Madeleines met pistache en kardemom
Bereidingstijd
2 uur
Hoeveelheid
24 stuks
Madeleines zijn een typische Franse lekkernij. Ze bestaan doorgaans uit bloem, eieren, suiker, boter bakpoeder en een smaakmaker. Best eenvoudig dus, maar de bereidingsmethode maakt het verschil. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. En, om dat mooie karakteristieke bolletje op de onderkant te krijgen, gebruik je verschillende temperaturen tijdens het bakken.
Om de standaard Madeleine een opfrisser te geven, hebben wij Madeleines met pistache en kardemom gemaakt. Pistache en kardemom is een heerlijke combinatie en past goed bij het citrus smaakje van de citroen zest. Heb je zin in een andere Franse lekkernij? Probeer dan eens ons recept voor de Tarte tatin!
Bereidingstijd
2 uur
Hoeveelheid
24 stuks
Madeleines zijn een typische Franse lekkernij. Ze bestaan doorgaans uit bloem, eieren, suiker, boter bakpoeder en een smaakmaker. Best eenvoudig dus, maar de bereidingsmethode maakt het verschil. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. En, om dat mooie karakteristieke bolletje op de onderkant te krijgen, gebruik je verschillende temperaturen tijdens het bakken. Om de standaard Madeleine een opfrisser te geven, hebben wij Madeleines met pistache en kardemom gemaakt. Pistache en kardemom is een heerlijke combinatie en past goed bij het citrus smaakje van de citroen zest.
Heb je zin in een andere Franse lekkernij? Probeer dan eens ons recept voor de Tarte tatin!
Madeleines bakken tips
Een Madeleine bestaat uit vrij eenvoudige ingrediënten. Er kan niet veel fout gaan zou je zeggen. Toch zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet het gewenste resultaat bereikt. Gelukkig hebben we hier een aantal tips voor:
Madeleines met pistache en kardemom recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Instructies
- Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur. Wanneer de boter bijna helemaal gesmolten is, zet je het vuur uit en laat deze staan. De boter mag niet meer warm zijn als je deze met het beslag mengt.
- Als je eieren op kamer temperatuur zijn, meng je deze in een grote beslagkom met de kristalsuiker en het vanille extract. Klopt alles met een garde, totdat je een schuimlaagje ziet ontstaan. Zet de beslagkom aan de kant.
- Meng in een andere kom de patentbloem, bakpoeder en kardemom. Haal alles door een zeef en gooi de overgebleven klompjes bloem, bakpoeder en kardemom weg. Ga deze niet door de zeef heen drukken.
- Meng met een spatel het bloemmengsel met het eimengsel. Voeg de gesmolten boter aan het beslag toe en spatel alles nog eens goed door.
- Dek het beslag met een stukje plasticfolie af. Let op: druk het plasticfolie tegen het beslag aan, anders komt er een uitgedroogd laagje op. Laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht.
- Pak de Madeleine vorm erbij en vet alle schelpjes in met roomboter. Bestrooi met bloem en klop de vorm ondersteboven weer uit, zodat er geen grote hoeveelheden bloem in de vorm zitten. Je wil over het hele schelpje een dun laagje bloem zien zitten.
- Schep het beslag in een spuitzak zonder mondje en verdeel het beslag over 24 schelpjes.
- Dek de Madeleines weer af met plasticfolie en laat 20 minuten in de koelkast rusten.
- De oven heeft nu lang genoeg kunnen voorverwarmen. Schuif de Madeleines in het midden van de oven en zet de timer op 3 minuten.
- Druk na de 3 minuten de oven uit en laat 5-8 minuten de oven afkoelen. Hierdoor zie je het karakteristieke bolletje op de Madeleines verschijnen.