maken, maar het opschuimen werkt hiermee iets anders. Plantaardige melk warmt minder geleidelijk op, waardoor de piek in de temperatuur ineens bereikt is. Je wil deze piek net voor zijn omdat de melk anders oververhit raakt en de smaak niet meer lekker is.

Wat is microschuim en waarom heb je het nodig?

Voor de perfecte cappuccino kun je het beste microschuim gebruiken. Dit is melkschuim dat uit allemaal minuscule belletjes bestaat. Grote bellen maken geen mooi melkschuim dat bovendien niet lekker drinkt. Met microschuim kun je veel beter schenken en een perfecte cappuccino maken.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


De perfecte cappuccino zelf maken

Wil je zelf de perfecte cappuccino maken? Volg de onderstaande stappen om meteen aan de slag te gaan. Of boek een latte art workshop om tips en tricks van onze barista’s te krijgen!

Wat heb je nodig?

  • Schenk de melk in het kannetje tot de bolling van de tuit.
  • Zet het stoompijpje aan zonder de kan eronder te zetten, zodat je geen oud water in de melk krijgt.
  • Met de stoompijp recht naar voren of naar de zijkant gericht, plaats je de melkkan eronder zodat de gaatjes van de stoompijp net onder het melkoppervlak zitten. Houd het kannetje aan het handvat vast.
  • Houd het kannetje iets scheef zodat de stoom zometeen een kolk in de melk blaast. Zet de stoompijp aan en beweeg de kan iets naar beneden. Doordat je lucht in de melk laat, ontstaat er schuim. Daarbij hoor je een soort sissend geluid.
  • Blijf de melk stretchen (lucht toevoegen) tot de temperatuur van de melk handwarmte bereikt. Dit kun je voelen door één hand onder de kan te plaatsen. Als het niet lukt om een kolk in de melk te krijgen, kun je proberen de kan in een andere hoek te houden.
  • Beweeg de kan dan weer iets naar boven, zodat de gaatjes van de stoompijp onder het melkoppervlak komen om de melk alleen nog te verwarmen.
  • De melk is klaar wanneer de onderkant van de kan heet aanvoelt. Gebruik je een thermometer? Laat de melk dan niet heter dan 65 graden worden.
  • Zet de kan één keer hard neer, zodat grote bellen verdwijnen. Wals de melk vervolgens goed zodat de melk en het melkschuim goed mengen.
  • Wals de espresso in het kopje ook voordat je de gestoomde melk gaat schenken.
  • Schenk de melk in de espresso en maak cirkelbewegingen om een canvas te maken. Als het oppervlak van de cappuccino bijna bij de rand is, ga je met de tuit van de kan dicht naar de koffie toe om een mooi latte art figuur te maken. Lukt dit je niet zelf? Dan is een latte art workshop, waarin wij je de fijne kneepjes van het vak leren, misschien iets voor jou!