Wat is een cappuccino?

De cappuccino, wie kent hem niet? Het is een van de populairste koffiedranken in cafés, lunchrooms en ontbijtbarretjes. Veel mensen weten wel dat het iets te maken heeft met melk, maar kunnen niet vertellen wat er precies in gaat. De ene keer krijg je ‘m met een dubbel shot geserveerd, de andere keer met een dikke laag schuim. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een eigen recept voor de perfecte cappuccino. Maar hoe zit het nou met het origineel en hoe kun je thuis zelf cappuccino maken?

Koffie met melk?

Een cappuccino is een espresso met melk en melkschuim. De standaard cappuccino bestaat uit een enkele espresso met gelijke delen warme melk en melkschuim. In Italië wordt deze drank geserveerd in een kopje van ongeveer 150 ml. Wij drinken onze cappuccino het liefst uit een verwarmd kopje zonder oortjes, met een bolling in de bodem die de cremalaag intact houdt. Hier kun je gemakkelijk de opgeschuimde melk doorheen schenken en mooie latte art maken. Dat is wat ons betreft de perfecte cappuccino: uit een LeRine cappuccino kopje, volgens origineel recept, mét eigen latte art. Wil je leren hoe je zelf latte art kunt maken? Bekijk dan onze latte art workshops!

Waar komt de cappuccino vandaan?

Er gaan verschillende verhalen over waar de populaire koffiedrank vandaan komt. De mythe gaat dat de cappuccino is afgeleid van de kapucijner monniken (Kapuziner). De cappuccino zou ontstaan zijn in Wenen in de 19e eeuw. Vroeger bestond de cappuccino uit een kleine hoeveelheid koffie met een laagje melk. Zo ontstond de lichtbruine kleur, wat deed denken aan de mantel van de kapucijner monniken.

Melk opschuimen en latte art

Goed opgeschuimde of gestoomde melk is een voorwaarde voor een lekkere cappuccino. Maar hoe doe je dit precies? Wij schuimen de melk op met het stoompijpje dat aan de espressomachine zit. Hiermee heb je veel controle over de consistentie die het melkschuim gaat krijgen. Als je latte art wilt gaan schenken, is het belangrijk om microschuim te gebruiken. Dit is melkschuim met minuscule belletjes die samen een mooi egaal schuim vormen. Opgeschuimde melk met grote bellen is niet bruikbaar om figuurtjes mee te schenken. Zo maak je latte art!

Cappuccino zelf maken

Hoe de perfecte cappuccino smaakt, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Maar wij geven je het recept van de cappuccino die wij het liefst drinken en het dichts bij het origineel ligt. De basis is in ieder geval een perfecte espresso. Benieuwd hoe je die zelf maakt? Dit zijn 10 tips voor een perfecte espresso!

Wat heb je nodig?

  • 35 ml espresso
  • 65 ml volle melk (of plantaardige baristamelk)
  • Cappuccino kopje
  • Zet de espresso met jouw machine met bonen naar keuze.
  • Schuim de melk op. Maak mooie lobbige melk, hiermee kun je ook goed latte art maken.
  • Giet de melk met een draaiende beweging bij de espresso en eindig met het romige melkschuim.
  • Tip! Leer van onze professionele barista hoe jij jouw cappuccino kunt afmaken met mooie latte art in een van onze workshops!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *