Wat is het verschil tussen cappuccino en flat white?

Blijf jij altijd bij je veilige koffiekeuze omdat je geen idee hebt wat al die andere namen betekenen? We got you! Naast de verschillende termen, lijken koffiesoorten soms ook veel op elkaar. Dat is zeker het geval bij de cappuccino en flat white. Als je deze drankjes in een kopje schenkt, zie je aan de buitenkant geen verschil. Maar dat is er wel degelijk! De smaak, maar ook het mondgevoel is erg verschillend. Wij vertellen je alles over het verschil tussen de twee.

Cappuccino die geschonken word

Het verschil cappuccino vs. flat white in het kort:

  • Cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, vloeibare melk en melkschuim
  • Flat white heeft geen dikke schuimkraag en geen espresso

Wat is een cappuccino?

Iedereen kent hem wel; de cappuccino. Deze koffiesoort is zo geliefd omdat het een lekker toegankelijk kopje koffie is. De cappuccino is namelijk niet te sterk, maar ook weer niet zo slap als een caffè latte of koffie verkeerd. Toch krijg je bijna overal een net andere cappuccino geserveerd met de ene keer meer melk dan de andere. De perfecte cappuccino bestaat uit drie gelijke delen hete melk, melkschuim en espresso. Een cappuccino zet je met een enkele espresso in een kopje van maximaal 170 milliliter. Deze vul je tot de rand van het kopje met hete melk en een centimeter melkschuim. Wanneer de melk en de koffie al goed gemengd zijn en je geen lepeltje hoeft te gebruiken, heb je helemaal een klapper van een cappuccino gezet. Het is namelijk de bedoeling om een cappuccino direct wanneer deze geserveerd wordt, te drinken.

Wat is een flat white?

Ook geen onbekende in de koffiewereld is de flat white. Deze koffiesoort is overgewaaid uit Australië en wint qua populariteit steeds meer terrein. De naam flat white doet misschien vermoeden dat de koffie alleen uit warme melk bestaat, maar dit is niet zo. Een flat white bevat zelfs meer koffie dan een cappuccino en heeft geen dikke schuimkraag. Een flat white wordt geserveerd in een koffie kopje (150 ml) waarin je eerst een dubbele espresso zet. Deze schenk je vervolgens af met warme melk en een dun laagje melkschuim. De melk die je gebruikt voor een flat white is ook zeer geschikt voor het schenken van latte art.


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Het verschil tussen een cappuccino en een flat white

Beide koffiesoorten maken gebruik van opgeschuimde melk en espresso, maar het grote verschil zit in de verhoudingen van espresso en melk. Een flat white maak je met een dubbele espresso en voor een cappuccino gebruik je een enkele. In verhouding zit er in een flat white dus meer espresso dan in een cappuccino. Een flat white heeft dan weer een stuk minder melkschuim dan een cappuccino, waar je juist een dikke schuimlaag in je kopje wilt zien. Beide koffies lenen zich goed voor het creëren van latte art. Wil je leren hoe je voor melk moet opschuimen voor een cappuccino en voor een flat white? Of wil jij ook een zwaantje of tulp in je koffie kunnen schenken? Boek dan een workshop bij ons en dan leren wij jou alle fijne kneepjes van het vak!

Durf je jouw vertrouwde cappuccino de volgende keer in te ruilen voor een flat white? Laat ons weten welke van de twee koffies jouw favoriet is!


De tekst gaat verder onder deze advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *