Madeleines met pistache en kardemom

Bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

24 stuks

Madeleines zijn een typische Franse lekkernij. Ze bestaan doorgaans uit bloem, eieren, suiker, boter bakpoeder en een smaakmaker. Best eenvoudig dus, maar de bereidingsmethode maakt het verschil. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. En, om dat mooie karakteristieke bolletje op de onderkant te krijgen, gebruik je verschillende temperaturen tijdens het bakken.

Om de standaard Madeleine een opfrisser te geven, hebben wij Madeleines met pistache en kardemom gemaakt. Pistache en kardemom is een heerlijke combinatie en past goed bij het citrus smaakje van de citroen zest. Heb je zin in een andere Franse lekkernij? Probeer dan eens ons recept voor de Tarte tatin!

Bereidingstijd

2 uur

Hoeveelheid

24 stuks

Madeleines zijn een typische Franse lekkernij. Ze bestaan doorgaans uit bloem, eieren, suiker, boter bakpoeder en een smaakmaker. Best eenvoudig dus, maar de bereidingsmethode maakt het verschil. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. En, om dat mooie karakteristieke bolletje op de onderkant te krijgen, gebruik je verschillende temperaturen tijdens het bakken. Om de standaard Madeleine een opfrisser te geven, hebben wij Madeleines met pistache en kardemom gemaakt. Pistache en kardemom is een heerlijke combinatie en past goed bij het citrus smaakje van de citroen zest.

Heb je zin in een andere Franse lekkernij? Probeer dan eens ons recept voor de Tarte tatin!

Madeleines bakken tips

Een Madeleine bestaat uit vrij eenvoudige ingrediënten. Er kan niet veel fout gaan zou je zeggen. Toch zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet het gewenste resultaat bereikt. Gelukkig hebben we hier een aantal tips voor:

  • Tijd
    Neem tijd voor je Madeleines. Het Madeleine beslag heeft rusttijd nodig tussen het mengen en het bakken nodig. Eigenlijk is krijg je de lekkerste Madeleines als je het beslag een nacht in de koelkast laat rusten, maar als je niet veel tijd hebt, geef de Madeleines dan minimaal een uur rusttijd in de koelkast.
  • Temperatuur
    Wanneer je ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben, kan het gaan schiften en is het lastig het beslag één geheel te maken. Laat je eieren dus op kamertemperatuur komen en de gesmolten boter afkoelen tot in ieder geval 45 graden.
  • Bloem
    Als Madeleines goed zijn gebakken, zijn ze een beetje krokant aan de buitenkant en heel zacht aan de binnenkant. Dit komt mede door de kwaliteit van het bloem. Als je tarwebloem gebruikt, zal je Madeleine niet zo luchtig worden. Patentbloem is van hogere kwaliteit, omdat deze beter glutenvormende eiwitten heeft. Kies je voor tarwebloem, dan moet je rekening houden met een ander resultaat.
    Daarnaast is het gezeefd bloem erg belangrijk. Zo voorkom je grote klonten en krijg je een zijdezacht beslag.

Madeleines met pistache en kardemom op een stapel

Madeleines met pistache en kardemom recept

Ingrediënten

  • 175 gram patentbloem
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram eieren (ongeveer 4 kleine eieren of 3 grote)
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel kardemom
  • Zest van een hele citroen
  • Toppings
  • 120 gram witte chocolade
  • 50 gram pistache kruimel

Benodigdheden

  • Madeleine vorm (24 stuks)
  • 2 beslagkommen
  • Garde
  • Oven
  • Spuitzak
  • 2 kookpannen (die op elkaar kunnen staan)

Instructies

  1. Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur. Wanneer de boter bijna helemaal gesmolten is, zet je het vuur uit en laat deze staan. De boter mag niet meer warm zijn als je deze met het beslag mengt.
  2. Als je eieren op kamer temperatuur zijn, meng je deze in een grote beslagkom met de kristalsuiker en het vanille extract. Klopt alles met een garde, totdat je een schuimlaagje ziet ontstaan. Zet de beslagkom aan de kant.
  3. Meng in een andere kom de patentbloem, bakpoeder en kardemom. Haal alles door een zeef en gooi de overgebleven klompjes bloem, bakpoeder en kardemom weg. Ga deze niet door de zeef heen drukken.
  4. Meng met een spatel het bloemmengsel met het eimengsel. Voeg de gesmolten boter aan het beslag toe en spatel alles nog eens goed door.
  5. Dek het beslag met een stukje plasticfolie af. Let op: druk het plasticfolie tegen het beslag aan, anders komt er een uitgedroogd laagje op. Laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht.
  7. Pak de Madeleine vorm erbij en vet alle schelpjes in met roomboter. Bestrooi met bloem en klop de vorm ondersteboven weer uit, zodat er geen grote hoeveelheden bloem in de vorm zitten. Je wil over het hele schelpje een dun laagje bloem zien zitten.
  8. Schep het beslag in een spuitzak zonder mondje en verdeel het beslag over 24 schelpjes.
  9. Dek de Madeleines weer af met plasticfolie en laat 20 minuten in de koelkast rusten.
  10. De oven heeft nu lang genoeg kunnen voorverwarmen. Schuif de Madeleines in het midden van de oven en zet de timer op 3 minuten.
  11. Druk na de 3 minuten de oven uit en laat 5-8 minuten de oven afkoelen. Hierdoor zie je het karakteristieke bolletje op de Madeleines verschijnen.
  1. Zet vervolgens de oven op 160 graden hetelucht en bak de Madeleines nog 4 minuten in de hete oven.
  2. Haal de Madeleines uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm
  3. Smelt de witte chocolade op au-bain-marie (pannetje boven een ander pannetje met kokend water, bovenste pannetje raakt het water niet aan).
  4. Wanneer de Madeleines zijn afgekoeld, dip je ze één voor één met de bovenste helft in de witte chocolade. Leg de Madeleines met het bolletje naar beneden op een bakpapiertje en bestrooi met de verkruimelde pistachenoten.
  5. Laat de chocolade hard worden en serveer bij een kopje koffie of thee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *