Hoe maak je een lekkere matcha latte?

Je hebt vast weleens van de hype, matcha latte, gehoord. Bijna elke koffiebar serveert de drank en is vooral populair in de randstad. Naast dat de drank er bijzonder mooi uitziet met de felle groene kleur, is de latte ook nog eens heel gezond. Mits je niet te veel zoetstoffen toevoegt natuurlijk. Zelf moet ik eerlijk bekennen dat ik een hele tijd heb moeten wennen aan de smaak van matcha. Ik vond de smaak vooral vlak en bitter. Ik heb onlangs met veel verschillende melksoorten en matchapoeders geëxperimenteerd en heb eindelijk een recept gevonden dat ik zelf ook lekker vind. Heb je zelf nog nooit een matcha latte geprobeerd? Dan kan ik me voorstellen dat je wel even moet wennen aan de smaak. De smaak van matcha wordt ook wel omschreven als umami, een smaak die in de westerse wereld nu steeds bekender en populairder wordt.

Wat is matcha?

Matcha is een groene theesoort en wordt gemaakt van de bladeren van een plant uit Japan. De blaadjes worden gedroogd en verpulverd tot poeder. Doordat je niet de theeblaadjes in water kookt, maar poeder met water mengt krijg je een veel hoger gehalte aan goede voedingsstoffen binnen dan wanneer je normale thee getrokken van hele theeblaadjes drinkt.

Kan ik elke matcha gebruiken?

Matcha zit vol antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het bevat zelfs 10x zoveel antioxidanten dan normale groene thee. Dit geldt alleen niet voor elke matcha die je kunt kopen. Je moet goed kijken welke matcha je kiest. Er zijn helaas een heleboel slechte matchapoeders op de markt, omdat er veel vraag naar is. Wij gebruiken de matcha powder blend van Kiano. Deze bevat matcha afkomstig uit Japan.

Matcha latte

Totale bereidingstijd

5 min

Hoeveelheid

1 persoon

Matcha latte recept

 • Optioneel: matcha thee set
 • Kleine garde
 • Latte kopje of glas
 • Melk opstomer of steelpan met garde
 • Schenkkannetje
 • 5 gram pure matchapoeder (1 theelepel)
 • 2 theelepels heet water (van koken af, ongeveer 90 graden)
 • 1 theelepel honing/agave
 • 1 theelepel vanille extract
 • 150 milliliter barista amandelmelk
 1. Meng matchapoeder met het hete water, de vanille extract en de zoetstof met een garde of het matcha thee setje. Zorg ervoor dat alle klontjes weg zijn. Na het mengen moet het net zo vloeibaar zijn als een espresso. Is het nog te dik? Voeg dan wat extra water toe.
 2. Stoom de melk romig op en zorg ervoor dat je zo min mogelijk grote bellen in de melk stoomt. Microschuim zorgt ervoor dat je een lekkere zoete en romige smaak van de melk krijgt en een mooi latte art figuur in de latte kan schenken.
 3. Schenk de hete melk op het matchamengsel en vul het kopje tot de rand. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *